Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de hareketli saatler

İzmir'de hareketli saatler

Başbakan Binali Yıldırım ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, dünkü törende yaşanan gerginliğin ardından ilk kez Konak Meydanı'nda İzmir'in kurtuluşunun 95. yıl dönümü kutlama etkinliklerinde bir araya geldi. Tören alanında bir taraf "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" diğer taraf "Recep Tayyip Erdoğan" diye slogan atarken çıkan gerginlik, polisin ve araya giren milletvekillerinin çabalarıyla sona erdi. Kocaoğlu, tören konuşmasında "Efedir İzmirli efe" dedi, "Allahından utansın bu yoldan dönenler" dedi. Kurtuluş törenine gerginlik gölgesi

  • Ege Postası
  • 09.09.2017 - 11:19

Başbakan Yıldırım'ın Selçuk'taki programı sırasında yaşanan krizin ardından, gerginlik, bugünkü 9 Eylül törenlerine de yansıdı. Bir grup "Recep Tayyip Erdoğan" tezahuratı yaptı, bir grup "Mustafa kemal'in askerleriyiz sloganları attı. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun "Efedir İzmirli efe" sözleri dikkat çekti. Başkan Kocaoğlu, "İzmir Marşı, korkulacak, utanılacak, unutturulmak istenecek bir marş değildir. Allah’ından utansın dönenler geri.. Ama biz dönmeyiz bu yoldan" dedi. 

İzmir Hükümet Konağı önünde Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılımıyla gerçekleştirilen törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kentin kurtuluş günü nedeniyle gönderdiği mesajın okunduğu törende, Atlı Süvari Birlikleri'nin 9 Eylül'de kente girişi ve vilayet binasında Türk bayrağını göndere çekişi canlandırıldı. Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinden getirilen ve süvariler tarafından Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na verilen toprak ve Türk bayrağı, Başbakan Yıldırım'a teslim edildi. Yıldırım, bayrağı öperek alnına götürdü. Törenin ardından Yıldırım, Konak Meydanı'nda oluşturulan PTT standı önünde toplu fotoğraf çektirdi, 9 Eylül için özel olarak hazırlanan pulu imzaladı.

Törene, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

TEKBİR SESLERİ

Törende bir grup "Recep Tayyip Erdoğan" tezahüratı yaptı ve tekbir getirdi, bir diğer grup ise "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" ve "Türkiye laiktir laik kalacak" diye slogan attı. Gerginliğin artması üzerine iki grubun arasına çevik kuvvet girdi ve CHP'li milletvekilleri Mustafa Balbay ile Musa Çam'ın telkinleriyle ikinci grup dağıldı.

Bu gruptan bayrak taşıyan yaşlı bir kadın meydanda kaldı ve sadece "İzmir" diye slogan attı.

Meydanda bunlar olurken protokolde ise dünkü gerginlikten eser yoktu.

Dün Selçuk'ta Başbakan Yıldırım'ın programını kürsüde konuşma yaptığı sırada protestolar sonrası terk eden Aziz Kocaoğlu da alana geldi. Kocaoğlu alana girdikten sonra protokolde yerini alırken Başbakan Yıldırım ile el sıkıştılar. 

Törenin ardından Başbakan Yıldırım, Buca Seyhan İZBAN İnkılap İstasyonu'nda Buca Gençlik Merkezi'nin açılışı ile Alsancak, Göztepe ve Karşıyaka statlarının temel atma törenlerine katılmak üzere alandan ayrıldı.

KOCAOĞLU'NDAN ÇARPICI SÖZLER

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konuşmasına "Atatürk ilkelerini yaşamayı ve yaşatmayı kutsal ve milli bir sorumluluk; 9 Eylül’e ve onun değerlerine sahip çıkmayı “boynunun borcu” bilen Sevgili İzmirliler, Sevgili Hemşehrilerim" diye başladı, "Bugün sadece topraklarımızın değil; varlığımızın, namusumuzun ve hürriyetimizin işgalden kurtarıldığı bir gün" dedi. Kocaoğlu'nun konuşması şöyle: 

"Ama 9 Eylül sadece kurtuluş değil. Aynı zamanda kuruluş ve küllerinden doğuş günü. 9 Eylül bir destan..Emperyalizme karşı ilk kurşun 9 Eylül..Hasan Tahsin, Yüzbaşı Şerafettin, İsmet Paşa..

