Dolar 34,2779
%0.11
Euro 37,6585
%0.07
Altın 2.920,790
%-0.03
Bist-100 9.109,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yıldırım İzmir için projelerini açıkladı

Yıldırım İzmir için projelerini açıkladı

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, seçilmesi halinde hayata geçireceği ve “Yüzyılın şehircilik hareketi hayat İzmir” adı verilen 1414 projeyi Kaya Termal Otel’de açıkladı. Tanıtım toplantısında iş ve sanat dünyasından çok sayıda ünlü isim yer aldı.

  • Ege Postası
  • 24.02.2014 - 12:00
ONUR ÇAKIR (HABER SERVİSİ) – Yıldırım’ın projelerini açıklayacağı Kaya Termal Otel’in salonuna dört dev led ekran konuldu. Bunların yanında "Yüzyılın şehircilik hareketi" yazısı yer aldı.  Salonda Türk ve parti bayrakları yer aldı.  Projelerin anlatıldığı kitapçığın 4. sayfasında “İzmir’in tıkanmış damarlarını açmak İçin tasarlanmış bir şehircilik hareketidir” sözü dikkat çekti.

YILDIRIM KONUŞTU
Yıldırım, konuşmasını telsiz mikrofonla yaptı. Yıldırım konuşmasını sahnenin önüne konulan prompter’den okuyarak yaptı.  
 
“Her projeye bir dakika ayırsam 23 saat sürüyor. Bu kadar zamanınız olmadığını biliyorum. Olsa da bana bu kadar tahamül edeceğinizi sanmıyorum. Ana başlıklara değineceğim. Benim düşüncemden daha önemli olan sizlerin değerlendirilmesi. ‘tamam işin ne olduğunu anladık’ derseniz orada bırakırım. Hayat İzmir ne deme? İzmir’in sorunlarını çözmeye amaçlayan şehircilik hareketidir. Bunun içinde dokuz tane ana başlık var. Ekonomi’de hayat, hedef İzmir’in ekonomisini güçlendirmek. Tarım, sanayi, turizm ve kültür…İzmir Türkiye’nin 3. Büyük kenti ama sadece nüfus olarak bu böyle. İzmir’in göstergeleri hep arka sıralarda geliyor. Bir göstergesi var o 2. İmarsız yapılaşma, sağlıksız binalar…İzmir bu konuda İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. İzmir ve İzmirli hep geçmişi ile övünüyor. Bunda da pakı var. Evliya Çelebi İzmir’den büyük metiyelerle bahsetmiş. Büyük İskender’in almam gereken bir kent. Sezon Aksu’nun firuzesi İzmir. İzmir geçmişiyle tabi övünecek ama geleceğe umutla bakacak. Durum böyle m? İzmir geleceğinden ümitli değil. Geleceğini göremiyor. İzmirlinin suçu n? Sebebi İzmirli mi'”




SORUMLULUK YEREL YÖNETİMDE
Buradaki sorumluluk bu kenti yönetenleridir. Bu kentin göz göre göre kan kaybederek bu günlere gelmesine rıza gösterenleridir. Hiç kimse bunu İzmirli hemşerimizin üzerine atmasın. Biz kaçmıyoruz. Biz seçimimizi İzmir olarak yaptık şimdi seçme sırası hemşerilerimizde. Bizi seçerlerse elimizi değil başımızı taşın altına koyarak bu projeleri gerçekleştireceğiz. Ben zoru seven biriyim. Ben zoru hemen yaparım, imkansız biraz zaman alır. Biz İzmir için çok önemli hazırlıklar yaptık. İzmir artık çok kolay diyorum çünkü 81 ilde yaptıklarımız İzmir’de yapacaklarımızın çok kolay olduğunu bize gösteriyor”

ÇOK İYİ BİR EKİBİMİZ VAR
“Bizim çok iyi bir ekibimiz var. İyi bir ekip kurduk. Bütün ilçelerde işine hakim, uzman ne yapacağını bilen ortak yönetişim anlayışını benimsemiş, katılımcılığı önceleyen bir ekiple yola çıkıyoruz. Belediyeler yönetişimin ilk kademesidir. İnsanın o şehirde yaşayanların en önce dokunduğu yer belediyelerdir. İnsanlar şehirleri inşa eder şehirler de medeniyetleri kurar. Burada Libyalılar, Selçuklular, Osmanlı medeniyeti geldi ve çok iyi eserler bıraktılar. Bu eserleri geleceğe aktarmak da bizim görevimizdir. Özenle çalıştık, projelerimizi hazırladık”



