Dolar 34,2263
%-0.04
Euro 37,5888
%-0.11
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Alsancak stadı neden çürümeye terk edild?

Alsancak stadı neden çürümeye terk edild?

Deprem riski taşıyan ve tarihi miras olarak korunan Alsancak Stadı ile ilgili geçtiğimiz Mart ayında bir araştırma isteyen CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, stadın kötü durumunu basından öğrendiğini belirterek, “İmara açılan liman arkası bölgesinde kaldığı için stat özellikle yenilenmeyerek imara mı açılmak isteniyor'” dedi.

  • Ege Postası
  • 07.08.2013 - 09:57
İZMİR - Tarihi 1910’lara uzanan, son halini 1971’de alan Alsancak Stadı'nın yenilenmemesi yeni bir tartışma yarattı. CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, imara açılan ve popülaritesi artan liman arkası bölgede kalan stadın gelecekte ne şekilde değerlendirileceğiyle ilgili endişelerinden dolayı konuyu meclise taşıyarak bir araştırma komisyonu kurulmasını talep etmişti. Ancak aradan geçen 4 ay içinde bir gelişme yaşanmadığını belirten Güven, “ Basında, Alsancak stadının fiziki açıdan kötü durumda olduğu ve yenilenme çalışmalarının yapılmadığı yer almaktadır.” Dedi. İzmir gibi deprem riski yüksek bir kentin Afet ve acil durum eylem planı ile Güzelyalı’dan Limana kadar olan bölgede tek çadırkent alanı olarak belirlenen Alsancak Stadı’nın tarihine ve kimliğine uygun bir şekilde yenilenmesi gerekirken bugüne dek hiçbir somut adım atılmadığını öğreniyoruz.

Güven, “2 Ağustos 2012 Tarihinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ın Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde dile getirdiği "Alsancak Stadı'nın yıkılıp AVM yapılması gibi bir proje yok, olsa bile ben taraftar değilim" açıklamasının ardından kendisine TOKİ ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü arasındaki protokolün iptal edilmesi çağrısı yapan taraftarlara "Bana güvenin" mesajı verdiği bilgisi de yine basında yer almıştı. Ancak bu güne kadar İzmir halkının endişe duyduğu “acaba yıkılacak mı'” Korkularına açıklık getirilmesi için Mart ayında Meclise verdiğimiz araştırma komisyonu kurulmasına yönelik isteğimize de cevap gelmedi. Beton ve inşaat kalitesi düşük kalan stadın özellikle 7 bin 235 kişilik açık tribününün kolonlarında derin çatlaklar oluştuğunu, dökülen sıvalardan çürük demirler ortaya çıktığını öğrendik” dedi.

Tarihi değeri ortaya çıkarılmalı

Güven, yeni sezonda 4 İzmir kulübünün ortak kullanacağı emektar tesisin taşıdığı büyük riskin endişe yarattığını diğer taraftan da imar planına açılan ve ranta açık bölgede kalan tarihi miras stadın geleceğiyle ilgili endişelerinin sürdüğünü belirtti. Güven, mart ayında Meclis'e sunduğu araştırma komisyonu kurulması önergesinde gerekçe olarak, İzmir’in tarihi, belleği ve kimliği açısından önemli yeri olan ve halen stadyum olarak kullanılan ‘Folkart Altay Alsancak Stadı’nın, tarihi dokusu ile korunarak nasıl bir kullanımının olması gerektiği konusunda tarihi özelliğinin detaylı olarak ortaya çıkarılması, yerinde yenileme yapılarak mı yoksa yapılmadan mı İzmir’linin kullanımına sunulacağı, hangi kültürel amaçlar için ne şekilde (konser, spor karşılaşmaları, görsel ve sahne sanatları gibi) değerlendirileceği konusunun araştırılması gerektiğini vurgulamıştı

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.