Dolar 34,1141
%0.29
Euro 38,1128
%0.15
Altın 2.873,170
%1.55
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de gündem İzmir yangını: AK Parti İZSU'ya yüklendi

Büyükşehir'de gündem İzmir yangını: AK Parti İZSU'ya yüklendi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı olağan meclis toplantısının üçüncü birleşiminde gündem Karşıyaka Yamanlar bölgesinde başlayan yangınlar oldu. AK Partili Meclis Üyesi Latif Aydemir, "Önce iğneyi kendimize batırmamız lazım. İZSU’ya ait yangın söndürme vanalarının olması gerekirken binaların hiçbirinde yok. Bugün o vanalar olsaydı… Neden İZSU’nun vanaları yok. O vanaların olmaması bizim yüz karamız. Büyükşehir olarak bunun takibini yapıp birlikte özeleştiri yapalım. O eksikler olmasaydı belki bugün bu kadar can ve mal güvenliği için sorun olmasaydı. Ben orada birinci derece yanık olan insanlar gördüm. Karşıyaka’da sanayi sitesinde bile bir tane vana yoktu. Aslında bunun yapılması zorunlu. Aliağa da olsa Menemen de olsa aynı şeyi söylerdik" dedi. 

  • Ege Postası
  • 16.08.2024 - 19:52
  • Güncelleme: 16.08.2024 - 21:39

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı olağan meclis toplantısının üçüncü birleşimi Meclis Başkan Vekili Altan İnanç idaresinde gerçekleştirildi.

"İZMİRLİLERİ DUYARLI OLMAYA DAVET EDİYORUM"

İzmir'de meydana gelen yangınlara ilişkin uyarılarda bulunan Başkan Vekili İnanç, "Yangından zarar gören vatandaşlarımız için hem büyükşehir hem de hükümet elinden geleni yapacak. Bölgemizde yaz ayları boyunca meydana gelen felaketlerin neredeyse tamamı insan kaynaklı ve insan hatasından dolayı yaşanıyor. Bütün İzmirlileri duyarlı olmaya davet ediyoruz. Kültürel alışkanlıklar ne yazık ki kolay terk edilemiyor. Bazen bu durum şahsi alışkanlıklara dönüşüyor. Sigara içenlerin dikkat etmek gerekiyor. İzmaritin sönüp sönmediğine bakmadan atılıyor. İnsan kaynaklı yangınların önlenebilmesi yine insana bağlı. Kendimize doğal gelen alışkanlıklarımzıı terk etmeliyiz. Hayvan barınağımıza kadar geldi ve biz onları kurtardık. Ekiplerimiz onlara zarar gelmesine engel oldular. İzmir'in her yerinden can siperhane ekipler yangına müdahale ettiler. Hava koşulları da yardım eder ve rüzgar kesilsin ve felaket bir an önce sonlandırılsın" dedi. 

YANGIN İSTASYONLARI İÇİN ÖNERGE HAZIRLANACAK 

AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız yangınlarla mücadele için 'yangın istasyonlarının' olmamasına dikkat çekerek, "Şu anda büyük bir felaketle karşı karşıyayız, tüm İzmir’e geçmiş olsun. Arkadaşlarımızla bölgedeydik. Orada ekiplerin haklı bir eleştirisi oldu. Büyükçe siteler var ama maalesef su alacakları yangın istasyonları yok dediler. Belki ilerleyen dönemde buna ilişkin bir önerge hazırlayabiliriz. Çünkü bu bir zorunluluk haline geldi. Ancak şu an ekipler bu felaketi önlemek için cansiperane bir şekilde mücadele ediyorlar. Aslında biz grup olarak meclisi yapmama arzusundaydık ama mevzuat gereği yapmamız lazımdı. Tüm İzmir’e tekrar geçmiş olsun" ifadelerine yer verdi. 

İZTARIM SERMAYE ARTTIRDI

İZTARIM A.Ş'nin 193 milyon 759 bin 290 TL sermaye arttırımı komisyonlardan oy çokluğu ile geldi.  

İZMİR'E ÇİN'DEN BİR KARDEŞ DAHA

Geçtiğimiz günlerde Çin’in Nanjing kentinin “Kardeş Kent” ilan edilmesi önergesini ilgili komisyona sevk eden İzBB Meclisi, Çin’in Foshan kentinin “Kardeş Kent” ilan edilmesini içeren önergeyi de Hukuk ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler Komisyonu’na sevk etti. 

