Dolar 34,6483
%0.27
Euro 36,3366
%0.1
Altın 2.924,710
%0.23
Bist-100 9.636,00
%-0.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Kocaoğlu, Çevre İl Müdürü Erpolat'ı topa tuttu

Başkan Kocaoğlu, Çevre İl Müdürü Erpolat'ı topa tuttu

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu düzenlediği basın toplantısında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu bu doğrultuda İZSU Genel Müdürü’nün de ifadeye çağrıldığını söyledi.Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ata Erpolat’ıın ilgili makamlarca denetlenmesini isteyen Kocaoğlu, “ Müdürlük bugüne kadar toplam 700 bin TL ceza kesti belediyeye…Son olarak da suç duyurusunda bulundu. Müdür de denetlensin ak koyun kara koyun ortaya çıksın. Çevre konusunda başarımıza gölge düşürmek için kurgulanmış senaryoyu uygulamak onun görevi değil” dedi. İZSU hakkındaki suç duyurusunun İzmir Valiliği engeline takıldığı ve valiliğin dün akşam saatlerinde soruşturma için izin vermediği öğrenildi

  • Ege Postası
  • 19.04.2013 - 14:06
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,belediye binasında düzenlediği basın toplantısıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ata Erpolat’ı sert sözlerle eleştirdi. Büyük Kanal Projesi'nin Basmane kolektörü ve Hilal İstasyonu arasındaki boru hattında meydana gelen tıkanıklık sonrası denize akan kirli sular nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 40 bin TL ceza kesilmesinden sonra karşı karşıya geldiği Erpolat’ın Cumhuriyet Savcılığına Körfez’de yaşanan kirlilik nedeniyle suç duyurusunda bulunduğunu açıklayan Kocaoğlu, “Bu suç duyurusu bardağı taşıran son noktadır” dedi Erpolat’ın ilgili makamlarca denetlenmesini istedi.

40 BİN TL’LİK CEZA KENT GÜNDEMİNE OTURMUŞTU

Geçtiğimiz günlerde kolektörlerin tıkanması nedeniyle körfeze akıtılmak zorunda kalan atık suları (lağım) körfezde kirlilik yaratmıştı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Büyük Kanal Projesi'nin Basmane kolektörü ve Hilal İstasyonu arasındaki boru hattında meydana gelen bir tıkanıklık nedeniyle, kanalizasyonun zaman zaman geri basması sonucu Kordon'dan denize akan kirli sular nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 40 bin TL çevreyi kirletme cezası kesmişti. Körfez’de yaşanan kirlilik ve belediyeye kesilen ceza kent gündemine otururken, Başkan Kocaoğlu kesilen cezaya tepki göstermiş, “Bürokratlar, birilerinin bürokratı olmak için çaba gösterirse, o bürokrat devlet bürokratı değildir" sözleriyle İl Müdürü Ata Erpolat’ı eleştirmiş, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ı da göreve davet emişti. AK Parti İzmir Milletvekilleri de Kocaoğlu’na kirlilik nedeniyle yüklenmişti.

TOPLAM KESİLEN CEZA 700 BİN TL OLDU

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu düzenlediği basın toplantısında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu bu doğrultuda İZSU Genel Müdürü’nün de ifadeye çağrıldığını söyledi. Kocaoğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Erpolat’ın Bayındırlık İl Müdürü’yken de meclisten geçen planlar için seri şekilde davalar açıldığını ifade ederken, “ O zaman biz neyin ne olduğunu anlayamıyorduk. Son dönemde il müdürünün kentte tekrar görevlendirilmesinin ardından konuyu geçte olsa anladık. 6 ay da 482 bin 853 TL ceza kesildi…Toplamda bu rakam 700 bin TL’ye ulaştı” dedi.

