Dolar 34,2560
%0.04
Euro 37,6125
%-0.07
Altın 2.887,380
%0.02
Bist-100 9.045,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yılladır silah seslerinin eksik olmadığı yaylalarda artık koyun sesleri var

Yılladır silah seslerinin eksik olmadığı yaylalarda artık koyun sesleri var

Doğu ve Güneydoğu’da köylüler 1980’li yıllardan bu yana terör nedeniyle kapalı olan yaylalara çıkmaya başladı. Çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte 20 yıldır kimsenin gitmediği yaylalarda vatandaşlar hayvanlarını otlatıyor. Bitlis’teki...

  • Ege Postası
  • 25.04.2013 - 11:21
Doğu ve Güneydoğu’da köylüler 1980’li yıllardan bu yana terör nedeniyle kapalı olan yaylalara çıkmaya başladı. Çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte 20 yıldır kimsenin gitmediği yaylalarda vatandaşlar hayvanlarını otlatıyor.

Bitlis’teki yaylalara çıkmaya başlayan köylüler burada kendilerine barınak yapıp günlerce kalmayı ve hayvanlarını otlatmayı planlıyor. Obüs, havan topları ile silah seslerinin yıllardır hiç susmadığı Bitlis’in Çeltikli, Sehi ormanları ve Şeh Çeman yaylaları ve dağları, son dönemde huzurlu günler yaşıyor. Yaklaşık 30 yıldır güvenlik gerekçesiyle vatandaşların gidemediği değişik tarihlerde çıkan çatışmalarda çok sayıda askerin şehit olduğu Hizan, Mutki ve Güroymak ilçelerinde yaylalara yıllar sonra giden Bitlisliler piknik yapıp halaylar çekti.

Bitlisin Mutki ilçesine bağlı Ceviz Yatağı Köyünde ikamet eden besici Cüneyt Bahadır, bölgede terör olaylarının baş göstermeye başlamasından sonra adım atamadıkları yerlere çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte gitmeye başladıklarını söyledi. Bu süre zarfında hayvanların köye yakın yerlerde otlatıldığını belirten Bahadır, “Buda yeterli gelmiyordu. Halbuki bizim buradaki dağlar ve yaylar çok verimli. Burada binlerce küçük büyük baş hayvan yetiştirebiliriz. Ama güvenlik dolayısıyla çıkamadığımız için birkaç hayvana bakabiliyoruz. Buda birçok vatandaşımızın göç etmesine neden oldu. Ancak çözüm sürecinin başlamasıyla bu sıkıntılarımız geride kaldı.” dedi.

Köylülerden Mirhan Sami ise çözüm sürecinin en çok kendilerine yaradığını ifade ederek şöyle konuştu: “Artık eskiden olduğu gibi her tarafa rahat rahat gidip gezebiliyoruz. Hayvanlarımız otlatabiliyoruz. Dağlarımız ovalarımız yıllardır kimsesiz kaldığı için otlar kurumuş ağaçlar budanmadığı için bakımsız kalmış. Halbuki buralar bizim. Biz niye gidemeyelim k? Hayvanlarımızın bakımını niye burada yapmayalı? Niye eskiden olduğu gibi aylarca yaylarda kalmayalım. Çözüm sürecinin ismi bile yetti. İnşallah güzel bir şekilde sonuçlanır ve biz de köyümüzde ve ülkemizde rahat ederiz.”

BARIŞ GELİRSE KÖYLÜ YİNE MİLLETİN EFENDİSİ OLUR

Mutki’ye bağlı Yanıkçakır Köyünde yaşayan Veli Sayın ise Mutki’nin dağlarına, ovalarına, yaylalarına yıllardır çıkamadıklarını ifade etti. Çözüm süreciyle beraber yavaş yavaş yıllarca silah seslerinin eksik olmadığı dağlara ve yaylalara çıkmaya başladıklarını anlatan Sayın, “Yaylamız, dağımız olmadan hayata tutunamayız. Hayvancılık yapıyoruz. Mecburen yaylara çıkıyoruz. Eğer çıkmazsak hepimiz göç etmek zorunda kalırız. Çünkü tek geçim kaynağımız hayvancılık. Oda olmasa aç kalacağız. Bu güne kadar zor bela tutunduk. Bu gün ilk defa yıllarca silah seslerini yankılandığı Sehi ormanlarına doğru yola çıktık. Çözümün ismi yetti bide kendisi gerçekleşirse eskiden olduğu gibi köylü yine milletin efendisi olur.” diye konuştu.

Hizan ilçesinde bulunan Çeltikli bölgesinde yaşayan vatandaşlardan Mirza Yeğin, ise önceleri gündüz girilmeyen bu bölgede artık geceleri koyun otlatmak için kaldıklarını anlattı. “Yıllardır özlemini çektiğimiz yaylarda halaylar çekiyoruz, güreş yapıyoruz, gönlümüzce eğleniyoruz.” diyen Yeğin şöyle konuştu: “Biz buralardan her derde dava otlar topluyoruz. Hayvanımızı besliyoruz. Temiz havaları soluyoruz. Artık eskisi gibi mermi, top, bomba kokusunu değil: Burada yetişen yüzlerce çiçek kokusu alıyoruz. Biz bu dağlardan barışın, saygının, kardeşliğin, sevginin, birlik ve beraberliğin kokusunu alıyoruz. İnşallah almaya başladık. Başlatılan süreç güzelce sona varır ve hep beraber güzel günlere adım atarız.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.