Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Diyarbakır’da sıcak karşılama

Diyarbakır’da sıcak karşılama

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin farklı kesimlerini temsil eden 190 kişilik katılımcı grubuyla gerçekleştirdiği Diyarbakır programı başladı.

  • Ege Postası
  • 23.05.2013 - 12:44
Erman Şentürk/ Haber Servisi - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olarak kente giden heyet, sabah 08.30’da Diyarbakır Havalimanı’na indi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve beraberindeki ziyaretçileri havaalanında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir karşıladı. Oldukça sıcak bir ortamda gerçekleşen buluşmanın ardından Başkan Aziz Kocaoğlu ve beraberindeki heyet Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret edecek. Ege Üniversitesi Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü’nün gösterileri ve Bademler Tiyatrosu’nun “Susuz Yaz” oyununun da sahneleyeceği program kapsamında Kent Konseyleri Ortak Toplantısı ve kent içi tanıtım gezisi de gerçekleştirilecek.

Notlar... Notlar... Notlar...



ÇİĞLİ BELEDİYE BAŞKANI METİN SOLAK'A ÖZEL PANKART: "MEMLEKETİNE HOŞ GELDİN"
İzmir heyetinin Diyarbakır gezisinde çarpıcı ayrıntılar da vardı. Diyarbakır Havaalanı'nda ilk göze çarpan Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak için asılan pankartlar oldu. Aslen Tokatlı olan Başkan Solak 7 yıl eğitim gördüğü Diyarbakır'da hoş bir sürprizle karşılaştı. "Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak memleketine hoş geldin' yazısı havalanına inen heyetin dikkatini çekti. Heyeti karşılayanlar arasında bir gün önceden Diyarbakır'a giden CHP Bornova İlçe Başkanı Enver Dündar ve İl Disiplinr Kurulu Üyesi Birol Soylu da vardı. İkili İzmir heyetini çiçeklerle karşıladı. 

AKİL İNSAN ZANNETTİLER
İzmir heyeti daha ilk dakikadan itibaren Diyarbakır'da yoğun ilgi gördü. Diyarbakır sokaklarında kalabalık heyeti gören bazı Diyarbakırlılar'ın gelenleri 'Akil İnsan' zannetmesi gülüşmelere neden oldu. Diyarbakırlılar "siz akil insan mısınız' diye sormaktan kendilerini alamadılar.




DOSTLUK TESPİH İLE PEKİŞTİ


Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ile birlikte kent içinde kısa bir çarşı turu yapan Başkan Kocaoğlu ve İzmir'den gelen heyet, esnafları gezerek halk ile selamlaştı. Çarşı içerisinde bir esnaftan tesbih satın aldı. Başkan Kocaoğlu'nun satın aldığı tesbihin ücretini Baydemir ödeyerek kendisine armağan etti. Alışveriş sırasında renkli anlar yaşanırken, başkanlar arasında gülüşmeler de eksik olmadı.

“BİRBİRİMİZE DOKUNDUKÇA BARIŞ KALICI OLACAK”

 Sabahın erken saatlerinde başlayan programda sıcak bir uyum sergileyen Başkan Kocaoğlu ve ev sahibi Baydemir, ziyaretin iki kentin ve ülkenin dostluğu için olumlu bir gelişme olduğunu kaydederek, barışın kalıcı olması konusunda temennilerini iletti. Ziyaret hakkında yapılan değerlendirmelerin ortak noktası ise, “İki kentin kardeşliği ve ülke barışı” temalı değerlendirmeler oldu.

 “İzmir ve Diyarbakır’ın kardeşlik örneği”

Sabah saatlerinde İzmir’den Diyarbakır’a gelen heyeti karşılayan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, düzenlenen kahvaltının ardından ziyarete ve barış sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak şunları kaydetti; “Kadim dillerin, kadim kültürlerin, kadim kentimize İzmir’den gelen başkanlarımız hoş geldiler, şeref verdiler. Sayın başkanımız ile gün boyunca birlikte olacağız ve kentimiz Diyarbakır’ın sokaklarını ve kültürlerini kendisine ve sayın delegasyonuna gezdireceğiz. Benim inancım o ki, birbirimize dokundukça, birbirimizi hissettikçe, birbirimizi tanıdıkça bu ülke hakikaten bir cennet bahçesi olacak. Bu anlamda Sayın Başkan’ımızın attığı bu adımı, davetimize icap edip bizi ziyaret ettikleri için en içten dileklerimle teşekkür ediyorum. Bu hakikaten Diyarbakır ile İzmir’in dostluk, kardeşlik, barış ve birlikte yaşam örneğidir.”

