Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Sakız ağacı konusunda 40 yıldır 40 santim yol gidemiyoruz'

'Sakız ağacı konusunda 40 yıldır 40 santim yol gidemiyoruz'

İzmir'in Çeşme ilçesinde, sakız ağacı ve yetiştiriciliği konusunda düzenlenen panelde konuşan üretici Coşkun Vural, 40 yıldır konuştuklarını ancak 40 santim ilerleme sağlanamadığını söyledi. Devamlı toplantılar yapıldığını...

  • Ege Postası
  • 24.04.2013 - 12:55
İzmir'in Çeşme ilçesinde, sakız ağacı ve yetiştiriciliği konusunda düzenlenen panelde konuşan üretici Coşkun Vural, 40 yıldır konuştuklarını ancak 40 santim ilerleme sağlanamadığını söyledi. Devamlı toplantılar yapıldığını belirterek, "Belediye haricinde birkaç hevesli bürokrat ve yetiştirici tarafından çok az şey yapıldı. Konuşmalar, ‘Ne yapalım'’ sözleri hiç katkı sağlamadı. Bize sakız ağacı konusunda Birleşmiş Milletler bile 25 bin dolar hibe verdi zamanında. 'En iyi sakız Çeşme’de yetişir.' sözünü, yabancı uzmanlar ayakta alkışladı. Artık devletin de bu konuda bir şey yapması gerekiyor. Yunanlar bile bunun farkında, buraya ‘mini klima bölgesi’ diyorlar. Sakız Adası’nın geçimi, sadece bu ağaçlardan sağlanıyor.” dedi.

Belediye meclis salonunda, İzmir İl Genel Meclisi'nin 15 üyesinin de katıldığı panelde konuşan Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu ise ilçede sakız üretimini arttırmanın yollarını aradıklarını söyledi. Sakızın Çeşme’ye kültür, turizm ve tanıtım olarak yapacağı katkıların yanısıra büyük ekonomik girdi de sağlayacağını söyleyen Başkan Tütüncüoğlu, “Çeşme’nin sakız ağacı yetiştirmek için en uygun bölgelerinden olan güney kısmında, ev yapanlara sakız dikme zorunluluğu getirdik. Sakız üretimi için çiftçi, yerel ve merkezî yöneticilerin de desteklediği bir birlik şart. Yunanistan'ın Sakız Adası, sadece 21 köyde sakız yetiştirerek büyük maddi gelir sağlıyor. Ülkemizde de gerçekten bu konunun üzerine eğilir ve çalışılırsa İzmir ve Türkiye ekonomisi bunun kültürel, tanıtım, ekolojik ve ekonomik girdileriyle birlikte her yıl milyarlarca lira gelir sağlar.” diye konuştu.

Orman yüksek mühendisi Nadire Albayrak Bakmaz da gıdadan ilaçlara, sanayiden kozmetiğe kadar birçok alanda kullanılan sakızın gelişimi için öncelikle üreticiyi bilgilendirmek gerektiğini, bu amaçla kitap yazdığını söyledi. Bakmaz, "Sakız ağacı, Ankara’daki yetkililerin masasına gidene kadar küçülüyor, önemsizmiş gibi lanse ediliyor. Çeşme ve İzmir’de sakız yetişmeyeceği ya da en iyi sakızın Sakız Adası’nda yetiştiği doğru değil. Çeşme başta olmak üzere Karaburun ve Urla’da, iklim itibariyle dünyanın en iyi sakızları yetişir.” dedi. Ziraat mühendisi Ali Bakmaz ise, "Çeşme’de 13 dönümlük bir arazide çelik yöntemiyle ekim yaptık ve yüzde 90 başarı sağladık. Bu ilçede araziler çok kıymetli, üreticinin sakız ağacı dikmeye teşvik edilmesi gerekiyor. Arazi tahsisi de düşünülmeli.” şeklinde konuştu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü adına panele katılan ziraat mühendisi Ahmet Keçeci de şunları söyledi: “Çeşme’nin toprağı ve suyunda bulunan kireç ve tuz, dünyada sakız yetiştirmek için en uygun bölge olmasını sağlıyor. Birçok yerde sakız ağacı yetişebilir fakat Çeşme’deki koku ve tat, başka hiçbir yerde elde edilemiyor.” Sakızın ilçedeki tarihi üzerine bir konuşma yapan üretici İbrahim Topal ise geçmişte de bölgede geçimini sakız üretiminden sağlayan aileler olduğunu fakat zamanla kaybolduklarını anlattı, Topal, “Bölgede sakız üretimi yapanlar var. Sakız ağacı sayısı da her geçen yıl artıyor.” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.