Dolar 34,1217
%0.04
Euro 38,2163
%0.13
Altın 2.922,880
%0.28
Bist-100 9.934,00
%-0.95

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'4 yıldır çalıştıracak çırak bulamıyorum'

"4 yıldır çalıştıracak çırak bulamıyorum"

Tokat’ın Turhal ilçesinde 30 yıldır koltuk kanepe döşeme işi ile uğraşan Fikri Özeken(43), 13 yaşında başladığı mesleğini ilk günkü heyecanla sürdürdüğünü belirtiyor. Özellikle antika değeri olan oturma gruplarını döşemekten...

  • Ege Postası
  • 03.05.2013 - 16:20
Tokat’ın Turhal ilçesinde 30 yıldır koltuk kanepe döşeme işi ile uğraşan Fikri Özeken(43), 13 yaşında başladığı mesleğini ilk günkü heyecanla sürdürdüğünü belirtiyor. Özellikle antika değeri olan oturma gruplarını döşemekten büyük zevk aldığını kaydeden Koltuk kanepe döşeme ustası Fikri Özeken, "4 yıldır işleri yalnız başıma yapıyorum. Çalıştıracak çırak bulamıyorum. Ben de işleri yetiştirebilmek için iş yerimi sabah namazından sonra açıyor, gecenin ilerleyen saatlerine kadar da çalışıyorum.” dedi.

Yavuz Selim Mahallesi Uğur Sokak’ta iş yeri bulunan Özeken, çırak ve mesleği öğretecek insan bulmakta zorlandıklarını, bu mesleğe sahip çıkılması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini ifade etti. Koltuk kanepe döşettirmek isteyenlere en erken iki ay sonrasına gün verdiğini dile getiren Özeken, işlerin yoğunluğundan duyduğu memnuniyeti anlatarak, mesleğinin ölmeyecek bir iş olduğunu açıkladı. Özeken, "Mobilya sektörü diğer sektörler gibi yenilenen ve değişen bir sektör olduğu için bize bu konuda iş çıkıyor. Eskiden insanlar bir mobilyayı 20-30 yıl kullanıyordu. Şimdi zaman, insanlar ve ihtiyaçlar da değişti. Bir aile artık bir mobilyayı en fazla 3-5 yıl kullanıp değiştirmeyi düşünüyor. İnsanlar sıkılınca kullandıkları eşyaları mobilyaları değiştiriyor. Bu da bizim sektörde hareketlilik oluşturuyor. Bir mesleğe sahip olmak isteyen kişilere bu işi tavsiye ediyorum. Bu iş Türkiye ve dünyanın her yerinde geçerli ve ölmeyecek bir meslektir." dedi.

İş yoğunluğunu müşteri memnuniyeti ve elindeki kumaş alternatiflerinin çokluğuna bağlayan Özeken, elinde 3 binin üzerinde koltuk kanepe kumaşı ve yüzlerce deri kaplama malzemelerinin bulunduğunu hatırlatarak şöyle devam etti: "Elimizde döşeme kumaş olarak 3 bin civarında, deri olarak da 100 civarında ürün var. Bu da insanımız için geniş bir seçenek sunuyor. İş ve kumaşlarımız konusunda garanti veriyoruz. Muzdarip olduğum konulardan en önemlisi de işimizde çalıştıracak elaman bulamıyoruz. Gençler bu mesleklere değil daha çok memurluğa yöneliyor. Bana göre bu meslekler ölmeyecek mesleklerdir. Bana kalırsa Türkiye’de işsizlik değil iş beğenmeme var. İnsanlar sanki çalışmak istemiyor gibi bir izlenim doğdu bende. Çoğu kişi kısa yoldan zengin olayım, işim kolay olsun istiyor. Çalışmak isteyen her yerde iş bulabilir diye düşünüyorum. Ben bu konuda ilgili kuruluşların ve çıraklı eğitim merkezlerinin devreye girmesini bu meslek dalları ile ilgi kurslar açmasını istiyorum. En azından iş ve meslek sahibi olamayan kişilere iş kapısı olur. Ben 30 yıldır bu işi yapıyorum ilk günkü gibi severek ve isteyerek yapıyorum. İşleri de yetiştirmek için çoğu zaman sabah namazından sonra iş yerime gelir, siparişleri yetiştirmek ve mahcup olmamak için geç saatlere kadar çalışırım." şeklinde konuştu.


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.