MUSTAFA KEMAL'DİR 9 EYLÜL

9 Eylül namus, 9 Eylül zafer, 9 Eylül bağımsızlık.. 9 Eylül inanç, 9 Eylül hürriyet, gurur, kıvanç.. Ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin mayasıdır 9 Eylül.. Ne mutlu bizlere! Böylesine özel, böylesine güzel, böylesine vatansever; Kurtuluş Savaşı’nı başlatan böylesine kahraman bir kentte yaşıyoruz. İzmirliler olarak, Atatürk’ün “hemşehrisi” olmaktan müthiş onur duyuyoruz. Atamıza sahip çıkmayı, her şeyden önce bir yurttaşlık görevi olarak görmekteyiz. Evet; İzmirli, her şeyden önce Atatürkçüdür. İzmirli vatanseverdir, merttir.

EFEDİR İZMİRLİ, EFE

Ülkesi ve ilkesi için ne lazımsa onu yapar; gözünü kırpmadan! Ama aynı ölçüde barışa ve özgürlüğe düşkündür. Aydındır, uygardır. Demokrattır İzmirli, hiç kimsenin olmadığı kadar.. Şimdi İzmir’in ve Türkiye’nin kurtuluş gününde, 9 Eylül’de; Atatürk’ü silmek, unutturmak ve itibarsızlaştırmak isteyenlere, Atatürk’e yapılan saldırılara kol kanat gerenlere, Atatürk'ün kenti İzmir'den sesleniyorum.

- Mustafa Kemal Atatürk, tam bağımsızlığımızın varlık sebebi;

- Halk iradesinin, yurttaş özgürlüğünün teminatı,

- Modernleşmeye dayalı çağdaş bir toplum olma iddiamızın en büyük dayanağıdır.

Cumhuriyettir Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyet... Herkes bunu böyle bilmelidir!

Ve “Yaşa Mustafa Kemal Paşa” dizeleriyle gönlümüze taht kurmuş İzmir Marşı, korkulacak, utanılacak, unutturulmak istenecek bir marş değildir. İzmir Marşı bu milletin gururudur, kıvancıdır, onurudur. İstedikleri kadar silmeye çalışsınlar; biz Mustafa Kemal Paşa’nın adını o mücevher taşa defalarca yazacağız. Allah’ından utansın dönenler geri.. Ama biz dönmeyiz bu yoldan! Doğum günün kutlu olsun İzmir! Sen çok yaşa, çok yaşa İzmir.

TÖREN ALANINI TERK ETMİŞTİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD ortaklığında hayata geçirilen toplu taşıma sistemi İZBAN'ın Selçuk hattının dünkü açılış töreni sırasında gergin anlar yaşanmıştı.

Yıldırım'dan önce kürsüye çıkan Kocaoğlu'nun konuşması sırasında sloganlar yükselmiş, kendisine hakaret edildiğini belirten Kocaoğlu "Bu projenin anası da babası da İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. Ayıptır, ayıptır, bu yaptığınız kırkı geçti. Ben sizlerin oylarıyla, yüzde 56 oy almış belediye başkanınızım. Adam gibi durmaya çağırıyorum" diyerek kürseden ayrılmıştı.

Başbakan Yıldırım ise “Başkan niye sinirlendi anladınız m? Demek ki Recep Tayyip Erdoğan sevgisine hala tahammül edemeyenler var. Aziz Başkan’ın şekeri var. Birden şekeri çıktı vitesler attı. Ama öfke onun olsun, sevgi bizim olsun” demişti.

Başkan Kocaoğlu tepki gösterip töreni terk etti... Başkan Kocaoğlu, terk ettiği törenin perde arkasını anlattı

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.