YAPMAMIZ GEREKEN ŞEYLER VAR!
“Turizmde keşke İzmirle ilgili iyi şeyler söyleyebilseydim. İzmir’de sadece 1.4 milyon yabancı misafir ağırlıyoruz. Neden gelmiyo? İzmir fuarcılığı başlatan şehirdir. Hala Anadolu’nun her köyünde İEF’nin ayrı bir yeri vardır. 10 yıldır İzmir fuarının organizasyon ve katılımcı sayısında artma yok. Fuar adeta bir panayıra dönüşmüş. Ziyaretçi gelmesi için birkaç şartın yerine gelmesi lazım. Yeterli konaklama tesisi var m? 45 bin yatak kapasitesi var İzmir’in. 5 yıldızlı oteller Konak-Alsancak civarında. Karşıyaka’da 5 yıldızlı otel yok. Bu sayıyı artırmamız gerekiyor. Doluluk oranı yüzde 50’nin altında. İzmir’e ulaşımı kolaylaştırmamız lazım. Alt yapı ile ilgili yapmamız gereken şeyler var. İzmir dışarıdan çok güzel gözüküyor. Ama İzmir’e gelince maalesef hayal kırıklığı yaşıyorlar. İzmir’de imarsız yapılaşma, vurdumduymazlık şehri bu hale getirmiştir. Kentteki binaların yüzde 55’i sağlıksızdır.

HER İLÇE İÇİN BÜYÜK PROJE
İzmir Körfez’i kucaklıyor ama çoğu yerde insanlar Körfez’e ulaşamıyor. Narlıdere’den Çiğli’ye kadar 65 km bantta bütün sahili tasarladık. Karşıyaka’da kültür sanak açık müzeleri olacak. Karşıyaka İskelesi’ne bağlanacak Zübeyde Hatun Gemisi müzesi İstanbul’da. Gelmeyi bekliyor. Bayraklı en genç ilçelerden biri. Bayraklı denizin dibinde ama denize ulaşamıyor. Bayraklı’da bilim, teknoloji ve açık hava müzesi kuracağız. Bayraklı’daki Anadolu Bulvarı yer altına alınacak. En büyük botanik orman buraya kurulacak. 30 bin farklı bitki olacak. Balçova’da su dünyası müzesi olacak. Konak Belediye Başkanımız Agora-Kemeraltı-Kadifekale sana emanet. Arkeopark projesini hayata geçireceğiz. İzmir’e 18 tane yeni yat limanı yapacağız. 1900 olan konaklama ve bağlama kapasitesini 9 binin üzerine çıkaracağız.




TÜRKİYE’NİN KÜLTÜR VE TURZM BAŞKENTİ İZMİR
“Türkiye’nin kültür ve turizm başkenti olacak. Bu çerçevede Alsancak’taki atıl alan dönüştürülecek mürsel paşa ile liman arasında kalan 210 hektarı bir yerleşke haline getireceğiz. Şehir içinde işlevsiz halde olan depolan burayı hem görsel hem de işlevsel olarak maalesef kötü bir durumda gösteriyor. Bu alana bin dönümlük bir şehir parkı yapacağız. İzmir ticareti, ihracatı Türkiye’ye öğreten şehir ama maalesef orada 4. sırada. Türkiye’de ihracat 4 kat arttı, İzmir’in payı yüzde 8’den 6’ya geriledi. İzmir’in kabahati yok. Teşvikte haksızlık yapılıyor deniyor olabilir ama İstanbul, Bursa, Kocaeli teşvikte birinci sırada İzmir gibi. Yatırımcıya ot yolduruluyor. İznini alamıyor. Kim hayatı kolaylaştıraca? Yerel yöneticilerin İzmir’in derdiyle dertlenmesi lazım. Dertlenselerdi biz bugün burada olmazdık. İzmir’de işsizlik de Türkiye ortalamasının üzerinde seyrediyor. İzmir’de 300 bin hemşerimizin işe aşa ihtiyacı var. Bu projeler İzmirlilere iş aş sağlayacak.

65 MİLYARLIK YATIRIM
İzmir için toplam yatırımımız 65 milyar. Yarın İzmirli sizi seçti, belediye başkanısın. Bunu neyle yapacaksın, para, kaynak nered? Gayet norma? Bana bu soru 2003’te de soruldu. 2013’un sonuna geldiğimde 166 milyar yatırım yapmış olarak karşınıza geldik. İzmirlilerim rahat olsun. Ben 35 yıllık mühendisim. Hayatımda hiçbir zaman para problem olmadı. Problem projenizin olmamasıdır. Ne yapacağınızı bilmiyorsanız yol isiz götürür. Biz ne yapacağımızı, nasıl üreteceğimizi biliyoruz. Projeleri büyük oranda biz kamu-özel ortaklığı ile yapacağız. Bazı projeleri de merkezi hükümetle birlikte yapacağız. 65 milyarlık toplam proje içerisinde kendi kaynaklarımızla yapacağımız miktar 14-15 milyarı geçmiyor.

