Dolar 32,3811
%0.07
Euro 34,7879
%-0.01
Altın 2.403,090
%0.26
Bist-100 10.209,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Sındır Foça'da 'hayır'ı anlattı

CHP'li Sındır Foça'da 'hayır'ı anlattı

İzmir'in Foça İlçesi'nde 16 Nisan referandumunda neden 'hayır' diyeceklerinin gerekçelerini anlatan CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, devletin hiçbir denetleme mekanizması olmadan bir kişinin eline teslim edileceğini öne sürdü.

  • Ege Postası
  • 04.03.2017 - 10:37

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, dün (cuma) İzmir'in Foça ilçesine yaptığı ziyarette esnaf ve vatandaşlarla biraraya geldi. Balıkçı Kahvesi'nde düzenlenen toplantıya katılan Sındır, 16 Nisan referandumunda neden 'Hayır' diyeceklerini anlattı. Anayasa değişikliğinin büyük riskler taşıdığını savunan Sındır, "Diyelim ki cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesi'ne sevkedildi. Aleyhine bir karar çıkacağını da tahmin etti. 'Meclisi feshediyorum arkadaş, benim yetkim var' dedi. Yüce Divan'a çıkmaktan sıyırdı kendisini. Bu kadar basit ve net. Hesap verilebilirlik diye bir şey yok. Bugün bakanlar meclise girip çıkıyorlar. Önerilen sistemde bakanların hesap verme adına bile meclise girip çıkma durumu yok. Yani biz istesek de meclise giremeyecekler. Şu an bir bakanı gördüğümüzde önerge verebiliyoruz, sözlü soru sorabiliyoruz. Bu sistemde hepsi yok edilecek. Devlet sadece bir kişinin eline teslim edilecek. Hiçbir denetleme mekanizması yok. Bu kişi illerde valileri atayacak, müftüleri atayacak, il müdürlerini atayacak. Çok başlılıktan tek başlılığa geçiyoruz diyorlar ya, tam tersine memleketin her yerinde çok başlılık olacak" diye konuştu.

Meclisin etkisiz ve yetkisiz bir hale getirileceğini öne süren CHP'li Sındır, "Cumhuriyetin yanında demokrasi istiyoruz. Adı cumhuriyet ama kendi cumhuriyet olmayan rejimleri istemiyoruz. Dünyanın gelişmiş 10 ülkesinden 9'u parlamenter demokratik rejimle yönetiliyor. Başkanlık olan ABD'de bile başkanın 'şu ülkelerin vatandaşları giremez' kararına yargının nasıl müdahale edebildiğini gördük. Bir kişinin iki dudağının arasından çıkanla kanun yapacak olana, gece yatıp rüyasında gördüğünü sabah 'ben bunu istiyorum, böyle olacak' diyene yetki verirsen, kişi devleti ele geçirmiş olur. Bu değişiklik aynen bunu sağlamış olacak.

Asla şu anki cumhurbaşkanını kastetmiyorum. 50-100 yıl sonra belki hiçbirimiz yaşıyor olmayacağız. Ama Türkiye Cumhuriyeti refah içinde, kardeşçe, mutlu insanların ülkesi olarak yaşasın istiyoruz. Bunun için bu parti meselesi değil memleket meselesi diyoruz. Bu nedenle hayır diyoruz" dedi. Sındır, kendilerinin terör örgütleriyle yan yana ve 18 yaşa seçilme hakkı verilmesine karşıymış gibi gösterilmesini de siyasi ahlaksızlık olarak değerlendirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.