Dolar 32,5728
%0.18
Euro 35,0337
%0.17
Altın 2.455,350
%0.81
Bist-100 10.524,00
%0.74

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Greve 'Hakem' freni!

Greve 'Hakem' freni!

İzmir’de hayatı durduracak sayılı dakikalar kala sürpriz bir gelişme yaşandı. DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında krize yol açan toplu iş sözleşmeleri konusunda son karar yetkisine sahip olan Yüksek Hakem Kurulu, son sözünü söyledi. İZELMAN firmasında çalışan yaklaşık 6 bin çalışanı ilgilendiren ücret artış talebi Büyükşehir Belediyesi’nin önerdiği rakamlar doğrultusunda onaylandı. YHK'nın onayı grev eylem kararının da önünü kapatmış oldu.Yaşanan gelişmeler ve son olaylar ile ilgili EGE POSTASI'na açıklama yapan İZENERJİ çalışanlarının örgütlü bulunduğu Genel-İş 2 No'lu Şube Başkanı Taner Şanlı, 4 binin üzerinde İZENERJİ personelinin greve gideceğini duyurdu.Bu arada sendikada olaylar çıktı.DİSK binasının önü işçi protestolarına sahne oldu.DİSK Genel Başkanı Kani Beko başta olmak üzere sendika yöneticileri kendilerini binaya kilitledi.

  • Ege Postası
  • 25.07.2013 - 20:50
 ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- DİSK’e bağlı Genel-İş ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında iplerin gerilmesine neden olan toplu sözleşme krizinde son sözü Yüksek Hakem Kurulu söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin konuyu Yüksek Hakem Kurulu’na taşıması ile birlikte, sendika da grev kararı almış ve hazırlıklara da başlamıştı. Greve sayılı saatler kala gelen karar ile birlikte, İZELMAN firmasında çalışan yaklaşık 6 bin çalışanı ilgilendiren ücret artış talebi Büyükşehir Belediyesi’nin önerdiği rakamlar doğrultusunda onaylandı. Buna göre belediyenin önerdiği yüzde 8, 10 ve 12’lik artışlar kurul tarafından incelenerek kabul edildi. Konuyla ilgili kurulun verdiği resmi yazı belediyeye gönderilirken, sendikanın çalışanlar için istediği eşit işe eşit ücret talebi de reddedildi. Diğer yandan, sabahın erken saatlerinde grev hazırlığında olan emekçilerin örgütlü bulunduğu sendika için grev yolu da kapanırken, sendikanın karar konusunda ne yapacağı ise merakla bekleniyor.

SENDİKADA “ACİL” ZİRVE

Krizin diğer adresi olan İZENERJİ firması için de benzer bir kararın çıktığı öğrenilirken, yaşanan gelişmeler sonrasında sendika yönetimi acil toplantı kararı aldı. Sendikada bir araya gelen Genel Merkez yönetimi ve İzmir’deki şube başkanları atılacak adımlar için bir görüşme yaptı. Sendika adına son dakikada yaşanan gelişmeleri özetleyen Genel-İş 1 No’lu Şube Başkanı Fikret Ocak, kendilerine ulaşan resmi bir yazı ya da tebligat olmadığını belirterek, grev eylem kararı ile kararı sendikada yapacakları zirve sonrasında kesinleştireceklerini söyledi.

KOCAOĞLU’NDAN AÇIKLAMA GELDİ

Yüksek Hakem Kurulu’nun kararı sonrasında greve çıkacak işçiler için de grev yolu yasal olarak kapanırken, belediyenin farklı birimlerinde çalışan yaklaşık 6 bin çalışan kendileri için onaylanan oranlarda zam alacak ve işlerine kaldıkları yerden devam edecek. Diğer yandan, gelişmeler sonrasında bir açıklama yapan Başkan Kocaoğlu, YHK kararını doğrulayarak, “İşçilerimizin hak arama sürecinde maddi manevi zarar gören hemşerilerimizden af diliyoruz. Dileğimiz, bu süreçte aksayan işlerin kısa zamanda toparlanmasıdır. Toplu sözleşme işçilerimize, belediyemize ve kentimize hayırlı olsun” diye konuştu. Emekçilerin sendikalarda örgütlenmesinin ve toplu sözleşme yapılmasının vazgeçilmez bir hak olduğunun altını çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, İZENERJİ şirketinde çalışan işçilerin de süreci sağduyu içinde izlemelerini önerdi.

