Dolar 32,2613
%0.06
Euro 34,8498
%0.5
Altın 2.415,240
%0.92
Bist-100 10.269,00
%0.2

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kapatılan Maliye Lisesi İmam Hatip oluyor

Kapatılan Maliye Lisesi İmam Hatip oluyor

​Son dönemde İzmir'de aldığı kararlar ile büyük tepkiler toplayan Milli Eğitim Bakanlığı yine çok tartışılacak bir değişikliğin altına imza attı. 2003 yılında kapatılarak örgün eğitim faaliyetlerine son verilen Üçküyular'daki Maliye Meslek Lisesi'nin İmam Hatip Lisesi'ne dönüştürülmesine onay veren bakanlık, konuyla ilgili planlama çalışmalarını da tamamladı. 8 bin metrekarelik alanı İmam Hatip Lisesi olarak belirleyen MEB, cami yapılmasını da olanak sağlayan planlara göre 2 bin 500 metrekarelik alanın da vergi dairesi olarak kullanılmasına karar verdi.

  • Ege Postası
  • 08.08.2014 - 12:04
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Aralarında sayısız akademisyen, kaymakam, vali, siyasetçi, sanatçı,  sporcu, mali müşavir ve ekonomistin de olduğu ve toplam bin 600'ü aşkın mezun veren İzmir Maliye Lisesi, İmam Hatip Lisesi'ne dönüştürülüyor. 1977 Yılında Karşıyaka'da kurulan ve daha sonra 1984'te Üçkuyular semtindeki kendi binasına taşınan meslek lisesi, 2003 yılında kapatılarak örgün eğitim faaliyetlerine son verilmesinin ardından ikinci darbeyi yine Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yedi. Uzun süredir atıl durumda bulunan ve dönem dönem meslek eğitim kursları verilen kurumun İmam Hatip Lisesi'ne dönüştürülmesine karar veren bakanlık, planlama çalışmalarını tamamlayarak değişiklikle ilgili resmi süreci başlattı.
 
 
ESKİ MALİYE LİSESİ İMAM HATİP OLACAK
Cumhuriyetin ilan edilmesinin ardından maliye memurlarının mesleki bilgi ve eğitim kalitesini yükseltmek amacıyla 1924'te Mustafa Kemal Atatürk tarafından ilk olarak 1924 tarihinde Ankara'da hizmete açılan Maliye Mektep'lerinin ayakta kalan son örneği de İmam Hatip Lisesi oluyor. Türkiye'de İzmir, İstanbul ve Ankara olmak üzere sadece üç ilde bulunan Maliye Meslek Lisesi'nin İzmir'de yer alan okulu, 2003 yılında kapatılmasının ardından bakanlık kararı ile ikinci büyük şoku yaşadı. Geçtiğimiz haftalarda benzer bir karar sonrası yargıya taşınan tarihi Karşıyaka Lisesi ile ilgili gelişmelerin ardından, önümüzdeki dönemde İmam Hatip Lisesi olarak hizmet vermesi planlanan okulla ilgili değişikliğe tepkiler de beraberinde geldi.
 
PLANDA VERGİ DAİRESİ VE İMAM HATİP LİSESİ BİRARADA
Karabağlar ilçesi Fahrettin Altay Mahallesi'nde yer alan Maliye Meslek Lisesi'nin İmam Hatip Lisesi'ne dönüştürülmesi için karar alan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) hazırladığı planları geçtiğimiz haftalarda Çevre Şehircilik Bakanlığı'na gönderdi. Bakanlık, MEB'in Üçkuyular'da yer alan ve atıl durumda bulunan eski yatılı meslek lisesine ait yurt binaları, derslikler ve idari yapıların olduğu 10 bin 647 metrekarelik alanın 8 bin metrekaresine İmam Hatip Lisesi, 2 bin 647 metrekarelik alanda da vergi dairesi yapılmasına olanak sağlayan imar planlarını onaylayarak askıya çıkardı. Mülkiyeti hazineye ait arazide 4 kata kadar yapılaşma sınırını koruyan planlara olur veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, eğitim tesis alanı ve resmi kurum alanı olarak belirlenen söz konusu okul alanında cami, pansiyon ve spor salonu yapılmasına yönelik yapılaşma koşullarını da onayladı.