 “Barışın kalıcı olacağına inanıyorum”

Misafir olan Başkan Kocaoğlu ise, Baydemir’in Aralık ayında İzmir’e gerçekleştirdiği izyareti hatırlatarak, “Bildiğiniz gibi Sayın Baydemir’in İzmir’i ziyareti ile başlayan süreç, bugün bizim buraya gelişimiz ile iki kentin buluşması haline dönüşmüştür. Diyarbakır da İzmir gibi bir kent. Mezopotamya’nın kültür sanat merkezi olan ve 33 ayrı medeniyete ev sahipliği yapmış bir kentimiz. Diyarbakır’a ilk ziyaretimiz. Bundan sonra da birlikte olacağız ve hem sanatta, hem kültürde, hem ekonomik anlamda birbirimizi destekleyeceğiz ve birbirimizi daha iyi tanıyarak ilerleyeceğiz. Zaten İzmir’de şu anda 70 bin civarında Diyarbakırlı yaşıyor. Birbirimizi tanıyarak, dostluğumuzu kardeşliğimizi geliştirmek istiyoruz. İnsanların, kentlerin birbirini tanıdıkça barışın kalıcı olacağına inanıyorum. O niyetle buradayız. Sayın Baydemir bizi güllerle karşıladı. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Ve ev sahipliğinden dolayı da minnettarlığımızı sunuyoruz” şeklinde konuştu.



SİZİ ALMAYA GELDİK

Diyarbakır’da temaslarda bulunan İzmir heyeti ardından valiliği ziyaret etti. Valiler kararnamesi ile İzmir’e atanan Vali Mustafa Toprak heyeti kapıda karşıladı. Başkan Kocaoğlu, ilk temas esnasında Toprak’a, “Sizi almaya geldik. Otobüsler de uçağımız da hazır. Sizi götürebiliriz” dedi. Toprak ise, “Zaten en kısa zamanda geleceğim. Burada kalmayacağız” cevabını verdi.

Valilik makamında durum değerlendirmesi yapan ve heyeti ağırlayan Toprak yaptığı konuşmada çözüm sürecine değindi. Toprak, “Son zamanlarda başlayan demokratik çözüm süreci kapsamında bazı çalışmalar var. Diyarbakır önemli bir kent. 33 medeniyete ev sahipliği yapmış ve binlerce yıl geriye giden tarihi var. Son zamanlarda terör ve terörden kaynaklanan sorunlarla mücadele ediliyor. Bu sorunların ortadan kalması için başlayan çalışmaların anlatılması gerekiyor. Ziyaretler de bu noktada önemlidir. Vatandaşlarımız 30-40 yıldır bu durumu yaşıyor. Onlar ‘geleceğe çocuklarımızla artık iyi bakalım, sağlıklı yaşayalım’ diyor. Vatandaşlarımızın yüzleri değil gözlerinin içi gülüyor. Kan akmaması hepimizin istediği bir durum. Vatandaşlarımızda bunu hissediyoruz. Artık ferdi turlarla ilimize gelen insanlar var. Komplolar ve çeşitli engellemeler nedeniyle ile geri duran insanlar artık ‘gidelim, bakalım, görelim’ diyorlar. Yatırımcılarımız da artık bu durumu ciddiye alıyor. Üretim maliyetlerinin düşüklüğü nedeniyle iş dünyası açısından hareketler var. Mesajların verilmesi de çok anlamlı oluyor. Geleceğin çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Yeter ki birbirimizi anlayalım. Herkesin fikrine saygı duymalıyız. Diyarbakır olgusuna baktığında ekrandan görülenlerle izlenimler oluşuyor. İnsanlar gelip gördüğünde farklı düşünüyor. 76 milyonun bir ferdi olarak ne yapabiliriz diye düşünmeliyiz” dedi.

Toprak, İzmir’e atanmasıyla ilgili de, “İzmir değerler, turizm, tarih dolu bir kent. Ege’nin incisi kente geliyorum. Çok daha beklenen İzmir’i hep birlikte iyi bir yere getireceğiz. Bu durumu gerçekleştireceğiz. Şu anda Diyarbakır valisiyim” ifadelerini kullandı. Toprak, Haziran ayı itibariyle İzmir’de görevine başlayacağını dile getirdi.

BİRBİRİMİZİ TADINIKÇA BARIŞ OLACAK


Başkan Aziz Kocaoğlu, yeni görev yeri İzmir’e atanan Mustafa Toprak’ı kutladı. Kocaoğlu, “Bizim inancımız barış sürecinde yerel yönetimlerin ve kentlerde yaşayan insanlarımızın birbirini tanıması ve kaynaşmasıdır. Sosyal ve ekonomik ilişkilerde bulunması kalıcı barışın olmazsa olmazlarıdır. Onun için biz de İzmir olarak, halkın temsilcileri olarak Diyarbakır’daki partnerlerimizi ziyarete geldik. İnsanlar, hemşeriler birbirini tanıdıkça barışın kalıcı olacağını inancımız var. Umuyorum, barışa, kardeşliğe, sevgi olanaklarına fırsat tanırız” dedi.

