Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ucu olmayan tünel yine başka bahara kaldı

Ucu olmayan tünel yine başka bahara kaldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Alsancak-Bornova aksındaki trafik akışını rahatlatmak ve İZBAN hattındaki yoğunluğu azaltmak üzere hayata geçirilen önemli projeler arasında yer alan Akıncılar Alt Geçidi’nde yaşanan çile bitmek bilmiyor. Tünel güzergahında yer alan Ege Mahallesi’ndeki konutların kamulaştırılmasıyla ilgili sıkıntılar sebebi ile projenin tamamlanması yine bir başka bahara kalırken, yapımı yılan hikayesine dönen tünel vatandaşı ve esnafı isyanın eşiğine getirdi. Her yağmurda suyla dolan ve çöplüğe dönen tünelin yarattığı çağdışı görüntünün İzmir’e yakışmadığını belirten halk, “Artık Kahramanlar’ı bu halden kurtarın” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

  • Ege Postası
  • 26.10.2013 - 09:31
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Kahramanlar Akıncılar’da yapımı devam eden karayolu alt geçidinde art arda gelen ertelemeler vatandaşın sabrını taşırdı. Tünelin iki ayrı yakasında kalan Kahramanlar Mahallesi ve Ege Mahallesi’ni birbirine bağlayacak olan tünelin doğu istikameti tamamlanırken, halk arasında Tenekeli Mahalle olarak da bilinen Ege Mahallesi yönünde ise henüz bir gelişme sağlanmadı. Yapım maliyetleri ile birlikte 750 milyon TL’lik bütçe ayrılan proje, kamulaştırma işlemlerinin tamamlanamaması ve hak sahipleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında anlaşma sağlanamaması nedeni ile yerinde saymaya devam ediyor. Diğer yandan, bir ucu gözükmeyen tünel yaşanan sorunlar yüzünden hem göle döndü, hem de kaderine terk edildi.

27 MART 2013’TE BİTECEKTİ, YİNE ERTELENDİ
Tünel projesinin doğu kanadında kalan ve Kahramanlar’a bakan kısmında çalışmalar tamamlanırken, batı tarafını teşkil eden ayağında ise herhangi bir gelişme sağlanamadı. Tünelin Ege Mahallesi’ne çıkan söz konusu bölümde yaşanan kamulaştırma sıkıntıları nedeni ile projede gecikmeler yaşanırken, tünel yapım işini üstlenen yüklenici firma ise yakın zamanda çalışmalarına ara verdi. 13 Nisan 2012 tarihinde ihalesi yapılan, 27 Haziran 2012’de de yapımına başlayan ve 300 günde bitirilmesi planlanan proje, kamulaştırma çalışmalarının inşaat sürecinden sonraya bırakılması ve kamulaştırma ilanlarının geç çıkması sebebi ile öngörülen zamanda tamamlanamadı. Kentsel dönüşüm çalışmalarının da yürütüldüğü ve projelerin hazırlandığı Ege Mahallesi etabında vatandaşların kamulaştırmaya sıcak bakmaması, Akıncılar Caddesi’nden başlayarak eski Sümerbank güzergahında son bulacak olan yolun tamamlanmasını da zora soktu. Tüm bu yaşananlar sonrasında, yolun Ege Mahallesi tarafındaki tünel sondaj çalışmaları ancak başladı ve tamamlanması beklenen yol çalışmaları da ileri bir tarihe ertelendi.

ALT GEÇİDE KAMULAŞTIRMA ENGELİ
Projenin tamamlanması önündeki en büyük engel ise, tünelin çıkış noktasında yer alan 100 metrelik bölümde kalan 28 hanenin kamulaştırılmaması ve evlerin yıkımının bir türlü gerçekleştirilememesi oldu. Söz konusu 28 evden son 4 tanesinde kamulaştırma sürecinin halen tamamlanamamış olması ve vatandaşların kamulaştırma bedelini düşük bularak evlerini bırakmaması çalışmaların beklemesine yol açıyor. Hak sahibi vatandaşlar ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında anlaşma sağlanamaması sonucu, yıkıma razı gelmeyen Ege Mahallesi sakinlerinin mahkemeye gitmesinin de söz konusu olduğu süreçte, vatandaşlar şimdilik geri adım atarken, kalan 4 evin akıbetinin ne olacağı ise merakla bekleniyor.

TÜNELDİ, ÇÖPLÜK OLDU
Çalışmalara ara verilen süreçte yüklenici firma hak edişlerini almaya devam ederken, asıl sıkıntıyı yaşayan ise esnaf ve mahalle sakinleri oldu. Tünelin tamamlanan fakat bir ucu kapalı olan Kahramanlar Mahallesi tarafında mezbelelik hal dikkat çekerken, son dönemde gelen yağışlar ile birlikte tünel girişinde su baskınları yaşanması ve alanın çöplüğe dönmesi vatandaşlardan da tepki topladı. Mahalle halkı, “Böyle proje olmaz”, “Ezbere proje mi yapılır, nerede bu tünelin ucu'” diyerek tepkisini dile getirirken, esnaf ise sürecin uzamasından ötürü oldukça dertli. Uzun süre trafiğe kapalı olan ve kısmen araç geçişine açılmasına rağmen halen tam kapasite ile çalışmayan yol güzergahındaki çalışmaların işlerini de olumsuz etkilediğini savunan işyeri sahipleri, kendilerine söz verilen zamanda projenin tamamlanamamış olması sebebi ile büyük maddi kayıplara uğradığını sert şekilde dile getirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.