“YÜKÜMLÜLÜKLERİMİZİ YERİNE GETİRDİK”

Körfez’de yaşanan kirlilik sürecine değinen ve, 4 Şubat da Vasıf Çınar’da atık su kaçağı belirlendiğini, hemen acil bakım ihalesi çalışmalarının başladığını söyleyen Kocaoğlu, toplamda 3 bin 200 ton malzeme çıkarıldığını belirtti. Çevre Kanunu’nun 8 maddesi gereğince belediyenin ve İZSU’nun yükümlülüklerini yerine getirdiğini ifade eden Kocaoğlu, kentte çevre konusunda yaptıkları yatırımları anlattı.Yaptıkları çevre yatırımları nedeniyle takdir beklemediklerini ancak haklarında suç duyurusunda bulunulmayı da hak etmediklerini ifade eden Kocaoğlu, “suç duyurusu bardağı taşıran son damla oldu” dedi. İl Müdürü Erpolat’a seslenerek, “Çevre için bir çok yatırım yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne hasmane bir tavır sergilemenizin altında yatan neden nedir'” diye soran Kocaoğlu, şöyle devam etti; “ İl Çevre Müdürü Gaziemir’de kurşun fabrikasında olaylar yaşanırken ilk 2 gün ne yaptı'İlk 2 gün bu işi belediyeye yüklemeye çalıştı. Daha sonra ortalıktan kayboldu. O ara İl müdürünü gören yok fotoğrafını çekende yok. Bugün Gaziemir’deki çevre problemiyle ilgili kim ne yaptı'. Kim ne tedbir ald? ‘12 milyon TL’ye buradaki malzemenin taşınma maliyeti var’ dendi. Durdu. İnsan sağlığı 12 milyon TL’yle mi ölçülüyor. Yetkililer bu işten sorumlu…Bu konuda Çevre Müdürlüğü’ne ceza kesildi m? Savcılığa verildi m? Bu soruma tüm yetkililerden cevap istiyorum. İhbarsa ihbar…Gaziemir konusunda bugüne kadar hiçbir açıklamada bulunmadım. Konuşmadık. Bıçak kemiğe dayandı... Orayı kontrol etmeyenler büyük hata yapanlar hiçbir yaptırıma tabi olmuyor. Yaptığınız sistemde tıkanıklık oluyor teknik anlamda, tıkanıklıkta 3 bin 200 ton malzeme çıkarılıyor size karşı savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor, ceza kesiliyor. Bunu da yaparken kendinizi iş yapmış olarak nitelendiriyorsunuz. Eğer Büyükşehir Belediyesi’ne çevre konusunda ceza kesiliyorsa İzmir İl Müdürü belediyeye baktığı pencereden diğer 81 ilin müdürü de aynı pencereden bakarsa ne olu? Kim ne yapıyor ne kadar arıtması var istatistikler gösteriyor zaten…İstanbul’da Ataköy’deki arıtma ve çamur çürütme yapılmadan önce biz istatistiklerde ileri biyolojik arıtmada ülke çapında yüzde 50’ydik. Biz ödül istemiyoruz. Görevimiz zaten. Ancak mükafat olarak savcılığa veriliyoruz”

“İNSANI ÇEVREYİ KORUMAK ZORLAŞIYOR”

Çevre ve Şehircilik İl Müdüre Erpolat’ın kentteki çevre konularındaki tavrını sorgulamaya devam eden Kocaoğlu, “Sanayi tesislerinin baca emisyonları taş ocaklarının ruhsatları gibi bir çok konu il çevre müdürlüğünün…Biz bir yere birinci sınıf GSM vermek için yasaların belirttiği maddeleri istiyoruz. Evraklar tamamlanınca veriyoruz. Evrakları tamam GSM vermeme lüksümüz yok. Biz eksik diye vermiyoruz. 1 haftada il müdürlüğü veriyor. Belkahve’yi ağaçlandırdık, taş ocaklarında kapalı sisteme geçtik, orada toz toprak yok bunun cezası olarak elimizden taş ocaklarına ruhsat verme alındı başka bir kuruma verildi. Bizim elimizde kalsaydı güneyde bulunan taş ocaklarının da rehabilitasyonu bitmişti. Maden lobisi GSM ruhsatları belediyeye verilmedi başarım kazandık diye boy boy foto çektirdi. Neyin başarısını kazandın. Doğayı çevreyi hor kullanma kirletme ve daha toleranslı kullanmanın başarısını mı kazandınız. Gelecek kuşaklara ne bırakacaksınız.Siz düşünmüyorsunuz ruhsatı verenlerde mi düşünmüyor. Kuralına göre oynamak insanı çevreyi korumak giderek zorlaşıyor. Çandarlı sahilinde mavi bayrak alındı 2 ay sonra petrolle kaplandı. Buna il çevre müdürlüğü ne yapt? Karaburun’da kurulmak istenen balık çiftlikleri konusunda il çevre müdürlüğü ne yapt? Çevre kirliliği yaratan taş ocaklarına karşı ne tedbir ald? Bilmiyorsa baksın yaptık örneği var. Çamlı barajı belediyeden çalışma ruhsatı alamadı. Kanun değişti. 1 haftada aldı.Bölgede kurulan altın madenlerinin çevreye zararı konusunda ne yapt? Bacalarındaki filtreleri çalışmayan sanayi tesislerine karşı hangi yaptırımları yapt? Gediz havzasında dereye deşarj yapan sanayi kuruluşları hakkında hangi yaptırımları uyguladı” ifadelerini kullandı.