GENEL SİYASET İŞİM DEĞİL

Ziyarette basın mensuplarının “Çözüm süreci ile ilgili yapılan anketlerde destek oranı yüzde 84’e kadar çıkıyor. CHP çözüm sürecine destek vermiyor. Ama siz bu konuda farklı bir çalışma yaparak desteğinizi ifade ediyorsunuz. Bu duruma nasıl bakıyorsunuz” sorusu üzerine Başkan Kocaoğlu, “Ben yerel yönetimciyim. Genel politikayı iktidar politikasının genel başkanı, muhalefet partilerinin genel başkanları, genel merkezleri yapar. Ben yerel işlere bakıyorum. Ben bilimi aklı ve gönlümü rehber olarak kullanıyorum. Diyarbakır’a gelme kararını vermiştik. Katkıda bulunmak istiyoruz. Genel siyasete girmek işim değil. CHP’nin belediye başkanıyım. Dokuz yıldır görev yapıyorum. Kamuoyu yoklamaları, değerlendirmeler ve süreç ile ilgili analizler benim değerlendirmem dışında kalıyor” ifadelerini kullandı.

GELMEDEN OKUMAM LAZIM

Başkan Kocaoğlu, Vali Toprak’a ziyareti anısına Konak Saat Kulesi ve İzmir ansiklopedisini hediye etti. Toprak saat kulesini görünce, “Burayı bundan sonra sık sık göreceğiz” dedi. Ansiklopedi için ise “Gelmeden okumam lazım değil mi'. Bunların basımı, toplanması ve bir araya getirilmesi gerçekten çok emek isteyen işler. Tarihe not düşülmüş oluyor. Toplumun hafızası açısından önemli bir durum” dedi. Toprak da, Kıraç’a fincan takımı hediye etti. Hediyeyi verirken, “Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı var. Bir 40 yıl da buradan aldığınız zaman 80 yıl oluyor” diye konuştu. Toprak, ayrıca Kocaoğlu’na Diyarbakır ile ilgili kitapları hediye etti.

DİYARBAKIR HEYETİNDE KİMLER VAR' 
İzmir Heyeti’nde Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Balçova Belediye Başkanı M.Ali Çalkaya, Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Beydağ Belediye Başkanı Süleyman Vasfi Şentürk, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Dikili Belediye Başkanı Yusuf Altıparmak, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Güzelbahçe Belediye Başkanı Ö.Mustafa İnce, Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Karaburun Belediye Başkanı Hamza Serdar Yasa, Kiraz Belediye Başkanı İsmet Korkmaz, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Selçuk Belediye Başkanı H.Vefa Ülgür, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grubu’ndan Nazmi Marangoz, Tahsin Çuhadar, Şerif Sürücü, Mahmut Özçift ve Erkan Gül, AK Parti Grup Başkan Vekili Kenan Çakar, AKP Grubu üyelerinden Sıddık Soysal, Adnan Yaşar Görmez, İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili N. Doğan Albayrak, İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş, İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürü Aytül Büyüksaraç, Diyarbakır Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Saran, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Kurucu ve Onursal Başkanı A.Kemal Baysak, Anadolu Birliği Başkanı Koçali Al, Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Jak Kaya, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Ünlütürk, Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Deniz Ticaret Odası Başkanı Geza Dologh, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu, Ege Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman, İzmir Sanayici ve İş Adamları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Baran, Ege Genç İş Adamları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özkara, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şube Başkanı Abdurrahman Çabuk, İzmir Genç İşadamları Derneği (İGİD) Başkanı Mehmet Timuroğlu, Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASiFED) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer, İnci Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Şerife İnci Eren, İZKA Meclis Başkanı Kemal Çolakoğlu, Petkim Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Tiryakiler Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tiryaki, Poyraz Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Selami Özpoyraz, Enda Enerji Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Bşk. Samim Sivri, ESİAD Üyesi Moris Bencuya, Çimentaş Grup Genel İlişkiler Koordinatörü Mustafa Güçlü, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASiFED) Danışma Kurulu Başkanı Hüseyin Porsuk, İZSİAD Danışma Kurulu Başkanı Cengiz Yavaş, ESBAŞ CEO’su Faruk Güler, İzmir Özel Türk Koleji Danışmanı Prof. Dr. Atilla Sezgin, Müstakil Sanayici Ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemal Öztürk, İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu üyeleri Necip Kalkan ve Mehmet Gülaylar, Anadolu Birliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Cemiloğlu, İzmir Kent Konseyi Başkanı Güman Kızıltan, Kent Konseyi Genel Sekreteri Prof.Dr. Gülgün Tosun, Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın, Gençlik Meclisi Başkanı Uğur Doylu, Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mahmut Açıkkar, İzmir basın temsilcileri, Büyükşehir bürokratları, Bademler Köy Tiyatrosu ve Ege Üniversitesi Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü sanatçıları yer alıyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.