Dolar 34,1843
%0.06
Euro 38,2078
%0.11
Altın 2.921,760
%0.05
Bist-100 9.748,00
%-0.3

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkasının yerine sınava giren 'joker'ler: Pişmanız

Başkasının yerine sınava giren 'joker'ler: Pişmanız

ÖSYM tarafından yapılan sınavlara düzenledikleri sahte belgelerle gerçek adaylar yerine para karşılığı "joker" tabir edilen kişileri sokan suç örgütünün, 22'si tutuklu 60 sanıklı davası başladı. Suç örgütü adına jokerlik yapan...

  • Ege Postası
  • 06.09.2013 - 17:35
ÖSYM tarafından yapılan sınavlara düzenledikleri sahte belgelerle gerçek adaylar yerine para karşılığı "joker" tabir edilen kişileri sokan suç örgütünün, 22'si tutuklu 60 sanıklı davası başladı. Suç örgütü adına jokerlik yapan tutuklu sanıklar, mahkeme huzurunda suçlarını itiraf etti. Pişman olduklarını belirten sanıklar, hak kaybına uğrattıkları binlerce kişiden özür diledi.

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında, hakkında sahtecilik, 6114 Sayılı ÖSYM Kanunu'na muhalefet, suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanarak tehdit gibi suçlardan 396,5 yıl hapis cezası istenen elebaşı Mehmet Kenan Öztürk'ün de aralarında bulunduğu 22 tutuklu sanığın tamamı, bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları hazır bulundu. Duruşma, sanıkların kimlik tespitiyle başladı. Ardından TMK 10. maddeyle görevli Cumhuriyet Savcısı Ender Karadeniz tarafından hazırlanan iddianamenin özeti okundu. Daha sonra sanık avukatları taleplerde bulundu. Yargılamanın yapıldığı TMK 10. maddeyle görevli 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nden görevsizlik talebinde bulunan avukatlar, yakın akrabalar arasındaki dinleme kayıtlarının da deliller arasında yer aldığını belirterek dosyadan çıkarılmasını talep etti. Savcılık, taleplerin reddini istedi. Mahkeme Başkanı Dilek Öztürk, her iki talebin de reddine karar vererek savunmalara geçti. İlk olarak suç örgütü elebaşı olduğu iddiasıyla 396,5 yıl hapsi istenen tutuklu sanık Öztürk, benzer iddialarla 1999 yılında yakalandığını, yargılandığı Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde beraat ettiğini söyledi. Kimlik tespiti sırasında ne iş yaptığı ve aylık geliri sorulan Öztürk, çiftçilik yaptığını ve aylık 200-300 bin TL kazandığını belirtti. Bir kez kendisinin başka bir kişi yerine sınava girdiğini, 2010 yılında da 10 kişiyle birebir irtibata geçip sahte kimlikler ayarlayarak sınava girmelerini sağladığını kabul eden sanık Öztürk, soruşturmada gizli tanıklık yapan kişinin kendisini kurtarmak için polisle işbirliği yaptığını iddia etti. Yaptığından pişman olduğunu belirten Öztürk, tehdit iddialarını ise kabul etmedi.

ODTÜ'LÜ JOKER: EKONOMİK SIKINTILAR YÜZÜNDEN YAPTIM

İddianamede suç örgütünün yöneticisi ve Ankara sorumlusu olduğu iddia edilen ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Mehmet Ali Bülbül ise 10 kardeş olduklarını ve okulunu Türkiye derecesiyle kazandığını anlattı. Maddi sıkıntı yaşadığı bir dönemde bir arkadaşı aracılığıyla Öztürk'le tanıştığını belirterek, "Mehmet Kenan Öztürk, mağdur bir akrabası olduğunu söyleyerek benden yerine sınava girmemi istedi. Başta kabul etmedim ancak maddi sıkıntılar yüzünden ilerleyen dönemde kabul ettim. Ailemin gönderdiği para yetmiyordu. Ekonomik sıkıntılar yüzünden bu hatayı işledim. 14 aydır cezamı çekiyorum, son derece pişmanım. Ailemin yüzünü kızarttım." dedi. Bülbül, yedi sekiz kişinin yerine sınava girdiğini de kabul etti.

Para karşılığı başkalarının yerine sınava girdiği ileri sürülen tutuklu sanıklardan Ege Üniversitesi öğrencisi Ali İliş de yedi çocuklu bir ailenin çocuğu olduğunu, babasının çiftçilik yaptığını, 550 liralık kirasını ödemekte güçlük çektiği dönemde Mehmet Kenan Öztürk ile tanıştığını anlattı. Öztürk'ün bu parayı çıkarıp kendisine verdiğini ve, “Senin de bir gün bize iyiliğin dokunur.” dediğini aktaran İliş, aldığı kira parası ve yaptığı iyilikler sebebiyle kendisini borçlu hissettiği için başkasının yerine sınava girme teklifine hayır diyemediğini söyledi. İliş, “Çok pişmanım. 14 aydır tutukluyum. Kamu vicdanını zedeledim. Hak kaybına uğrayanlardan binlerce özür diliyorum. 14 aydır bunların muhasebesini yapıyorum. Tahliyemi talep ediyorum.” dedi.

Öğretmenlik yapan ve aynı zamanda Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. sınıf öğrencisi olan tutuklu sanıklardan İbrahim Halil Demir ise ilk olarak kardeşini iyi bir okula yerleştirmek için jokerlik yaptığını, daha sonra toplam beş sınava girdiğini, altıncıya da başvurduğunu ancak girmeden tutuklandığını söyledi. Suçlu olduğunu belirten Demir, hatasının farkında olduğunu belirtti.

İddianamede suç örgütü yöneticisi olduğu iddia edilen Dicle Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ercan Tizar, sınavlara joker girmesi olaylarına aracılık etmediğini belirterek, "Birkaç arkadaşımın ricasıyla Mehmet Kenan Öztürk'le görüştüm sadece. Suçlamaları kabul etmiyorum." dedi. Sanıklardan Kerem Biten de suçlamaları reddetti.

Savunmaların ardından duruşma, pazartesi gününe ertelendi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.