Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ağırbaş suskunluğunu bozdu

Ağırbaş suskunluğunu bozdu

Karabağlar’da 2009’da CHP adına kazanılan başarının baş mimarlarından CHP Karabağlar eski İlçe Başkanı Birol Ağırbaş geçtiğimiz yıl aday olmadığı ilçe kongresi sonrası sırra kadem basmıştı. Eski İl Başkanı Tacettin Bayır tarafından bir dönem kesin ihraç istemiyle disipline gönderilen Ağırbaş’la 2009’u, 2014 sürecini, yaşananların perde arkasını konuştuk. Ağırbaş’ın sözlerinin arasında birbirinden önemli mesajlar vardı.

  • Ege Postası
  • 24.05.2013 - 09:33
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - 2009 Yılında gerçekleşen bölünme sonrası Konak’tan ayrılan ve CHP için ‘ kazanamaz’ yorumlarının yapıldığı Karabağlar’da AK Parti’ye 38 bin oy fark atıp belediyeyi CHP’ye kazandıran ekibin başındaki isim olan, atanarak geldiği başkanlığını bir sonraki dönem seçilerek perçinleyen , İl Başkanı Tacettin Bayır’la uzun süre çatışıp kesin ihraç istemiyle disipline sevk edilmesiyle gündeme oturan ve geçtiğimiz sene yapılan ilçe kongresine sayılı günler kala ‘yokum ‘ diyerek sırra kadem basan CHP Karabağlar eski İlçe Başkanı Birol Ağırbaş sessizliğini bozdu.
Ağırbaş yoğun iş temposu içinde Ege Postası’na önemli açıklamalar yaptı. 2009’daki Karabağlar’da yakalanan başarının perde arkasından 2014 sürecinde ne yapılmasına, eski İl Başkanı Tacettin Bayır’la yaşadığı disiplin krizinden son ilçe kongresinde neden aday olmadığına kadar bir çok konuda önemli mesajlar veren Ağırbaş, 2009’da sahada beraber çalıştığı Sıtkı Kürüm’ün de arkasında durdu,CHP İzmir Örgütüne ise, Karşıyaka ekseninde önemli bir mesaj verdi. Ağırbaş bundan sonraki süreçte ne yapacağını da anlattı.


2009 YILINDAKİ BAŞARININ PERDE ARKASINI ANLATTI

2009 yılında yasayla ilçelerin bazılarını böldüler. İzmir’de Karabağlar ve Bayraklı oluştu. Bunu yaparken AK Parti şunu düşündü. ‘Metropolde 1-2 yeri ele geçirirsem Büyükşehir’i bir dönem sonra alırım’ öyle olmadı. 7-8 bin oy öndeydiler ayrımı yaptıklarında Karabağlar’da… 2009 seçimlerinde bu oy farkını arttırarak ezici bir seçim kazanacaklarını düşündüler. 2009 seçimlerinde adaydan kaynaklı bir avantajımız oldu. Sıtkı Kürüm…30 yıl önce İzmir’e gelmiş okumuş burada kalmış çocukları burada doğup büyümüş…Ben ilçe başkanı olduğumda ‘siyasi hayatın bitti orada kazanılmaz’ dendi.Onların penceresinden bakıldığında doğruydu. Hiçbir yatırım yapılmamış AK Parti’nin önde olduğu bir yer. Sadece ismi olan bir yere atandık. 2009 da ekip çalışması vardı. Herkes katkı koydu. Öncelikle elimizdeki verilerin ne olduğuna yönelik bilimsel çalışma yaptırdım. Yerel ve genel seçim sonuçlarına grafik üzerinde çalışma yaptık. Mahalle bazında bırak sokak ev bazında çalışma yaptık. Bize kim niye oy vermiyo? Beklenti n? Bunları çıkardık. Bu çalışmayı daha da detaya indirerek gençlerle anlaşıp anket forumları hazırladık. Demografik yapısını çıkardık bölgenin. Kim nerden göç etmiş. Belediyeden ne bekliyor. Konak’tan gelen hizmetten memnun muyd? gibi sorular sorduk. Zayıf olduğumuz yerler çıktı.9 bölge belirledik. Bu bölgelerde girmediğimiz ev kalmadı…

KREDİ ALDIK

Sıtkı Kürüm de bizim hep yanımızdaydı. En önemlisi kendimizi iyi ifade ettik. Biz 8 bin oy geriden gelirken HADEP, MHP, Saadet Partisi, DSP gibi partililerden süreç yakınlaştığında kemik oylar bize geldi. Onları ikna ettik. Kendimizi iyi anlatarak insanlardan bir kredi aldık. Bankaya gidip maaşım bu dersiniz bina yapmak ev almak için kredi alırsınız. Ödeyemezseniz de batarsınız'Biz o krediyi aldık.

