Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yalapşap iş yapılıyormuş

Yalapşap iş yapılıyormuş

Karşıyaka ve Konak Tramvayları hakkında düzenlenen bilgilendirme toplantısı esnasında son günlerde gündeme gelen metro tüneli iddialarına yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bu adını Ahmet mi koyalım, Mehmet mi koyalım meselesi değildir. Biz Metro inşaatı yapıyoruz.Burada kalkıp da sanki yalapşap bir iş yapılıyormuş gibi basın kampanyası yapmanın anlamı yok.Bir menfi propagandayla karşı karşıyayız” dedi.

  • Ege Postası
  • 11.07.2014 - 12:13
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen bilgilendirme toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye  Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra, ilçe belediye başkanları, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, kent konseylerinin temsilcileri, üniversitelerin ve çeşitli derneklerin temsilcileri, akademisyenler, belediye bürokratları katılım gösterdi. Konak ve Karşıyaka Tramvayı Projesi için Ege Üniversitesi tarafından hazırlanan sosyal etki değerlendirme çalışmaları kapsamında Prof. Dr Tanju Tosun, Prof. Dr Julide Kesken, Prıf. Dr. Ayla Özhan Dedeoğlu, Prof. Dr Türker Susmuş, Araştırma Görevlisi Erhan Zalluhoğlu, Endüstri Mühendisi, İktisat Doktora Öğrencisi Hakan Sönmez meslek odalarını bilgilendirerek belediye yetkilileri de fikir alışverişinde bulundu.

“SANKİ YALAPŞAP İŞ YAPILIYOR”
Tramvay bilgilendirme toplantısının başında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocoağlu, Üçyol-Fahrettin Altay Metrosu tüneliyle ilgili son günlerde ortaya çıkan iddialar hakkında şu açıklamada bulundu: “Bu adını Ahmet mi koyalım, Mehmet mi koyalım meselesi değildir. Biz Metro inşaatı yapıyoruz. Yapan firma var, kontrol eden firma var. Her inşaatta olduğu gibi hatalar yapım aşamasında çıkar, çıkıyor. Önemli olan bunların giderilmesi, tedbirinin alınmasıdır. Hem yüklenici firmanın sorumluluğu var, hem denetleyen firmanın sorumluluğu var. Burada kalkıp da sanki yalapşap bir iş yapılıyormuş gibi basın kampanyası yapmanın anlamı yok. Metronun deneme seferlerini başlamasının ardından yine geçen gün dediğim gibi, olayı daha yaşamadan bir menfi propagandayla karşı karşıyayız. Bu yapılanların belli konuların üstünün kapatılması, gündemin değiştirilmesi gibi birçok konuyu içerdiğini görüyoruz” dedi.



ULAŞIM ELEŞTİRİLERİNE YANIT: BUNDAN SONRA…
Yeni ulaşım sistemi hakkında artarak devam eden eleştirilere de değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Ulaşımda aktarmaya geçtik. 29 Haziran tarihinde başladık. Eksiklikleri tabi ki var. Canhıraş bir şekilde bunların tedavisini ve tedbirlerinizi alıyoruz. Sistemin başarılı olduğunu gördük. Ayakları yere basan bir sistem ve emek verilmiş, ulaşım master planına göre yaşama geçirdik. Proje başlamadan belli basın kurumlarında bir kamuoyu oluşturuldu. Bazı yerlerde örgütlenmeler yaparak konu protesto edildi. Siz doğru bir şey yaparsanız, bilimi kullanarak projeyi ortaya koyarsanız başarılı olduğu görülür. Bundan sonra projeyi daha da geliştireceğiz, destekle götüreceğiz” diye konuştu.



“TÜM PROJELERDE HALKA SORACAĞIZ”
Sıça dile getirdiği “katılımcı demokrasi” kavramını da yinelemeyi ihmal etmeyen Başkan Kocaoğlu, “1 Nisan’dan bu tarafa bütün konularımızı yapacağımız projeleri, konunun taraflarıyla, üniversitelerle, odalarla, hangi bölgede yapacaksak o bölgenin muhtarlarıyla, hemşerilerimizle birlikte konuyu tartışıyoruz. 10 senedir yapmaya çalıştığımız ama üçüncü dönemde taviz vermeden uygulamaya başladığımız yerelde demokrasi ve katılımcı yönetim anlayışını yaşama geçirmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde yapacağımız projeler için de aynı yöntemi belirleyeceğiz” dedi

TRAMVAYA DESTEK YÜZDE 85
Belediye yetkilileri toplantı kapsamında yaptığı açıklamada, tramvay projesinin hayata geçirileceği bölgede bir süredir vatandaşlar ve iş yeri sahipleri ile yapılan görüşmeler, gerçekleştirilen anket çalışmaları sonucunda halkın tramvaya yüzde 85 oranında destek verdiğini belirtirken, projenin uzun vadede kente ve bölgeye katkısını da masaya yatırdı. Konak ve Karşıyaka Tramvayı Projeleri çerçevesinde bin kişi ile yapılan anket çalışmalarının detayları hakkında bir sunum yapan Prof. Dr Tanju Tosun, Ege Üniversitesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklığında bir süredir devam sosyal etki değerlendirme çalışmasının sonuçlarını da dikkate sundu. Toplantının devamında, tramvayının önümüzdeki yirmi yıl içerisinde getireceği katkılar sivil toplum örgütleri ile paylaşıldı ve fikir alışverişinde bulunuldu.