“AK KOYUN KARA KOYUN ORTAYA ÇIKSIN”

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Erpaolat’ın da denetlenmesini isteyen Kocaoğlu, “ Müdürde denetlensin ak koyun kara koyun ortaya çıksın. Sözün özü kim bakarsa baksın kim izlerse izlesin kim yetkiliyse yetkisini kullansın…Bu il çevre müdürünün İzmir belediyesine karşı yaptığı davranışların hesabını ama yetkilisi ama bakanı sorsun ya da ihbar kabul etsin sözlerimi savcılık…Belediyeye karşı hasmane tutum içeren bu arkadaşın görevini sağlıksız kullanan bu adamın hesabını sorsun. Çevre konusunda başarımıza gölge düşürmek için kurgulanmış senaryoyu uygulamak onun görevi değil. Görevi çevre konusunda bir nebze bir nazar çalışmaktır” dedi.

“BAKAN BAYRAKTAR’A ÖZEL MEKTUP YAZDIM”

Kocaoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a İl Müdürlüğü’nce kendilerine verilen cezaları ve tutumu dile getirdiği özel bir mektup yazdığını söyledi ve, “Bakan muhtereme gerekli ikazı yaptı” dedi.

“ALLAHTAN REVA MI'”

Yapılan suç duyurunsun manevi olarak kendilerini üzdüğünü dile getiren Kocaoğlu, “ İZSU genel Müdürlüğü gece gündüz kente içilebilir su vermek, dere ıslahlarını yapmak, arıtmaları çalıştırmak için canla başla çalışıyorlar. İZSU kurumumuza teşekkür ediyorum. İZSU genel Müdürümüz bürokrasiyi iyi bilir. Bu Allahtan reva mıdı? İZSU kadrosunu biz teklif ediyoruz içişleri onaylıyor. Özel bir kadro bu…” diye konuştu.

“YÜZÜMÜZÜN AKIYLA ÇIKTIK”

Büyükşehir’e yapılan operasyonlar ve dava sürecinin dışında neredeyse her gün müfettişlere savunma verdiklerini ifade eden Kocaoğlu, “ Sabah buraya gelmeden önce bir savunma imzaladım. Sağ olsunlar eksikliklerini görmüyoruz. Sayısı yüzleri aşan soruşturmalardan incelemelerden yüzümüzün akıyla çıktık. Büyük bir sınavdan testten geçtik. Geçmeye de devam ediyoruz sabah akşam” diye konuştu.

“DURUMUM ŞAHANE ÇIKMIŞ”

Kocaoğlu toplantı sonrası basının sorularını da yanıtladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ege Bölgesi Milletvekilleriyle yaptığı toplantıda İzmir’e yönelik açıkladığı ankette kendisine yönelik oy oranlarının hatırlatılması üzerine, “ Durumum şahane çıkmış….Daha önceki iki ankette yüzde 14 çıkmıştı. Yüzde 41 çıkması büyük başarı benim için” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.