BİNA YOKTU SANDALYE YOKTU ŞİMDİ…

Belediye binamız yoktu. Sandalye yoktu. Konak’tan ayrılıyorsun CHP’nin kazanıp kazanmayacağı belli değil. Bir tane toplantı salonu yok. Kayıp gözüyle bakılıyor. Paylaşımda verimsiz araçları aktardılar. Biz ekip çalışması sonrası kendimizi iyi anlattık. Seçimi kazandık. Geldik 2013’e ve devamında yerel seçimlere…Krediyi iyi kullandık m? Kullanmadık m? 6 ay içinde belediye binası yapıldı. İkinci yıl tüm şantiyeler kuruldu. Büyükşehir belediyelerinin bile cesaret edemeyeceği büyük bir alana hizmet vermeye başladık. Kürüm ‘Bağkart’ dedi verdi. ‘Gıda Bankası’ dedi yaptı. Dershaneler açıldı. Sosyal tesisler açıldı. İstihdam sağlandı. Başıboş insanların gittiği Karafatma insanların ailesiyle gideceği yer oldu. Uzundere Rekreasyon projesine başlandı. 50 yıldır hizmet almayan yer 4 yılda önemli hizmetler aldı. AK Parti almak için gerçekleştirdiği işlem insanlara katkı olarak döndü. İyi çalışan ekip kurmuştuk ve bu ekipte önemli işlere imza attı.



2014 SÜRECİNDE NELER YAPILMALI

Belediyeyi örgüt yönetmez.Belediyeyi belediye başkanı yönetir. Örgütün işi belediyeyle halk arasında köprü olmak. Halkın sıkıntılarını tespit etmek belirli birimlerle bunu paylaşıp çözüme ulaşmasını sağlamak. Bizde tam tersi oluyor. Bu çok önemli bir konu. ‘Tüzük bana bunu emrediyor ben belediye başkanından da büyüğüm’ bunlar afaki şeyler. 2014 sürecinde iki ayrı kulvarda koşulması gerek…Önce kredinin iyi kullanılıp kullanılmadığını anlatmak lazım. Kredi iyi kullanıldı ancak anlatılmazsa olmaz.İcraatları görsel ve sözlü olarak anlatmalıyız. İkinci konu işe giremediği için iş bulamadığı için belediyeyi ve belediye başkanını eleştiren insanlar ve grupları iyi ayırt edip anlatılması gerek. Başarısızlık zannediyorlar işe alınmamalarını…Bizim 2009 yılında yaptığımız çalışma modelinin sahaya en kısa zamanda yansıtmaları gerek. Bize sormak isteyene rahatlıkla anlatırız.

