Dolar 34,2070
%0
Euro 37,8290
%0.14
Altın 2.924,530
%-0.17
Bist-100 9.013,00
%-3.62

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Kocaoğlu’ndan öğrenci evi tartışmalarına sert yorum!

Başkan Kocaoğlu’ndan öğrenci evi tartışmalarına sert yorum!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanarak hizmete alınan 25’inci arıtma tesisi olan Özdere İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin açılış töreninde söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Başbakan’ın sözleri sonrasında kamuoyunda geniş yankı uyandıran “Kızlı-erkekli” tartışmalarına kendi bakış açısı ile sert eleştiriler getirdi. İktidara seslenerek, “Nereye gidiyoruz”, “Ne kadar geriye gitmeyi hedefliyorsunuz'” diye soran Başkan Kocaoğlu, yine kent gündeminde yer alan “AVM” tartışmaları nedeni ile AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli’ye de sert sözlerle yüklendi.

  • Ege Postası
  • 09.11.2013 - 13:39
 ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Özdere İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün’ün yanı sıra, CHP İl Başkanı Ali Engin ve İl Yönetimi, CHP İzmir Milletvekilleri, CHP PM ve YDK üyeleri, ilçe belediye başkanları, belediye ve il genel meclis üyeleri, ilçe örgüt yöneticileri, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının temsilcileri,İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.


“GELECEĞİMİZE GÜVENEMİYORUZ”


Törene katılan vatandaşların “Halkın başkanı Aziz Kocaoğlu”, İzmir sensiz olmaz”, “Emekçinin başkanı Kocaoğlu”, “İzmir’in onuru ve umudu, İzmir sensiz olmaz” yazılı pankartlar ve alkışlarla karşıladığı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sözlerine kent genelinde hayata geçirdikleri çevre dostu yatırımları özetleyerek başladı. Başkan Kocaoğlu, sözlerinin devamında “Kızlı-erkekli” tartışmalarına değinerek, iktidara ve Başbakan Erdoğan’a sert şekilde yüklendi ve şunları kaydetti; “Hepimiz çocuk büyüttük. Onlar yurtta kaldılar, arkadaşları ile eve çıktılar. Okuyan bu kız ve erkek öğrencilerimiz, bizim ülkemizin kalkınmasının lokomotifi oldu. Bilgi ile doluyorlar, meslek sahibi oluyorlar ve onlar bu ülkeye lokomotif oluyorlar. Ülkemizi daha ileriye götürüyorlar. Ülkemizin dünyada tanıtımında ve üretimde öncülük yapıyorlar. Yetiştirdiğimiz eğitimli çocuklarımızın aynı evde, aynı kampüste kalıyorlar vesaire gibi gerekçelerle, nasıl bakıldığı, hangi cepheden bakıldığı bile belli olmayan zihniyet bile denemeyecek bakış açısı dayatılması, gençlerimizi ve geleceğimizi, ve tüm halkımızı derin bir üzüntüye maruz bıraktı. Yaşama müdahale söz konusu. Yarın hayatımızın hangi noktasına müdahale edileceği konusunda ciddi bir endişeye girdik ve huzursuzuz. Yarınımıza, geleceğimize güvenemiyoruz. Ülke bir korku, bir ötekileştirme, bir sen ben, biz onlar ayrımı ile yöneltiliyor. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin 90 yıllık tarihinde hiç rastlanmayan bir süreçtir. Nereye gidiyoru? Ne kadar geriye gitmemiz hedefleniyor'”

“BU YOL, YOL DEĞİL…”

Sözlerinin devamında kendi öğrencilik yıllarından da örnekler veren Başkan Aziz Kocaoğlu, belediye olarak yurt yapmak, burs vermek istediklerini ancak, bu konuda engellemeler ile karşılaştıklarına değinerek, “Artık öğrenciler bu yurtların niteliğinin değişmesini istiyorlar. Öğrenciler yaşam biçimine göre eğitim almak istiyorlar. Buna karışılması ne anlama geliyor, hepiniz biliyorsunuz. Belediyeler yurt yapamaz diye, misafirhaneler yapmaya çalışıyor. Biz bunlara dönük proje yaparken, burs vermeye çalışırken engelleniyoruz. Şimdi merkezi hükümet, Milli Eğitim Bakanlığı, yerel yönetimler, kimde ne varsa seferber etmeli. Ve üniversitede okuyan öğrencilerimizin barınma ihtiyacını, onların istediği standart ve konforda yapmak zorundadır. Temel görevlerden birisi de budur. Bu sebepten dolayı belediyelere izin verilmesi ve KYK’nın nitelikli yurtlar yapmasını ve bu açığı kapatmasını diliyorum. Eğitim sübvanse edilecektir. Devletin temel görevlerinden biri eğitim, diğeri de sağlıktır. Bunun için vergi toplanmakta, bunun için kaynak yaratılmaktadır. Devlet olmanın da gereği budur. Geleceğimiz olan gençlere gözbebeğimiz gibi bakılmalıdır. Bu yanlıştan dönülmesini diliyorum. Bu yol yol değil. Bu gidiş gidiş değil. Bu ekonomik davranışlar davranış değil” diyerek sitemini dile getirdi.