 
BAKANLIK BELEDİYELERDEN AYRI PLAN YAPTI
Bakanlık, 22 Ağustos tarihinde resmi itiraz süreci biten 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planlarıyla ilgili Karabağlar Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne değişikliği resmi yazı ile bildirirken, belediyeler alanla ilgili bir plan çalışması yapmadı.
 
BELEDİYE DAVA AÇACAK
Konuyla ilgili bilgi veren Karabağlar Belediyesi yetkilileri söz konusu planlara itirazda bulunacaklarını söyleyerek, sundukları itirazlar kabul edilmediği takdirde ise mahkemeye gideceklerini duyurdu. Öte yandan, konuyu incelediklerini belirten meslek odalarından TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi yönetimi de, önümüzdeki günlerde hazırlanan imar planları ile ilgili girişimde bulunabileceklerini belirtti.
 
MALİYE MESLEK LİSESİ KALMADI, İMAM HATİP SAYISI 58'E YÜKSELDİ
Diğer yandan, geçtiğimiz yıllarda okul alanı ile birçok çalışma yapan İzmir Ticaret Odası meclis üyeleri ve İzmirli ekonomilerin tüm çabaları da boşa giderken, M. Nida Tüfekçi, Kamer Genç ve Şerif Ercan gibi birçok ünlü ismin eğitim aldığı maliye liselerinin sonuncusu da resmen tarihe karışmış oldu. İzmir ili dahilinde halen 28 İmam Hatip Ortaokulu, 27 Anadolu İmam Hatip Lisesi ve 2 Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi olmak üzere toplam 57 olan dini eğitim veren kurum sayısı da değişiklikle birlikte 58'e çıkmış olacak. İmam Hatip Lisesi olması planlanarak askıya çıkarılan Karabağlar sınırlarındaki alan haricinde, ilçede halen 3 İmam Hatip Ortaokulu, 2 Anadolu İmam Hatip Lisesi ve 1 Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi yer alıyor.


 
"İMAM HATİP'LERE DEĞİL, ÇAĞDAŞ OKULLARA İHTİYAÇ VAR"
Değişikliğe tepki gösteren Birleşik Kamu-İş İzmir Temsilcisi ve Eğitim-İş 2 No’lu Şube Başkanı Prof. Dr. Ömer Lütfi Değirmenci, sessiz sedasız hayata geçirilen değişiklikler ile eğitim sisteminin geriye götürüldüğüne işaret ederek, "Hükümetin genel eğitim politikası bütün okulların imam hatip okullarına dönüştürülmesi şeklinde tezahür etmektedir. Bu politika zaman ve kaynak meselesi olduğundan ve halkın tepkisini çekmemek üzere hedefe adım adım ilerlenmektedir. Ülkemizin hemen her yerinde İmam Hatip okulları açılması amacıyla gerek bakanlık, gerek kendilerini bu konuda görevli sayan çeşitli sivil toplum örgütleri amansız bir çalışma içerisindedirler. Hatta başbakanın oğlu da doğrudan bu işlerle meşguldür. Mevcut eğitim programları ve müfredatları yapılan değişikliklerle zaten olabildiğince dinselleştirilmiştir. Sınav sisteminde yapılan değişikliklerle de Anadolu lisesini kazanamayan öğrencilere adres olarak İmam Hatip liseleri gösterilmektedir. AKP iktidarı döneminde Milli Eğitim, bilimin ışığından olabildiğince uzaklaştırılmış, siyasete alet edilmiş ve dinselleştirilmiştir. Bu nedenle ülkemizin geleceği giderek daha fazla kararmakta ve gelişmişlik düzeyinde her geçen yıl daha geriye düşmekteyiz. Gelişmişliği ithal teknoloji sanan bir zihniyetin, ülkemizi bilimden bu denli koparması ve Milli Eğitimi fütursuzca dinselleştirmesinin sonucunda genel anlamda son derece bağnaz, hazıra konmaya meyilli bir nesil hızla ülke geneline hâkim olmaktadır. Ülkemizin gereğinden fazla imam hatip okuluna değil; bilimsel eğitim veren donanımlı çağdaş okullara ihtiyacı vardır. Ne yazık ki, ülke yönetimine hâkim olanların zihniyeti bu beklentilerimizi karşılamaktan çok uzak olduğundan ülkemiz gerek kültürel anlamda gerekse düşünsel anlamda her geçen gün gerilemektedir" dedi.
 