YİNE YENİDEN ‘KÜRÜM’ DERİM
2014 de Karabağlar’da yine yeniden ben ‘Kürüm’ derim. Yerine daha iyisini bulabiliyorsan diyecek bir şeyim yok. Sıtkı Kürüm imkansızı başardı. En azından hak olarak ikinci dönemi hak ediyor. Üçüncü dönem en büyük eleştiriyi belki ben yaparım. ‘Yeter artık başkan’ derim. Yaptığı projeler finale geldi. Bundan sonra Karabağlar çok rahat idare edilir. Ekonomisi daha da büyür. Her gün bir aday çıkıyor. Ankara’ya gittim geçen gün. Altını çiziyorum. İşim gereği Genele Merkez’e uğrayayım dedim. Daha kapı önünde İzmir’in yarısı orada. Aday adayları çıkarma yapmış. Belediye başkanları, meclis üyeleri de orada…Belli bir statü var. Bir kişi belediye başkanı oluyor. Oy oranına göre meclis üyeleri oluyor. Daha 9 ay gibi bir süre var. Acele niye…Niye böyle birden bire insanlar kaosun içine sokuyor partiyi…Sıtkı başkan verilen şeyleri yapmasıydı Karabağlar’ın en büyük adayı ben olurdum. Hakkım olurdu.Çıkardım ortaya… Başarı donanım bizde de var. Çok aday adayı var. Vergisiz hiçbir ücret ödemediğin en rahat ulaşacağın şey hayal kurmaktır. Herkes kendini bir yerde görür. Bazı hayaller o kadar çok kuruyorlar ki gerçekmiş gibi algılıyorlar. Bir belediyeyi yönetmek kolay m? Üretimi bilen insan teknik olan insan çok rahat belediye başkanlığı yapar. Adaylara bakıyoruz hayatında bir tuğla koymamış. Bir tane ağaç dikmemiş. Evine gidip Pazar alışverişi yapmamış. Çıkıp ‘ben 30 yıllık partiliyim’ diyorlar. Bu övünülecek bir durum ama bir şeyi isterken sebep vermiyor artı kazandırmıyor.

DELEGE PAZARLIKLARI OLDU ‘YOKUM ‘ DEDİM
Benim 3 yılı aşkın görev sürem oldu. Kurucu ilçe başkanı oldum. Kazanan ilçe başkanı oldum. CHP bayrağını oraya diken bir başkan oldum. Üçüncü dördüncü dönem ilçe başkanlığı yapmak olur muyd? Şartlar uygun olsa olurdu. Ama iki ay kala iç dengelerle ilgili olarak hesaplaşmalar gördüm. Delege pazarlıkları oldu. ‘Beni pazarlığın içine sokmayın’ dedim.’ Ben aday değilim’ dedim. Sıtkı Başkan son güne kadar ‘adayım sensin’ demesine rağmen ben kendi isteğimle aday olmadım. Önemli olan CHP’nin kazanması. Ben kazanmamışım önemli değil. Benim küs olduğumu söylüyorlar. Niye küseyim kime küseyim. Tercihi yapan benim. Bu bir süreçtir. Öyle bir gün gelir sana başka bir görev verilir. Bu seviyede kalabilmek için benim gibi davranmak zorundasın. Aktif siyaset hayatımda isteyerek bırakan bir isimim... Ben diyemez miydim size rağmen adayım. Ne olurda kaos olurdu gruplaşmalar olurdu. 3,5 yıllık ilçe başkanlığına il yöneticiliğinden sonra geldim. Belli bir birikimim olmuş. Parti içindeki bağlantıları bilen insanım. Mevcut bir ilçe başkanı var. İlçe başkanının çalışmaları desteklenmeli. Eleştiriler varsa kendi çatımız altında yapılmalı. Gündem oluşturacağım diye medya karşısında kullanmak eleştiri dışına çıkar partiye zarar verir. Her hareket demokrasiyi ifade etmez. Şuan ben devam ediyor olsaydım. Yine yeniden tekrar AK Parti arayı kapatmadan alırdık. Nede? Çalışma prensiplerini iyi bilen, ekip çalışması yapan aldığı kararları yalpalamadan götüren bir isim olduğum için….

BAYIR’IN ‘ BİROL BİRBİRİMİZİ ANLAYAMAMIŞIZ’ DEMESİ YETTİ
Tacettin Başkan Spor camiasından sevdiğimi bir insandı. İkimizde kulüp başkanlığı yaptık. Bütün maçlarda benim takımım onu yendi. Ne zaman il başkanı oldu. Ben iyi mücadele etmeme rağmen zaman zaman gol yediğim oldu ancak sonuçta Tacettin Başkanın en sonunda gelip ‘Birol birbirimizi anlayamamışız ‘ demesi benim için yetti. CHP inanılmaz bir geniş aile. İnanılmaz bir mozaik. Bunu sindirebilmek ve birbirine zincirlemek her yiğidin harcı değil.En önemli kaybımız bu zincirlerin bağlantısını yaparken halkalardan birini alıyoruz. Kalan parçalar bir işe yaramıyor. Bir il başkanısın sen...Parçaları bir Arada tutman lazım… CHP’de en övündüğümüz ama bizi en zayıf kılan yönümüz var. 3,5 yıl ilçe başkanlığı yaptım. İstediğim kadar üye kaydedebilirdim. Delege seçimlerinde her yerden tulum çıkartırdım. Ben dedim ki bir Allahın kulu dışarıdan üye yapmayacak. Üyeler buraya gelecek kaydı yapılacak. Bin 700 tane yeri belli olmayan üyenin kaydını sildim. Nede? Delege seçimlerinde insanlar özgür iradelerini kullansın diye. İl Başkanı ben bunu yaparken kendisi her ne kadar benim savunduğum tezi savunur gözükse de benim bölgemde bütün seçimlere katılarak yeni CHP’liler diye bir grup çıkardılar. Bunu yapmayın dedim. Ama nafile…Kırılmam söz konusu olsaydı gözden kaçan bir şey var. Ben kendi ilçemde il delegesi oldum mu. İlçe başkanıydım aktif…Yazmadılar beni…Ama ben kırılmadım.



