Dolar 34,1581
%0.14
Euro 38,0417
%-0.33
Altın 2.921,380
%0.23
Bist-100 9.891,00
%-1.38

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Vali Lekesiz: Hatay, tarım ve hayvancılık için bereket coğrafyasıdır

Vali Lekesiz: Hatay, tarım ve hayvancılık için bereket coğrafyasıdır

Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, “Yaş sebze ve meyve ihracatında Türkiye birincisiyiz. Aynı başarıyı hayvancılık sektöründe de göstermek için çalışmalarımız devam ediyor.” dedi. Hatay’ın Reyhanlı ilçesine bağlı Cumhuriyet Köyü...

  • Ege Postası
  • 03.05.2013 - 15:22
Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, “Yaş sebze ve meyve ihracatında Türkiye birincisiyiz. Aynı başarıyı hayvancılık sektöründe de göstermek için çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

Hatay’ın Reyhanlı ilçesine bağlı Cumhuriyet Köyü Mera Islah ve Amenajmanı Projesi’nin mera açılış töreninde konuşma yapan Celalettin Lekesiz, tarım sektörünün ülkemiz için büyük öneme sahip olduğuna vurgu yaptı.
Hatay’da çalışan her 100 kişinin 30’unun tarım sektöründe çalıştığını kaydeden Vali Lekesiz, 2000 yılında tarım sektöründen elde edilen toplam gelir 500 milyon lira iken bu rakamın 2012 yılı sonu itibarı ile 3 milyar 300 milyon liraya çıktığını söyledi.
Hatay’ın bir bereket coğrafyası olduğunu vurgulayan Vali Lekesiz, “Başta Amik ovası olmak üzere ekonomik olarak sulanabilir tarım arazilerimizin son yıllarda yapılabilen yatırımlara rağmen maalesef ancak yüzde 20’si sulanabiliyor. Ancak başta Reyhanlı Barajı olmak üzere bölgemizde yapılan Tahtaköprü, Karaçay ve diğer barajlarla beraber 2015-2016 yılı sonu itibarıyla tarım arazilerimizin yüzde 92’si sulanabilir hale gelecek. Ayrıca vahşi sulama sisteminden damlama sulama sistemine geçilecek, bunda da verim yüzde 30 artacaktır.” dedi.
Dünya pazarlarının talep ettiği kalitede üretim yapabilmek ve tarımda çok daha iyiye gidebilmek, için hazırlanan Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Strateji Planı’na da değinen Lekesiz, planın tarım sektöründe yol haritası olduğunu söyledi. İki yıllık uygulamadan çok verimli sonuçlar aldıklarını da hatırlatan Vali Lekesiz sonuçları vatandaşlarla paylaştı.
Hatay Valisi Lekesiz konuşmasına şöyle devam etti, “Yaş sebze ve meyve ihracatında Türkiye birincisiyiz. Hayvancılık sektöründe ise daha iyi olmak için çalışmalar devam ediyor. 2010 yılı itibarı ile 126 bin büyükbaş hayvanımız vardı. Bakanlığımızdan, Sosyal Yardımlaşma Vakıflarından ve başka fonlardan verilen desteklerle bu sayı 140 bine çıktı. Hedefimiz bu rakamın ilimiz genelinde 300 bine çıkmasıdır. Küçükbaş hayvan ise 2010 yılı itibarı ile 163 bindi, 2012 yılı sonu itibarı ile 302 bine çıktı. 2010 yılında ilimizde 4 bin500 hektar alanda yem bitkileri ekili iken bu alan bugün 8 bin 600 hektara çıktı. 2010 yılında et üretim miktarı 8 bin 600 ton iken bugün bu rakam 12 bin tona, süt 125 bin ton iken bugün 225 bin tona çıktı. “
Cumhuriyet köyündeki mera ıslah çalışması Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik planının da önemli bir ayağını söyleyen Reyhanlı Kaymakamı Yusuf Güler de, “Meralarımızın ıslah edilmesi daha güçlü bir şekilde ülke ekonomisine katılması çok önemlidir. İlçemizde ilkini uyguladığımız bu projemizle ilgili olarak diğer köylerimizde de projelerimizi geliştirip meralarımızdan elde ettiğimiz geliri ve verimliliği arttırmak, kaba yem üretimini daha kaliteli hale getirmek, hayvansal üretimi desteklemek toprağımızın ve bitki örtümüzün korunmasını sağlamak ve dolayısıyla erozyonu önlemek açısından ciddi getirileri olacaktır.” şeklinde davetlilere bilgi verdi.

Etkinlik Harbiye Lisesi folklor ekibinin gösterisi, mera kurdele kesim töreni, mera ıslah çalışmaları kapsamında yapılan çalışmaların incelenmesi ile sona erdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.