Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Umutoğulları'ndan kamuoyuna açıklama: 'Çamur at, izi kalsın!'

Umutoğulları'ndan kamuoyuna açıklama: 'Çamur at, izi kalsın!'

Ege Postası Köşe Yazarı Mithat Umutoğlulları, Bayraklı Belediyesi'ne yapılan operasyon sonrası bir internet haber portalında yayınlanan polis fezlekesinde kendisine yönelik yer alan iddialara yanıt verdi. Umutoğulları'ndan kamuoyuna açıklama:

  • Ege Postası
  • 10.04.2016 - 11:34

Umutoğulları kamuoyuna şu açıklamayı yaptı;

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında İzmir Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün operasyon yaptığı Bayraklı Belediyesi’nde gözaltına alınan 10 kişi mahkeme tarafından serbest bırakılırken, adli süreç devam etmektedir.

Bu gelişmelerden sonra İzmir’de yayın yapan Egedesonsoz.com adlı internet sitesi ve onun Genel Yayın Yönetmeni Fatih Yapar imzalı “Bayraklı Operasyonu’nun arka planı: Polis fezlekesinde neler var'” başlıklı haberde “Operasyon talimatı veren Savcı Halil Özen’in ek talimat verebileceği,  İzmir Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün operasyon yaptığı  Bayraklı Belediyesi’ndeki gelişmeler sürüyor”  diyerek  yaptığı haber de kamuoyunu Bayraklı Belediyesi’nde sanki  “suç işlenmiş ve bunu yapanlar cezalandırılacakmış” gibi bir algı yaratmaya çalıştığı ve yargıyı etkilemeye, yönlendirmeye çalıştığı açıkça görülmektedir.  Ayrıca yaptığı haberde Egedesonsöz’e rakip olan gazetelerin yöneticilerini itibarsızlaştırma çabası içinde olduğu da aşikardır. Bu nedenle şahsımı da ilgilendiren bir konu olduğu için kamuoyuna açıklama yapma ihtiyacı doğmuştur.

Bayraklı Belediyesi operasyonu üzerinden şahsımla ilgili karalama kampanyası başlatan Egedesonsöz Genel Yayın Yönetmeni Fatih Yapar,  gizlilik kararı olan dosya üzerinden yaptığı haber de Bayraklı Belediyesi ve şahsımı hedef almasıyla yasal haklarımın saklı olduğunu ifade ediyorum…

Öncelikle gizlilik kararı olan dosyadaki polis fezlekesinin nasıl alındığı ve bu konuda neden sadece egedesonsoz.com isimli haber sitesinde yayınlandığı konusunda İzmir’de görev yapan ilgili savcıları göreve davet ediyorum. Bu nasıl ve kim tarafından temin edilmiştir. Sayın Yapar, bu haberi yaparak neyi hedefliyor. Kimlere hizmet ediyor.

Bu haber sitesinde fezlekede oldukları iddia edilen isimlerin savcı önüne çıkmadan sanki suç işlemişler gibi bir algı yaratılarak kim ya da kimlerin siyasi hedeflerine hizmet ediyor… Neden Savcı karşısına çıkmayan isimler ile ilgili yayın yaparak bu kişileri kamuoyu önünde hedef haline getiriyor. 

Bayraklı Belediyesi hakkında sürekli olumsuz haberlere imza atmayı kendisine ilke edinen egedesonsoz.com’un  Genel Yayın Yönetmeni Fatih Yapar,  dosya  hakkında verilmiş gizlilik kararı olmasına rağmen dosyada yer alan polis fezlekesinde  ismi olan  bazı meslektaşlarını da hedef tahtasına koyarak suç işlemiştir.

Fezlekede olduklarını iddia ettiği gazetecileri yıpratmak için gizlik kararını yok saymıştır. Polis fezlekesinde bir belediye başkanı tarafından haber yapmalarına karşılık bu kişilere “para verdiği” iddialarını gazete sütunlarına taşıyarak meslek ve ahlak kurallarını hiçe saymış, kendisine rakip olan bu iki haber portalının yöneticilerini hedef göstererek itibarsızlaştırma çabası içinde olmuştur.

Kaldı ki, dosyada ismi geçtiği iddia edilen Belediye Başkanı ile böyle bir görüşme yapmadığımı açık ve net bir şekilde ifade etmek isterim.  Ayrıca diğer siyasi parti yöneticileri ve belediye başkanlarıyla görüşme yaparken, haber konusu olabilecek konular ile ilgili laf arasında kulis bilgisi aldığımız gibi Bayraklı Belediye Başkanı ile böyle bir görüşmenin olmasında nasıl bir sakınca olabilir.  Siyasi bir gazetenin köşe yazarı ve yöneticisi olarak, siyasilerle kulis yapmak ve aldığımız bilgileri paylaşmak biz gazetecilerin en çok yaptığı işlerden biri… Bunlar suç olarak görülürse o zaman kimse haber yapamaz.

Oysa ki, bizimle aynı işi yapan Fatih Yapar haberlerinde yer verdiği kulis bilgiler gökten vahiyle gelmiyor herhalde.   egedesonsoz.com haber portalının Genel Yayın Yönetmeni olan Fatih Yapar’ın bizim ve çalıştığımız kurumla ilgili fezlekede geçen iddiaları yazarken,  kendisinden önce görev yapan genel yayın yönetmeninin bir belediye basın danışmanı ile birlikte belediyeden alınan paraları araba içinde paylaştıkları bir başka meslektaşımız tarafından haberinin yapıldığı, bunun üzerine haberi yapan gazeteci arkadaşımız egedesonsoz’un Genel Yayın Yönetmeni tarafından mahkemeye verilmiş ve mahkeme de bu konuda meslektaşımızı beraat ettirmiştir.

