Dolar 34,1756
%0.04
Euro 38,2173
%0.14
Altın 2.898,470
%-0.74
Bist-100 9.679,00
%-1.01

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkanlar yeni Büyükşehir yasasının sakıncalarını anlattı

Başkanlar yeni Büyükşehir yasasının sakıncalarını anlattı

Toplantıda Türkiye’nin gündeminde olan yeni Büyükşehir Belediye Yasası Tasarısı ile ilgili bilgiler veren Başkan Sındır, belde belediyelerinin kapatılmasının yanlışlığına değinerek, “Belediyeler sayesinde kent kimliği, katılımcı demokrasi, halkın kentlilik bilinci gelişmektedir. Yerel yönetimlerin kapatılması yerine yetki ve sorumluluklarının artırılması gerekir” dedi. Başkan Soyer de demokrasinin ancak halkın yerelde yönetime katılımının yüksek olması ile mümkün olduğunu ifade etti

  • Ege Postası
  • 28.10.2012 - 11:19

Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi’nin Brüksel’deki toplantısına Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer davetli olarak katıldı.

 

Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi Türkiye ile ilişkiler Çalışma Grubu Türkiye-AB ilişkilerini yerel idarelerin penceresinden ele aldı. Brüksel’de 26 Ekim’de düzenlenen toplantıda Türkiye’deki belediyeleri Bornova Belediye Başkanı Prof.Dr. Kamil Okyay Sındır ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer temsil etti.

Toplantıda konuşan Başkan Sındır, Türkiye’de belediyelerin tabi olduğu yasaları kısaca özetleyerek gündemdeki yeni Büyükşehir Belediye Yasası’na değindi. Yeni mevzuat ile beldelerin kapatıldığını hatırlatan Sındır,  merkez ile yerel idareler arasındaki yetki ve sorumluluk dağılımına dikkat çekti.

Belediyelerin demokratik bir ülkenin en önemli kurumları olduğunu, halkın iradesi ile yereli yönetmek için göreve geldiklerini vurgulayan Sındır şöyle konuştu: “Belediyeler sayesinde kent kimliği, katılımcı demokrasi ve halkın kentlilik bilinci gelişmiştir. Bu bağlamda ademi-merkeziyetçiliğin gereği, yerel yönetimlerin kapatılması yerine yetki ve sorumluluklarının artırılmasıdır.  Eğitim, sağlık gibi merkezi idarenin yetkilerinin kısmen de olsa belediyelere devri daha sağlıklı bir demokrasinin gereğidir. Ayrıca askeri darbelerin izlerini taşıyan mevcut Anayasa da değiştirilmelidir. Daha demokratik, barışçıl, çevreye saygılı ve temel hak ve özgürlüklerin üniter devlet yapısı içerisinde güvence altına alınacağı bir Anayasa’nın toplumsal mutabakat ile oluşturulması gereği vardır.”

Demokrasinin ancak halkın yerelde yönetime katılımının yüksek olması ile mümkün olduğunu söyleyen Başkan Soyer de, gündemdeki yeni Büyükşehir Belediye Yasası’ndan söz ederek yeni mevzuat ile Türkiye’de binlerce belediyenin kapatılacak olmasına ve bununla ortaya çıkabilecek olumsuzluklara dikkat çekti.

Sürdürülen yeni anayasa çalışmalarına değinen Soyer, Anayasa’nın yerel idareler ile istişare içerisinde ve yerel yönetimleri kuvvetlendirecek ilkeler dahil edilerek yapılmasının doğru olacağını ifade etti.

 Üç önemli çalışma

AB Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu’nun yeni Başkanı Heinz Lehmann Türkiye'nin üyelik sürecinin dinamizmini kaybettiğini vurguladı. Bu kapsamda Bölgeler Komitesi Çalışma Grubu’nun üç önemli çalışma alanı ile ilişkilerin hızlanmasına katkı yapmasını arzu ettiğini söyleyen Lehmann bu üç alanı şöyle sıraladı:  Yerel ve bölgesel yönetimler ile siyasi diyalog, ekonomik, sosyal ve kültürel politikalar konusunda iş birliği ve AB mevzuatının Türkiye’de yerel boyutta uygulanması.

Turkiye’nin AB nezdinde daimi temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel de katılım müzakerelerinin durma noktasına geldiğini, Türkiye’nin bu süreçte bir çok reform gerçekleştirmesi gerektiğini ancak Türkiye’nin üzerine düşenleri yapması için müzakereler sonunda ne ile karşılaşacağını net bilinmesinin arzulandığını ifade etti.  Bölgeler Komitesi genişleme Raportörü Luc Van den Brande, Türkiye’de yerel idarelerin daha da kuvvetli olduğu çok seviyeli yönetişimin geliştirilmesinin faydalarını değerlendirerek,  merkezileşme eğilimleri ile ilgili endişeleri anlattı.. Avrupa Komisyonu’nun ilerleme raporunu hazırlamaktan sorumlu Daire Başkanı Jean-Christophe Filori de ilerleme müzakerelerinde AB’nin inandırıcı olabilmesi için tüm genişleme ülkelerine uygulanan kurallar dışında başka bir şartın Türkiye’ye dayatılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye ve AB’nin birbirine ihtiyacı var

Çalışma grubu toplantısında katılımcılar Türkiye ve AB’nin birbirine çok ihtiyacı olduğunu ama ilişkilerin hiç de iyi gitmediği konusunda fikir birliği yaptı. Türk ve AB kurumlarına iletilmesi gereken mesajın, çeşitliliğin ve yerinden yönetim ile yerel yönetimlerin kuvvetlendirilmesinin önemli olduğu değerlendirildi.

Bölgeler Komitesi üyeleri toplantı sonunda AB-Türkiye müzakerelerinin hızlanması için çağrıda bulundu.

AB Bölgeler Komitesi Nedir'

Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi, yerel ve bölgesel yönetimlerin, AB’nin karar alma ve yürütme sürecine katılımını gerçekleştiren kurumdur. 27 üye devletten 344 yerel siyasetçinin görev aldığı Komite’nin Türkiye ile ilişkiler çalışma grubu Türk ve AB’li yerel idarelerin, diyalog oluşturmasını ve genişleme sürecine katkı yapmasını hedeflemektedir. 11 Avrupalı yerel siyasetçi Çalışma Grubunun içerisinde görev üstelemiştir ve yılda iki kez Türk belediye başkanları ile bir araya gelmektedirler.

 Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ile birlikte Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi Toplantısı’na katıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.