Dolar 34,2271
%0.06
Euro 37,9233
%0.39
Altın 2.921,960
%-0.26
Bist-100 9.236,00
%-1.23

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Üretim arttı, fidancılık gelişiyor

Üretim arttı, fidancılık gelişiyor

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2015 yılında, bir önceki yıla göre meyve üretimi yüzde 3.9 oranında artarak yaklaşık 17.8 milyon tona ulaştı. Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Ziraat Mühendisi Ersin Baş, Türkiye'nin fidancılık alanında geliştiğini belirtip, hobi bahçeciliğine de ilginin giderek arttığını söyledi.

  • Ege Postası
  • 21.02.2016 - 12:55
TÜİK verilerine göre özellikle ticari getirisi yüksek olan meyve türlerinde ciddi artış görüldü. Buna göre 2015 yılında bir önceki yıla göre antep fıstığı üretimi yüzde 80, kivi yüzde 31, elma yüzde 3.6, şeftali yüzde 5.6, kiraz yüzde 20.2, kayısıyüzde 151.9 oranında arttı. Aynı dönemde, üzüm üretiminde yüzde 12, keçiboynuzunda yüzde 8.1, zeytinde ise 3.8 oranında azalma görüldü.

BAHÇELER YENİLENİYOR

Tarımdaki gelişmeleri takip etmek üzere Isparta'dan fuar için İzmir'e gelen ve ticari olarak tarımla uğraşan İbrahim Erol Durmuş (60), "Tarım ve hayvancılıkla uğraşıyorum. Yeni teknolojilerle eski bahçelerimizi daha verimli ve kaliteli ağaçlarla buluşturmak için fuarları takip ediyoruz. Yaklaşık 20 yıldır ticari olarak elma ve kiraz bahçem var. Aslında tarım fuarlarının daha önce düzenlenmeye başlaması gerekiyordu. Şimdi eski bahçelerimizi söküp yeni anaçlarla buluşturuyoruz. Meyvemizi bahçemizde satmaya başladık. Rusya krizi de etkiledi ama bir kapıyı kapatan Allah diğerini açar. Biz kaliteli mal ürettiğimizi sürece çok daha güzel pazarlara ulaşırız" diye konuştu.



FİDANLARA YOĞUN İLGİ 

İzmir Tarım Fuarı'ndaki fidancılık standları da yoğun ilgi gördü. Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Ziraat Mühendisi Ersin Baş, son yıllarda toprağın değerinin anlaşılmaya başlandığına dikkat çekti. Hobi bahçelerinde artış görüldüğünü vurgulayan Baş, "Meyve fidanı ve süs bitkisi üretiyoruz. Bu fidanları yurtiçi ve yurtdışındaki pazarlara satıyoruz. Artık toprağın önemini anlayanlar tükettikleri ürünlerin en azından bir kısmını kendi bahçelerinde yetiştiriyor. Narenciye türleri, elma, armut gibi meyve fidanlarına ciddi talepler var. Bütçesine ve arazisine göre fidan alanları biz de yönlendiriyoruz. Türkiye'de fidancılık ciddi anlamda gelişti. artık meyve fidanlarımızın anaçlarını kendi laboratuvarlarımızda üretebilir konuma geldik" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.