“GECE ÇIKART KANUNU, SABAH DA KAZMA KÜREK…”

Son günlerde basında devam eden ve AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli’nin de dahil olduğu “AVM tartışmalarına değinen Başkan Kocaoğlu, “AVM ruhsatı verdin diye ilçe belediye başkanlarımız ile polemik yaratarak siyaset yapanlar var. AVM’lerin önü bizim dönemimizde açılmadı, bizim dönemizde bu AVM’lere imar verilmedi. Bugünkü Doğuş Holding arazisine, Crowne Plaza arazisine kimin döneminde imar verildiği, Balçova’daki AVM’lere kimlerin imar verdiğini, o dönemde danışmanlık yapan o muhteremin de bilmesi gerekir. Çok iyi de biliyor zaten. Ama imarda verilen hakka dayanarak, yıllar önce kazanılmış bu hakka zorunlu olarak inşaat ve oturma ruhsatın verdi diye “AVM’ci bunlar” diye bize suçlamada bulunuyor. İmarı yapan mı, yapılmış imara, kazanılmış hakka görevi gereği ruhsat veren mi AVM’ci oluyo? Burada konuyu çarpıtarak ve destek aldıkları basını da yanlarına alarak haber yaptıranlar, imar ve ruhsatı birbirine karıştırmasın. “Kanuna uygun iş yaptık” diyorlar. Karayolları’na ait arazisinin satılması, Üçkuyular’da Karayoloları’na ait o araziye AVM yapılması kanuna uygun m? Hukuka uygun mu, adalete uygun m? Şehircilik ilkelerine uygun m? Değil. Akşam kanun çıkartıyorsun, sabah izni veriyorsun. Başlıyorsun kazma kürek çalışmaya. Çıkartın kanunu akşam, kimsenin malı mülkü yoktur de, sabah ta başla kazmaya. Bu da kanuna uygun. Nereye gidiyoru? Vatandaş tarafından sorgulanması gerekiyor. Bir çıkmaz yoldayız” diye konuştu.

“SORUMLUSU BİZ DEĞİLİZ”

Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün ise, hayata geçen yatırımın sadece bölgenin değil İzmir’in çok önemli bir hizmeti olduğunu vurgulayarak, vatandaşlardan gelen şikayetlere şöyle cevap verdi; “Bölgemiz özellikle yaz aylarının başlaması ile birlikte, yaşanan nüfus artışının da etkisi ile altyapı konusunda bazı sıkıntılar çekiyor. Bizler yaptıklarımız ve yapamadıklarımızla değerlendiriliyoruz. Seçimlere az bir süre kaldı. Bizler İzmir’de görev yapan yaklaşık 30 belediye başkanı, hepimiz aynı görüşe sahibiz. Hepimiz aynı düşünceyi paylaşıyor ve aynı hedefleri taşıyoruz. Bizler sizler tarafından dünya görüşümüze göre seçildik. Laik, çağdaş, cumhuriyetçi, Atatürk’e dönük yüzümüz olduğu için bizi seçtiniz. Bizler de, buna göre, bu dünya görüşüne sahip çıkıyoruz. Projelerimiz gecikiyorsa, bu bizden ya da Büyükşehir’den kaynaklı değildir. Çünkü önceki belde belediyesi bu alanları hazırlayıp ilçe belediyesi olarak yer teslimini yapar. O günden bugüne kalan sıkıntılardan dolayı Büyükşehir Belediyesi bu işleri sarkıtmak zorunda kaldı. “Neden bu kadar geciktiniz'” diye yakınıyorsak, bunun sorumlusu İzmir Büyükşehir Belediyesi değildir.”

HALKA SESLENDİ: CUMHURİYETİ SORGULATMAYIN


Özgün sözlerinin sonunda, yurt tartışmalarına değinerek “Yaşam alanımıza müdahale eden ve ahlaki değerlerimizi tartışamaya açan, çocuklarımızın ahlakını tartışamaya açan bir anlayışla karşı karşıyayız. Bunu görmeniz gerekiyor. Bizler elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Ama sizlerin de yapması gereken işler var. Nasıl yaşamak istiyorsanız onu tercih edeceksiniz. Çöpler iki gün geç alındı diye cumhuriyeti sorgulatmayın. Bizler gecemizi gündüzümüze katarak, sizlere layık hizmeti verebilmek için çalışıyoruz. Dinci bir nesil yetiştirmek isteyen ve çocuklarımızın yaşamına müdahale eden bir yönetimle mücadele ediyoruz. Bizler sizler olmazsanız onlarla kudretli şekilde kavga edemeyiz. Yanımızda sizler olmalısınız. Biz onlar gibi değiliz. Bizi onlar ile aynı safta değerlendirmeyin” dedi.

TESİSTE NELER VAR'

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Özdere’de 125 bin kişinin evsel atığını arıtacak kapasitede inşa edilen tesis 13.5 milyon liralık yatırım ile hayata geçerken, belediyenin arıtma tesisleri için gerçekleştirdiği çevre yatırımlarının tutarı da toplamda 150 milyon lirayı buldu. 2011 yılında yapımına başlanan ve İzmir’deki 25’inci arıtma tesisi olan Özdere İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin bölgedeki evlerin arıtmaya olan kanal bağlantılarının yüzde 40’nın tamamlanırken, önümüzdeki Şubat ayı içerisinde ise tüm evlerin bağlantısı tamamlanacak ve böylelikle foseptiklerle toplanarak alıcı ortama verilen evsel atıkların artık biyolojik arıtmadan geçirilmeye başlanacak. Diğer yandan İZSU, Menderes’e bağlı Özdere Mahallesi Kesre mevkiindeki arıtma tesisinin yapımı için 10 milyon 61 bin TL., enerji hatları için de 995 bin lira harcadı. Ayrıca arıtılan atık suların denize deşarjını sağlamak için 2 milyon 531 bin liralık yatırımla yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda 500 metresi denizin içinde olmak üzere deşarj hattı yapıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.