Dolar 34,1178
%0.3
Euro 38,0472
%-0.02
Altın 2.867,630
%1.35
Bist-100 9.916,00
%-0.6

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tutuklu bulunan İZSU Daire Başkanı Koç'tan GDZ'ye  tepki: Algı oluşturuldu!

Tutuklu bulunan İZSU Daire Başkanı Koç'tan GDZ'ye tepki: Algı oluşturuldu!

Alsancak'ta Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesiyle ilgili davanın ilk duruşması bugün 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Tutuklu bulunan İZSU Kanal Daire Başkanı Barış Koç ifadesinde, "Alelacele hazırlanan bilirkişi raporları ve bu raporlar içerisindeki yanlış bilgiler var. Kamuoyunda yağmur suyu çalışması sırasında elektrik kablolarının yükseltildiği yönünde bir algı oluşturuldu. Bu algı sebebiyle haksız yere tutuklandık" ifadelerine yer verdi.

  • Ege Postası
  • 05.09.2024 - 13:52
  • Güncelleme: 05.09.2024 - 22:30

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Alsancak'ta 12 Temmuz'da sağanak sırasında su birikintisine basan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesiyle ilgili davanın ilk duruşması bugün 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. 

YARGILAMA BAŞLADI... 

Soruşturma kapsamında 22,5’er yıla kadar hapis cezası istenen Gediz Elektrik Genel Müdürü Uğur Yüksel, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, İZSU Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi, Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve İZSU eski Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Metropol Bölge Müdürü Ali Arcan, Gediz Elektrik'ten Dağıtım Sistem İşletme ve Bakım Müdürü Ekrem Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 13'ü tutuklu, 42 sanık bugün 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk kez hakim karşısına çıktı. 

Duruşmaya AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Altan İnanç da duruşmada katılımcı olarak yer aldı. 

ÇEVİK KUVVET DURUŞMAYA GİRDİ! 

Sanık yakınlarının duruşmaya akın etmesi sonucu da mahkeme salonu önünde izdiham yaşandı. İzdihamı engellemek için duruşma salonu önünde çevik kuvvet hazır bulundu.

KKTC BAKANI TAKİP ETTİ 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da davayı takip etti, bir süre katılım sağlamasının ardından salondan ayrıldı.

Duruşma, 13 tutuklu sanığın ifadeleri ile başlandı. Avukatların ise sık sık birbirleriyle tartışma içerisinde olması dikkat çekti. 

MANİPÜLASYON SÖYLEMİ GERGİNLİK YARATTI...

Sanık avukatından ‘Manipülasyon’ çıkışı salonda seslerin yükselmesine neden oldu.  Mahkeme başkanı ise tartışmanın ardından, ‘Müdahale etmek istemiyorum ama size burada usul adabı mı öğreteyim’ ifadelerine yer verdi. 

İZSU DAİRE BAŞKANI NE DEDİ? 

Tutuklu bulunan İZSU Kanal Daire Başkanı Barış Koç ifadesinde, “Biz 4 Ocak’ta o mazgalı koymasaydık yine yaşanabilirdi daha önce yaşandığı gibi. Her iki yurttaş da suda boğularak değil elektrik çarpması ile vefat etti. Bu nedenle tahliyemi ve tutuksuz yargılamamı istiyorum. Tutuklama gibi ağır bir tedbirin kamuya ne gibi bir faydası olacağını bilmiyorum. Alelacele birilerine mal edilmeye çalışıldı. Olayın ardından kazı yapıldı ve mazgalların elektrik seviyesinin yükselttiği iddia edildi. Kablolara bakılmak için kazıldığında daha derine indirildi ve yalıtım serildi. Madem yapılabiliyordu daha önce neden yapılmadı? Beyin kanaması geçirdiğim için sağlık durumum cezaevinde kalmamın uygun olmadığına ilişkin raporum var. Eşim çalışmıyor ve aileme bakmakla yükümlüyüm” dedi. 

