Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yeşil talanına yargı freni

Yeşil talanına yargı freni

İstanbul’un ardından İzmir’de de yeşil tartışması.. Buca’da Koç ailesinin dünürü Giraud’lara ait 200 dönümlük ormanlık araziye, imara açıldıktan sonra bin konut yapılması planına Danıştay “dur” dedi. Şimdi de gözler Üçkuyular pazaryerinde yükselecek AVM nedeniyle kesilecek ağaçlara çevrildi.

  • Ege Postası
  • 12.06.2013 - 10:01
 İZMİR- Buca'da Koç ailesinin dünürü Giraudlar'ın 200 dönümlük arazisiyle, Doğuş ve Orjin gruplarının Üçkuyular İstinye Park Alışveriş Merkezi'ni kurmak istediği alanda ağaçların zarar göreceği iddiası Gezi Parkı eylemlerinin ardından bir kez daha gündeme geldi
Yeni Asır'dan Onur Çakır'ın haberine göre İstanbul Taksim Gezi Parkı'nda ağaçların zarar göreceği gerekçesiyle başlayan ve ardından birçok kente yayılan eylemlerle ilgili gelişmeler sürerken, İzmir'de de "yeşil" tartışması başladı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar'ın, Koç ailesinin dünürü Giraudlar'ın Buca'daki 200 dönüm ağaçlık arsasının konut alanı haline getirilmeye çalışılması ile Doğuş ve Orjin Grupları'nın Üçkuyular'da İstinye Park Alışveriş Merkezi'ni kurmak istediği alanda ağaçların zarar göreceğini belirterek çevrecilere yaptığı "Bunlar için de eylem yapın" çağrısı yankı buldu.
Giraudlar'ın Buca Hipodrom'un arkasında yer alan 200 dönümlük arsaya 1000 konut inşa etmeyi planladığı öne sürülürken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin burayı "doğal karakteri korunacak alan" kapsamından çıkarıp, "orta yoğunluklu konut alanı"na çevirmesine karşı hukuk mücadelesi başlatan avukat Mustafa Kemal Turan, önemli açıklamalar yaptı.

Yargı kararı açık
Büyükşehir Belediyesi'nin artık burada konut inşaatına geçit vermesinin mümkün olmadığını ifade eden Turan, yargının kararının açık olduğunu dile getirdi. Danıştay'dan Büyükşehir Belediyesi'nin bu alanı konut alanı yapmak için hazırladığı imar düzenlemesini iptal ettiğini dile getiren Turan, şöyle konuştu:
Kürüm: Ağaçlar kesilmesin
"Arsanın mülk sahibi aile, buraya 1000 konut yapmak istiyor. Eğer, bu gerçekleşirse şehrin en yeşil alanlarından biri mahfolur. Ancak, bizim başlattığımız yargı süreci tamamlandı.
Büyükşehir Belediyesi orayı "konut alanı" olarak ilan etti. İtiraz ettik ve kazandık. Tekrar aynı şeyi yaptılar. Yine kazandık. Şu anda orası doğal karakteri korunacak alan. Ama ileride yine bir şey yapmaya çalışabilirler. Fakat biz buna hukuki yollardan yine izin veremeyeceğiz."
Öte yandan Üçkuyular'da mevcut pazaryerinin de bulunduğu alana Doğuş ve Orjin gruplarınca yapılması planlanan İstinye Park AVM nedeniyle arazideki ağaçların da zarar göreceği iddiasına yönelik Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm açıklama yaptı. Yargıdan çıkan karar gereği burada kendilerine ait arsayı Doğuş Grubu'na satmak durumunda kaldıklarını belirten Kürüm, "Biz buradaki ağaçların korunmasını istiyoruz, kesilmesin istiyoruz. Bizim sattığımız payda zaten ağaç yoktu. Bize arsanın diğer bölümlerindeki ağaçlara da ellenmeyeceği söylendi" dedi.
Buca'da yargı süreci nasıl işledi'
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un eşi Caroline Koç'un ailesi Giraudlar'a ait Buca Hipodrom yakınlarındaki 200 dönümlük arsanın imar planı 2009 yılında İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde değiştirildi. 1995 yılında Buca Belediyesi tarafından 'Doğal Karakteri Korunacak Alan' olarak belirlenen ve hara olarak kayıtlara geçen arsa, Nazım Plan'da da aynı şekilde değerlendirildi. Ancak Giraud Ailesi'nin itirazı üzerine 1/25 binlik nazım planda değişiklik yapıldı ve söz konusu arazinin 'konut alanı' olarak düzenlenmesi kararlaştırıldı. Meclisten geçen karar yargıya taşındı. Mahkeme, plan değişikliği kararını geçtiğimiz yıl iptal etti ve planın eski haline getirilmesini istedi. Danıştay'ın bu kararı sonrası Büyükşehir Belediye Meclisi arsanın imar planını, 'Doğal Karakteri Korunacak Alan" olarak değiştirmek zorunda kaldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.