TRAFİK 7 GÜN 24 SAAT İZLENECEK
“Ulaşım en kolayı. Anlatmama gerek var m? Ulaşan, erişen Türkiye’yi yaptık, ulaşan, erişen İzmir’i çok kolay yaparız. Problem belli. Toplu ulaşım çok yetersiz. Daha da yetersizdi, İZBAN’ı devreye aldık biraz rahatladı. Ondan önce çok vahimdi. Deniz unutulmuş yok. Dünyanın hiçbir yerinde deniz taşımacılığına bu kadar uygun yer yok. Balçova’dan-Çiğli’ye çile çekerek gidiyoruz. 26.5 km metro planlamamız var. 2. Etapta 65 km izkaray projeleri var. Düşey ve yatay hatlar birbiri ile birleştirecek. İzkaray İzmir’in iki yakasını birleştiren projedir. Rekabet hizmette olsun. Rekabet güzellik, kalite, başarı getirir. Biz ulaşımla İzmir’in kuzeyini-güneyi birleştireceğiz. Şehrin dikey koridorları çok yetersiz. Ayrıca ilçeler arasında yollar da yetersiz. Toplam 440 km bölünmüş yol yapacağız. 6 bin 306 sayılı yasa yeni bir şey getiriyor. İzmir’in 12 bin km karelik il sınırları BBB yönetim sorumluluğuna veriliyor. Büyükşehir belediyeleri güçlendiriliyor. Park alanları yetersiz. Yolların yarısı park olarak kullanılıyor. İzmir’de son 15 yılda yapılan kapalı otopark sayısı 5 bin 300. Son 10 yılda trafiğe giren araba sayısı 700 bin. Bina planlamasında mutlaka otopark olacak. Akıllı ulaşım sistemleri ile şehrin ana arterlerinde dal-çık yapıyoruz. Trafik kontrol merkezinden trafik 7 gün 24 saat takip edilecek. Akıllı telefonlar aracılığı ile insanlar alternatif yolları görebilecek”  

İLK PROJE: ÇÖP TESİSİ
“Konak meydanını büyütüp körfezle buluşturacağız. Denizle yol arasında kesintiyi önlüyoruz. Konak Meydanı 3 kat büyüyor. İzmir yeşil alan fakiri bir il. Bunu artıracağız. Tiyatro eseri sayı açısından İstanbul ve Ankara’nın gerisinde. Sinema salonu sayısını da artıracağız.  İzmir’in çöpleri hem enerjiye hem gübreye hem de yeşil alana dönüşecek. Bunu başarabiliriz. Bunu yapanlar var. Birçok şehir bunu yaptı İzmir geri kaldı. Acilin acili budur. 31 Mart’ta başlayacağımım iş budur, eğer İzmirli bize izin verirse. İnsanın sağlığı her şeyden öncedir. Körfezde ekolojik hayat koridoru oluşturacağız. Böylece körfezdeki oksijen artacak

KİMSEYİ YERİNDEN YURDUNDAN ETMEYECEĞİZ
Kentsel dönüşüm lafı İzmir’de yıprandı, rakiplerimiz rantsal dönüşümü gündeme getiriliyor. Afet riskli konut sayısı 313 bin. Acilen bu konutlardan çıkılması gerekiyor. 6.5 şiddetinde deprem olursa 11 ilçe merkezi etkileniyor, 196 bin konut yıkılıyor. 226 bin konut orta, 183 bin hafif hasar alıyor, 5 ile 20 bin arasında can kaybı riski var. Küçük siyasi hesapları bir kenara bırakarak, konforlu, rahat, her türlü sosyal ihtiyacın olduğu yerleri yapmamız lazım. Bunu zorla yapmayacağız. Gönüllük esasıyla yapacağız. Kimseyi yerinden etmeyeceğiz. Haklarını korunarak kendi rızasıyla yapacağız. Biz onlar adına denetleyeceği. Bunu kooperatiflere, mütehitlere yaptıracağız. Onların garantörü biz olacağız. Kütle imar planı oluşturacağız. Binanı şekli şemali, kat yüksekliği, yeşil alanlarının hepsinin kararını biz vereceğiz. Herkes keyfine göre bina yapamayacak. Amacımız kimseyi mağdur etmek değil. İnsanları sağlıklı mekanlara kavuşmasıdır. Burada zorla değil gönüllü değişim ve dönüşümü yapacağız. İzmir’de kentsel dönüşümle ile ilgili elli tutulur iş TOKİ’nin yaptığı iştir. Şehrin gelişme akslarını tekrar gözden geçireceğiz. Şehir nasıl gelişecek hangi fonksiyon hangi bölgelerde olacak buna karar vereceğiz. İzmir’in planı yok. Biz bu planları yapacağız”