"ALGI OLUŞTURULDU"

Bilirkişi raporlarının acele bir şekilde hazırlandığını ileri süren Koç, "Alelacele hazırlanan bilirkişi raporları ve bu raporlar içerisindeki yanlış bilgiler var. Kamuoyunda yağmur suyu çalışması sırasında elektrik kablolarının yükseltildiği yönünde bir algı oluşturuldu. Bu algı sebebiyle haksız yere tutuklandık. Bu olayın analizi yapılırsa 21 Aralık 2023 tarihinde bölgede bulunan bir esnaf yol üstünde açık kabloların bulunduğunu GDZ Elektrik A.Ş’ye bildiriyor. Oradaki sorunun kronikleşmiştir” ifadelerine yer verdi. 

4 tutuklunun ifadesi alırken, duruşmaya 1 saat ara verildi. 

AVUKATLAR SORU YAĞMURUNA TUTTU

Molanın ardından yeniden başlayan duruşmada, tutuklular sanıkların ifadeleri alındı. Avukatların sanıkları soru yağmuruna tutması dikkat çekti 

BELEDİYE NE İŞ YAPACAK?

Öte yandan tutuklu yargılanan, kabloya son müdahaleyi yapan Fırat Akbay’ın avukatı dikkat geçen bir açıklama yaptı. “Müvekkilim söz konusu kabloyu muf ile tamir etmiştir. Ve söz konusu kablo hala sağlamdır. Bu adam kabloyu tamir ettikten sonra asfaltı da dökecekse belediye ne iş yapacak?” dedi.

ESNAF YOLDAN ÇEVİRDİ 

Esnaf kendisini yolda çevirmesi üzerine arıza kaydı oluşturduğunu dile getiren Akbay, gelen ihbar doğrultusunda kimsenin zarar görmemesi için olay öncesinde mesai saati dışında kabloyu muf ile tamir ettiğini dile getiren Akbay, "Esnaf beni yoldan çevirdi. Mesai saatim dışında kimsenin başına bir şey gelmesin diye arıza kaydını sistemden kendim oluşturdum. Yağmur vardı ve kaldırımdan duman çıkıyordu. Ben de kabloyu muflama yöntemiyle tamir ettim. Onarım yaptığım hat ile kazaya sebebiyet veren kablo bambaşka iki kablo. Muflaşmış kablo hala sağlam. Kablonun üzerindeki çamuru kıyafetimle sildim. Birinin başına bir şey gelmesin istedim" dedi. 

GDZ VE İZSU ATIŞMASI 

Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş., Metropol Bölge Konak Arıza Onarım Yöneticisi Mehmet Fatih Tosun’un kazanın ardından basına verdiği röportaj duruşma sırasında soruldu. Tosun’un kablodan haberdar olmadığını söylemesi üzerine “İZSU kablomuza zarar vermiş, 9 Ocak’ta tamir ettik" söylemleri hatırlatıldı. Tosun ise “Gözaltından 12 saat önce öğrendim” ifadeleriyle yanıtladı. 

AYMAZLIK SÖYLEMİNE TEPKİ

Kaçak elektrikli sebebiyle hayatını kaybeden Öktemay'ın avukatının Tosun'a sorduğu soru sırasında gerginlik çıktı. Avukatın, ' denetimi düz işciye mi bırakıyorsunuz, bu aymazlık' söyleminde bulundu. Avukatın söyleminin ardından karşı tarafın avukatlarından sesler yükseldi. Avukatlar "düz işçi ve aymazlık" söylemlerine tepki gösterdi.

YARGILAMA YARINA KALDI

Tutuklu sanıkların tamamının ifadesi alındı.  Geriye kalan 29 kişinin yargılanması yarın (6 Eylül Cuma) devam edeceği ifade edildi.

Öte yandan mahkeme başkanı yarın mütalaanın açıklanacağını ve tutukluların son durumuna ilişkin ara karar verileceğini söyledi.

 

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.