"KARAR İZMİR'E KARŞI BİR DAYATMADIR"
Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TÜMÖD) İzmir Temsilcisi Prof. Dr. Kayhan Kantarlı da, "Hükümet eğitimin dinselleştirilmesi yönünde hızla adımlar atmaya devam ediyor. Laik eğitimi ortadan kaldırmak için atılan hamleleri İzmir'de de yoğun bir şekilde görüyoruz. Kapatılan İl Özel İdaresi'nin yeni yapılan binası da aynı şekilde İmam Hatip Lisesi olarak tahsis edilmişti. biz bu uygulamaya kesinlikle karşıyız ve İzmir halkının da buna karşı gereken tepkiyi göstermesi gerekiyor. Ne yazık ki, İzmir bu durumu izlemekle yetiniyor. Bu İzmir'e karşı uygulanan bir dayatmadır. Bu girişimler 4+4+4 eğitim sisteminin sonuçlarından bir tanesidir. Yakında lise diye bir şey de kalmayacak. İzmir'de bunları özellikle tırmandırıyorlar. Esas üzücü olan laikliğin kalesi konumundaki İzmir'in kentine yeteri kadar sahip çıkamamasıdır" diyerek değişikliğe tepki gösterdi.  


 
OKULUN MEZUNLARI "ACI GERÇEK" DEDİ
Maliye Okulu Mezunları Derneği İzmir Şube Başkanı Nevzat Yiğit, yıllarca okudukları okullarının kapatılmasının acı bir gerçek olduğunu belirterek, "1924 yılında cumhuriyetle birlikte kurulan bu okulların bakanlık tarafından kapatılması ve İmam Hatip Lisesi'ne çevrilmesi yanlış bir şeydir. Başta bizler olmak üzere, İzmir Ticaret Odası ve ekonomistler bu alanın eğitim faaliyetlerinde kullanılması ve yeniden hizmete açılması için onca girişimde bulunduk ancak ne yazık ki bundan sonuç alamadık. Şimdi okulun farklı bir amaçla hizmete açılması acı bir durumdur. Türkiye'de toplam üç tane Maliye Lisesi vardı ve tamamı da kapatıldı. Kaldı ki, bu okul bakanlığa eğitim hizmetlerinde kullanılmak üzere bağışlanmış bir mülktür. Vergi Dairesi olarak kullanılması doğru değildir. Sadece İzmir'de değil, Türkiye'nin birçok kentinde bugün maliye hizmetlerini yürüten ve maliye teşkilatını ayakta tutan kadroların büyük kısmı burada yetişti" diye konuştu.
 
AK PARTİ'Lİ DOĞAN LİSENİN YENİDEN AÇILMASI İÇİN GİRİŞİMDE BULUNMUŞTU
İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Bilal Doğan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan da, geçmiş yıllarda İzmir'de maliye ve finans alanında eğitim veren bir meslek lisesi ve yüksek okula ihtiyaç olduğunu belirterek, Üçkuyular'da geçmişte faaliyet gösteren Maliye Meslek Lisesi'nin yeniden açılması için çeşitli girişimlerde bulunmuştu. Türkiye'nin maliye ve finans alanında daha donanımlı, iyi eğitim almış gençlere ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Doğan, geçen yıl yaptığı açıklamada üniversite eğitiminin yanı sıra lise düzeyinde eğitim veren okullara büyük ihtiyaç duyduklarını söyleyerek nitelikli personel yetiştirilmesi için maliye meslek lisesinin şart olduğunu belirtmiş, ancak çabaları sonuçsuz kalmıştı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.