BÜYÜKŞEHİR RİSKE GİRER

İl yöneticiyken ‘30 ilçe’ dedik. 28’ini aldık. İlçe yöneticisi oldum ardından kurcu ilçe başkanı oldum kayıp denilen yeri kazandık. Benim hakkımdır partiye zarar vermeden düşüncelerimi söylemek. Karabağlar’da yapılan icraatlarını anlattım belediye başkanı başarılı dedim. Bu bağlamda il başkanı il yöneticisi ilçe başkanı adaylıkları iyici dillendirilmeye başlandı çeşitli yerlere… İsimleri geçiyor. Karşıyaka’yı ele alamım. Karşıyaka da Türkiye genelinde başarışlı bir başkan var. Görsel olarak da beyin olarak da duruş olarak da. Genç bir adamda…. Daha iyi bir yerde değerlendirilecekse Karşıyaka’ya aday ara...’Benim hakkımdı ben Karşıyaka belediye başkanı olmalıyım’ demek yanlış. O zaman beni de Karabağlar’a belediye başkanı yapsınlar. Bornova’da yaşıyorum. Belediye başkanı inanılmaz başarılı… Gidin halkın içine girin. Bir şeyleri elde etmek için birilerini başarısız göstermek şahsi egolarla ilgili. Avrupa Birliği’ne ülke girmeden Bornova giriyor. Bunlar başarılı. Bırakın eleştirmeyi…Kendi tırnaklarıyla mücadele veren Bayraklı’da bir başkan var…Çok başarılı…Mustafa İnce Güzelbahçe’de başarılı…Duruşuyla pırıl pırıl bir insan. Adaylar çıkıyor. Bırakın…Ne Bayraklı kaybeder ne Karabağlar... Ancak mevcut konuşmalar devam ederse Karşıyaka’da aday değişirse Büyükşehir riske girer.

PASİFİZE EDİLEN İSİMLERDEN YARARLANSINLAR

Benim konumumda partiye hizmet etmiş şuanda aktif devam etmeyen pasifize edilen isimler var. 2014 seçimlerinde ilçe bazında bu şekilde geçmişte aktif şimdi durağan olan insanlara danışılması gerek. Bu insanların fikirleri alınması gerek. Gerçek anlamda ciddiye alınıp dinlenirlerse güzel tablo çıkar ortaya…2014’de belediye başkanlığı meclis üyeliği beklentim yok. Seçimlere altı ay kalan Genel Merkez ziyaretim olacak. Görev bekleme anlamında değil. Bana gelmezlerse ben gideceğim. Birikimleri anlatacağım. Siyaset yaptığım yer Karabağlar. Başarılı bir belediye başkanı var. Adaylık söz konusu değil. Önümüzdeki dönemden sonra belki …

6 AY KALA KÜRÜM’LE BİRLİKTE SAHADAYIM
Sıtkı Kürüm bence inanılmaz bir insanlık örneği verdi. CHP’yi hizmet etmiş zaman zaman da kendisine karşı durmuş isimleri yanında yer verdi. Kürüm’le birlikte belediye bünyesinde görev almam söz konusu olmazdı. Yoğun bir iş tempom var. 6 ay kala Kürümle birlikte beni sahalarda görebilirsiniz. Maddi manevi her türlü desteği veririm. Ben CHP’liyim.







Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.