SENDİKA KARIŞTI

Diğer yandan, bir süredir işçiler arasında yaşanan fikir ayrılıkları da akşam saatlerinde sendikada kendini gösterdi. Yüksek Hakem Kurulu kararının sendikaya ulaşması sonrasında gergin saatler ve olaylar da beraberinde geldi. Maaş hesaplamalarının sendikaya gelmesi ile birlikte, DİSK'e bağlı Genel-İş'te örgütlü çalışanlar sendika binasını bastı. Basmane'de yer alan sendika binası önünde toplanan yüzlerce kişilik kalabalık, "Kani şaşırma, sabrımızı taşırma", "Sendika istifa", "İşçiyi sattınız", "Sadaka değil toplu sözleşme", "Direne direne kazanacağız" sloganları atarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gösterdikleri tepkinin benzerini sendikaya gösterdi. Sendika yönetimi, protestoların artması sebebi ile emniyet güçlerinden yardım isteyerek binadaki kapıları kilitleyerek önlem aldı.Olaylar sonrası DİSK Başkan Kani Beko ve beraberindeki Genel Merkez Heyeti ile birlikte binada mahsur kalan sendikanın şube başkanlarının bekleyişi uzun süre devam etti. Sendikayı protesto eden gruptan alınan bilgiye göre, toplu sözleşme krizinde gelinen noktayı ve grev kararının ortadan kalkmasını protesto etmek isteyen grubun sabah erken saatlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanacağı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu'na tepki göstererek bir basın açıklaması yapacağı da öğrenildi.

İZENERJİ GREVE GİDİYOR!
Yaşanan gelişmeler ve son olaylar ile ilgili EGE POSTASI'na açıklama yapan İZENERJİ çalışanlarının örgütlü bulunduğu Genel-İş 2 No'lu Şube Başkanı Taner Şanlı, 4 binin üzerinde İZENERJİ personelinin greve gideceğini duyurarak şunları aktardı, "İnanılmaz bir yoğunluk yaşıyoruz ve protestolar had safhada. İzmir Büyükşehir Belediyesi bizi bu hale getirdi ve insanlar birbirine girdi. Söyleyecek hiçbir şey bulamıyorum. bu kadar insana yazık. Şimdilik iyiyiz bir şeyimiz yok ve arkadaşlarımızın içindeyiz. Mahsur kalmalık bir durumumuz yok. Bunun yanında biz greve çıkıyoruz. İZELMAN ile ilgili karar açıklandı ancak, İZENERJİ ile ilgili alınmış bir karar yok ve greve çıkıyoruz. biz yarın greve çıkacağız."

BEKO GREV ÇAĞRISI YAPTI
İzmir'de kandırıldıklarını ileri sürerek Basmane'de bulunan DİSK Genel- İş Sendikası önüne giden işçilere ikinci katta bulunan DİSK Genel Başkanı Kani Beko açıklamada bulundu. Beko açıklamasında Aziz Kocaoğlu'na yüklenirken, sabah garajları kapatıp eylem yapacaklarını gerekirse alanlara ineceklerini söyledi. Greve devam edeceklerinin altını çizen Beko, Yüksek Hakem Kuruluna giden herhangi bir belgede imzasının bulunmadığını vurgulayarak grev çağrısı yaptı. Açıklamanın herhangi bir yasal dayanağının bulunmadığını ifade eden işçiler, suçlu konumuna düşmemek için yarın iş başı yapacaklarını belirtti. İşçilerin büyük bir kısımı bina önünden ayrılırken, Beko ve beraberindekiler binaya geri girdi. 

SON SÖZÜ SARI SÖYLEDİ: GREVE ÇIKMAYACAĞIZ
Olaylar sonrasında bir açıklama da DİSK Ege Bölge Temsilcisi ve Genel-İş 3 No'lu Şube Başkanı Memiş Sarı'dan gelirken, "Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin müracatı sonrasında Yüksek Hakem Kurulu'ndan gelen yazıyı üyelerimize ulaştırdık ve sakin bir şekilde dağıldık. Şubemize kararı açıkladık ve bir sorun yaşamadık. Yaşanan olaylar sonrasında tekrar sendikaya gitmedik mümkün olduğu takdirde Genel Başkanı'mız Beko'yu çıkarmak için uğraşacağız. Grev ile ilgili yeni bir gelişme yok ve greve çıkmayacağız" diyerek 3 No'lu şubenin kesin olarak grevden vazgeçtiğini duyurdu. Diğer yandan, sendikada patlak veren olayların ve asıl sıkıntının 2 No'lu şubede olduğu öğrenilirken, YHK kararına tepki gösteren işçilerin gece boyunca sendika binası önünde nöbet tutacağı öğrenildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.