MESLEK ODALARINDAN HEM DESTEK, HEM ELEŞTİRİ, HEM DE ÖNERİ

Düzenlenen toplantı esnasında söz alan meslek odaları temsilcileri, projenin halk arasındaki bilinirliliğinin az olduğunu belirterek, her iki tramvay projesinin yeşil alanlarını ve otopark alanlarını, güzergah konusunda değişiklik yapılması gereken noktalar olduğunu hatırlattı. Proje konusunda daha detaylı teknik bilgi ve yeni bir toplantı talebinde de bulunan odalar, projeye destek verdiklerini kaydetti ve vatandaşların Karşıyaka ve Konak tramvayı konusunda yüzde 63 oranında bilgi eksiği olduğunu dile getirdi. Öte yandan tramvay projesinin 2009 yılında hazırlanan Ulaşım Master Planı’na dayandığını belirten odaların temsilcileri, “Artık bu plan geçerliliği olan bir plan değil ve güncellenmesi gerekiyor” şeklinde görüş bildirdi.

“DÜNYA ÇAPINDA ALKIŞLANACAK BİR PROJE”
Toplantıda söz alan İzmir Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Süleyman Er de, projeyi engelliler açısından “Dünya çapında alkışlanacak bir proje” olarak nitelerken, “Umarız proje bitme aşamasına gelmeden engelliler için gereken değerlendirme yapılır ve engelli vatandaşların da kent içi ulaşımdan daha rahat faydalanmaları için yeterli hassasiyet gösterilir” dedi.

“TRAMVAYIN İZNİ 2,5 SENEDE ALINDI”
Meslek odalarından gelen talepleri ve eleştirileri değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, projenin yapım aşamasında yeteri kadar tartışıldığını söyleyerek, “Tramvay projesinin yeterli olup olmadığı konusunda benim de kafamda soru işaretleri var. Genel olarak bilgilendirme eksiğimiz var. Beceremediğimiz tek şey bilgi anlatım işi” dedi. Kocaoğlu, 2009 yılında yapılan ulaşım ana planının eski olduğu konusundaki görüşlere de “Tabii ki her şey değişiyor. Bu proje ulaşım ana planından yola çıkılarak oluşturuldu. Ancak tramvayın izni yaklaşık 2,5 senede alındı. 5 yıl boyunca çalıştık, gerekli izinleri alınmış, pişirilmiş bir konu” şeklinde yanıt verdi.

OTOPARKLAR YER ALTINA ALINACAK
Diğer yandan, otopark eleştirilerine yanıt veren Başkan Kocaoğlu, Konak Tramvay Hattı üzerinde yer altı otoparkı çalışmalarına başlandığını belirterek, Güzelyalı sahil şeridindeki açık otoparkların yeraltına alınacağını belirtti. Kocaoğlu, “Tüm Kordon’da otopark kullanımının kaldırılarak, yer altı otoparkı yapılması gerekiyor. Türkiye’nin en güzel sahil şeridini otopark olarak kullanılmasına karşıyım” diyerek kent estetiği açısından “Deniz manzaralı otopark” fikrine karşı olduğunu dile getirdi.

TOPLANTI SONUNDA İŞGALİYE GERGİNLİĞİ
Toplantı sonrasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile CHP'li Konak meclis üyesi Cem Arkın arasında “işgaliye” tartışması yaşandı. Güzelyalı'da yaşanan bir işgaliye sorunundan kaynaklandığı öğrenilen tartışma sonrasında meclis üyesi Arkın “Seçimde gelip oy istediniz. Şimdi size bir şey söylemeyelim m? Susalım mı'” diye bağırarak Tarihi Havagazı Fabrikası'nı terk etti. Başkan Kocaoğlu ise yaşanan gerginlik ardından yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Güzelyalı sahilindeki kafeteryaların önünde Konak ve Büyükşehir zabıtası çevik kuvvetle beraber haksız işgaller konusunda operasyon yapıyor. Bu operasyonu normal yapacak. Beyefendi operasyonun haber verilmesi gibi şeyler söyledi. Operasyon haber verilmez zaten herkesin kullanacağı alan belli. Bir müdahale olmuş, beyefendi de geldi bu müdahalenin yapılmaması konusunda meclis üyesi olduğunu söyledi. Meclis üyesi olması bizi ilgilendirmiyor biz işimize bakıyoruz. Doğru neyse onu yapacağız. İşgale işportaya karşı tedbir alıyoruz, seçilmiş olmak oradaki işgalleri engellemeyi gerektirir. Meclis üyelerinin işgalleri korumak gibi bir görevi yoktur'' diye konuştu.



Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.