Mahkemeden ve açtığı davadan istediği sonucu alamayan egedesonsoz.com haber portalının eski genel yayın yönetmeni bir belediyede basın danışmanından neye karşılık ve niçin para almıştır. Bizlerin belediye başkanından para karşılığı haber yaptığımızı iddia eden egedesonsöz’ün yöneticilerinin kendi yöneticilerinin yaptığı bu olayla ilgili kendi kurumları içinde bir işlem yaptı mı yoksa herkes dükkân içinde dükkan açabiliyor mu'

 

Bu konuda bende şimdi benim yaptığım gibi egedesonsöz’ün yöneticilerinden bir açıklama  bekliyorum.Ayrıca gazeteciliği kendi hırsları yüzünden bu algıyla gazetecilik mesleğini kirletmeye çalışan bu kişinin ile ilgili akla mantığa gelmeyen iddialar var. Belkide kısa bir zaman sonra bende bu iddiaları yazarım kimbilir...

Nasıl olsa iş belden aşşagı indi... 

Hayatımızı sadece gazetecilik faaliyeti yaparak onurlu bir şekilde kazanan bizleri kamuoyu önünde itibarsızlaştırmaya çalışmak, “çamur at, izi kalsın” mantığı ile haberin içinde akla mantığa sığmayan iddiaları gündeme taşıyan Fatih Yapar yakın arkadaşı olan AK Parti İl Başkan Yardımcısı Hüsnü Boztepe’nin itibarını kurtarmak için mi bunları yazdı… Eğer böyleyse Boztepe’nin itibarını kurtarmak Fatih Yapar’a mı kaldı.

 

Oysa şunu da hatırlatmak isterim ki, iddianamede olduğu iddia edilen haberle ilgili Boztepe’nin açtığı davada mahkeme tarafından beraat ettiğimi ifade etmek isterim… Yani iddianame de iddia edildiği gibi Hüsnü Boztepe’ye operasyon yapmadık gerçekleri yazdık. Hem de mahkeme kararı tescilli.  

Ancak şunun çok iyi bilinmesi gerekiyor biz gazetecilik mesleğinin ayaklar altına alınmaması ve onurunun korunması için ilkeli bir duruşumuzla İzmir’de kısa bir sürede marka olmuş ve bütün İzmirlilerin takdirini kazanmış bir haber portalıyız. Ve bu portalın yöneticisi olarak başarılı ve onuruyla çalışan bir kişiyim.

Hayatımın hiç bir döneminde onurumu ve şerefimi cüzdanıma değişmedim. Bunu en iyi anlayacak olan birlikte çalıştığım mesai arkadaşlarımdır…

Bu güne kadar bu başarıda yanımızda olan çalışma arkadaşlarımla sadece gazetecilik faaliyeti dışında hiçbir iş yapmadığımızı net bir şekilde ifade etmek isterim. Yani bir yandan ticaret bir yandan gazetecilik yapmadık. Bu mesleği yaşatmaya çalışan, objektif habercilik yaparken bundan kaynaklanan sıkıntıları çalışma arkadaşlarımın arkasında durarak sağlamaya çalışıyorum. Her zaman özgür bir şekilde çalışmaları için elimden geleni yaptım, yapmaya da devam ediyorum. Haber yaparken de hak, hukuk ve insan haklarına bağlı kalarak bunun mücadelesini verdiğimi herşeyden önce belirtmek isterim…

Gazetecilik mesleğinde iyi haber yazmak haberi koklamak ile onurlu bir şekilde bu mesleği yapmak arasında çok ince bir çizgi vardır. Ve bu çizgiye her zaman dikkat eden  kurumun başında olan biri olarak,  belediye başkanı, ilçe başkanı ya da bir milletvekili ile gazeteci arasında yapılan konuşmada birbirlerine rakip olan siyasetçiler rakipleri için haber konusu olabilecek istihbaratı vermesi ve haber yapılmasını istemesi nasıl bir suç oluşturabilir. Bu suçsa ben ve arkadaşlarım bu suçu yüzlerce defa işlemişizdir.

Ayrıca bu konuda yıllarca bu mesleği yaparken CHP, AK Parti, MHP içinde siyaset yapan kişilerle bu tip konuşmaları yaptığımız yüzlerce siyasetçi sayabiliriz. Bu olay özellikle siyasetle uğraşan gazetecilerin çok sık yaşadığı bir olaydır.

Bunu sanki suçmuş gibi kamuoyuna sunmak yıllardır siyasi muhabirlik yapmış bir gazeteci olan Fatih Yapar’ın ne anlama geldiğini çok iyi bildiğini düşünüyorum. Oysa Fatih Yapar’ın yıllardır hakkında haber yaptığı bir belediye başkanını yıpratmak için kendi meslektaşlarını kullanması tam anlamıyla akıl tutulması gibi bir şey… Bu olayda polis fezlekesinden ismi geçen biz gazetecilerin ismini açık açık yazması kendisine yakın olan ve bize karşı muhalif olan siyasetçiler için misilleme olduğunu düşünüyorum...

Oysa yıllardır bu camiada onurlu bir şekilde  önemli bir haber portalının yöneticisini itibarsızlaştırmak için yapılan hamle İzmir’de kesinlikle karşılığını bulmayacaktır. Egedesonsoz haber portalı Genel Yayın Yönetmeni Fatih Yapar’ın gizlik kararı olmasına rağmen haklarında dava dahi açılmayan kişilerin isimlerini yayınlayarak hedef göstermesini gazetecilik etiği açısından  yukarıda gösterdiğim gerekçeler ile doğru bulmadığımı kamuoyuna bildiririm.

Saygılarımla Mithat Umutoğulları

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.