12 MART’TA BAYRAKLI ŞEHİR HASTANESİNİN TEMELİ ATILIYOR
İzmir’in ikilimi yaşlılar için bulunmaz bir yer. Bayraklı’da şehir hastanesi temelini 12 Mart’ta atıyoruz. Güney’deki şehir hastanesinin hazırlıkları devam ediyor. Seferihisar’da uluslar arası sporcu kamp merkezi kuracağız. Yerli yabancı takımlar buraya gelecek. 300 bin metrekare alanda kurulacak. Ulusal ve uluslar arası etkinliklerin daha fazla olması için gereken tüm çalışmaları gerçekleştireceğiz. Sahne sayısı yetersiz. Fazla oyun sergilenemiyor. İzmir şehir tiyatrolarını tüm ilçelere dağıtacağız. İzmir engelliler için de engel bir şehir. 206 bin engelli var İzmir’de. Kentin yolları, parkları, engelli kardeşlerimizin erişeceği şekilde yapılmış değil. Engellilerin engelini ortadan kaldırmak en önemli ve öncelikli görevlerimiz haline gelecek. İzmir’in yüzde 60’ı altı ilçede yaşıyor"




YILDIRIM’DAN İZMİRLİLERE MESAJ İZMİR
Yüzyılın şehircilik hareketi isimli kitapçığın önsözünde Yıldırım şunları söyledi:

“Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak yıllardır ülkemize ve İzmir’e sunduğumuz hizmetleri yakından biliyorsunuz. Binlerce kilometre duble yol, hızlı tren hatları, yeni havalimanları, bilişim devrimi, uzay ve uydu hizmetleri…İzmir Milletvekili olduğumdan beri İzmir için özel gayret gösteriyoruz. 35 İzmir 35 proje ile duyurduğumuz milyarlarca dolarlık milyarlarca proje İzmir’in ulaşım alt yapısını güçlendirmek, ekonomisine ivme kazandırmak istihdamı kazandırmak üzere hayata geçirildi. 11 yıldır hem Türkiye hem de İzmir için kafa yoruyoruz. İzmirlilerle buluşuyor stklar, kanaat önderleri, meslek odalır ve İzmir için dertlenen İzmirlilerle fikir alışverişinde bulunuyoruz. Mimarlar, kentsel tasarım uzmanları şehir plancıları, ekonimstler…

İzmir’in sorunları için çözüm üretmek üzere geniş bir ekiple uzun zamandır tespitler yapıyor, çözümler arıyoruz. Tüm bu çalışmalarla sadece İzmir merkezi değil, tüm ilçelere kadar derin analizler yaptık. Gördük ki u iş 5-10 süslü projenin veya lokal alt yapı projelerinin çözebileceği sorun değil, gördük ki sorun çok daha derin. Çünkü İzmir’in yıllardır birikmiş sorunlar yumağının çözülmesine ihtiyacı var. İzmir halkının her ilçesine her mahallesine kolay bir şekilde ulaşabilmesine ihtiyacı var. İzmir’in alt yapı projelerine ihtiyacı var. İzmir’in ekonomik kalkınmasın hızlandıracak ateşleyicilere ihtiyaç var.  İzmir halkının afetlere karşı dayanıklı bir şehre ihtiyaç var. 300 bin İzmirlinin istihdama ihtiyacı var. Bu sebeple İzmir’in her ilçesine, mahallesine uzanan bir proje ile karşınızdayız. Sizlerle birlikte geliştireceğim yüzlerce projeyi içerisinde barındıran tek bir proje ile karşınızdayız. Bu proje sizlerle başlayacak, sizden gelecek taleplerle şekillenecek ve birlikte yöneteceğimiz bir şehircilik hareketidir. Şehrine her daim sahip çıkan İzmirlilerle, İzmir’e enerji kazandıracak hayat İzmir projesinde buluşacağız.

Yüzyılın şehircilik hareketi hayat İzmir: Ana fikrin İzmir’in tıkanmış damarlarından, adını İzmir’in yaşam tutkusundan ve enerjisini İzmir’in genç dinamik nüfusundan eşsiz doğasından, kentler tarihinin toplumsal mekanlarından ve yerleşmeler arasındaki etkileşim gücünden almaktadır.


 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.