“İzmir Basını'nın yaşayan efsanesi Yaşar Aksoy”
Kimi yazarları birbirinden farklı kılan, içinde bulunduğu top-lumun tarihsel sosyal ve kültürel değerlerini, edebiyatın büyü-leyici diliyle sahiplenme arzusudur. Bu kişiler bu özellikleriyle fark edilirler saygı görürler ve hatırlanırlar.
Yaklaşık yarım asırlık yazın yaşamında kitaplarında, gazete ve dergilerdeki yazılarında yaşayan bir dil kullanmaya özen göste-ren, yüreği İzmir Körfezi'nin incisi, aşkın ve sevgililerin kenti Karşıyaka sevdasıyla dolu gazeteci, yazar ve şair Yaşar Aksoy da bu kişilerden biridir.
1970’li yıllarda, ilkin Demokrat İzmir gazetesinde daha sonra-ları Yeni Asır, Hürriyet ve edebiyat dergilerindeki yazılarını hayranlıkta izlediğim sevgili Yaşar Aksoy’un sıcacık dostluğunu ömrüm boyunca unutmam mümkün değil.
Sevgili Yaşar Aksoy’la, rahmetli Sancar Maruflu’nun kurduğu İzmir’in ilk halkla ilişkiler şirketi, HİSDAŞ’ın açılış töreninde tanışmıştım. Yazdığım ilk öykülerimi demokrat İzmir gazetesi-nin sanat sayfasında günlerce tefrikalar halinde yayınlatmıştı.
Yine onun teşvikiyle katıldığım İzmir Halkevi’nin 1979 yılı “Şiir ve öykü” yarışmasında, “kar Altında Çınar Ağacı” adlı öykü ile kazandığım birincilik ödülünü onun elinden almanın onurunu yaşamıştım.
Gazeteci, yazar ve şair kimliği yanında kent tarihi araştırmacılığı ile de ünlenen, TRT radyolarındaki tarih ve edebiyat içerikli konuşmaları büyük beğeni kazanan Yaşar Aksoy’un kaleme aldığı 50’ye yakın eseri, kitapseverlerin birer başucu kitabı niteliğindedir.
İzmir basının efsanesi sevgili Yaşar Aksoy’un, Anıtkabir Des-tanı, Karşıyaka Bir Aşkın Hikâyesi, İzmir Şiirleri, Karşıyaka ve Kaf Sin Tarihi, Ege Kültürü, Paris-İstanbul, Gâvur Mümin ve daha niceleri mütevazı kitaplığımın en güzel eserleridir.
Cumhuriyet gazetesinin her yıl düzenlediği; Türk basının en prestijli ödülü, “Yunus Nadi” ödülünü Sosyal Bilimler Dalında “Gavur Mümin” adlı kitabıyla kazanarak adını edebiyat tarihi-mizin unutulmazları arasına yazdıran sevgili Yaşar Aksoy’un bu büyük başarısını yürekten kutluyorum.