BOZTEPE MECLİSİ HARARETLENDİRDİ 

AK Partili Hüsnü Boztepe'nin Ege Şehir Planlama üzerinden getirdiği eleştirlere yanıt veren İnanç, "Ben meclisi yönetirken tüm kuralları uygulamaya çalışıyorum. Bağırmak gibi bir söz yakışmıyor. Karşılıklı bir söylem olmasın. Falan belediye böyle yapıyor gibi bir benzetme olamaz. Burası İzBB meclisi ve 140 CHP'li meclis üyesi var. Sanki onlar doğru da biz yanlışmışız gibi anlatmanızı doğru bulmuyorum" dedi. 

"GENEL SİYASETE GİRME EĞİLİMİ VAR"

AK Partili Hakan Yıldız ise, "Bugün meclise başlarken kentte sıkıntılı bir hal içerisinde olduğumuzu ve mevzuat gereği  burada olduğumuzu söyledik. Ancak bizim eleştirilerimiz birbiriyle bağlantılı. Siz Grup Başkan Vekilinize müdahale etmiyorsanız aynı saygısı da AK Partili bir meclis üyelerine de bekleriz. Bizim eleştirdiğimiz konu şu, biz meselenin öznesini konuşalım. Ancak biz soru sorduğumuz zaman alakası olmayan şekilde genel siyasete girme yöntemi bu mecliste var" dedi. 

"BURADA MUHALEFET ÜLKEDE İKTİDARSINIZ" 

CHP Grup Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır ise AK Parti'ye yanıt olarak, "Ben arkadaşımızın siyasi konuşma söylemini anlamadım. Hangi siyasi konuşma? Biz burada bir takım işler yapıca ve herkes aklına geleni söyleyecek ancak bizim dönüp, 'siz bunu yapıyorsunuz' deme şansımız yok. Neden, çünkü onlar muhalefet. Burada muhalefet olan arkadaşlarımız bu ülkede iktidar ama. Burada İzBB'yi ilgilendiren her konu iktidar ile ilgili. Ben hükümetin yaptıklarıyla çok fazla ilişki kurabilirim ancak bunun sonu yok. Bunu kısıtlamak gerekir. Siyasi bütün her şey biribiyle ilintilidir. Ancak bu konulara sınırlar koymak zorundayız. Aksi takdirde her türlü ilişkiyi ben de kurarım" dedi. 

"KİMSEYİ AYIRMIYORUM"

Altan İnanç ise Yıldız'a yanıt olarak, "Ben kimseyi ayırmaksızın mecliste herkesin hakkını koruyarak yönetmeye çalışıyorum" dedi.

"KAYGILARIM VAR"

İzmir Elektrik Su Havagazı Otobüs ve Troleybüs Genel Müdürlüğü Performans Yönetim Sistemi Yönetmelik Taslağı oyçokluğu ile uygun bulundu. 

Önergeye ilişkin söz alan ve hukuk komisyonuna acil kaydı ile gelen önergelerden kaygı duyduğunu aktaran AK Parti Meclis Üyesi Özgür Kaner, "Hukuk Komisyonu’na bazı konular acil geliyor ama biz bu aciliyetten kaygı duyuyoruz. Protokoller dikkatle incelenmeli. Bu yönetmelik konusunda tereddütler oluşuyor. ESHOT ile ilgili acil kaydı ile iki yönetmelik geldi. Biri çalışma yönetmeliği, burada oy birliği oluştu. Ancak performans yönetmeliği değişiklik değil ilk defa uygulanan kurallar bütünü .5 bin şoför arkadaşa performans kriteri getiriyor ancak bunu kimin vereceğini sorduğumuzda amirinin verebileceği. Yanlış değerlendirmeye de itiraz edilebileceği ama bir amirler silsilesi olduğunu gördük. Buna karşı çıkıyoruz. Performans yönetmeliği getirdiğimizde devam eden TİS’e nasıl etki edeceğine kadir kaygılarım var. Bunun yanı sıra itiraz kurulca değerlendirilmesi gerekirken sadece amirler nezdinde halledilmesinin TİS’ aykırı olduğu ve işçi aleyhine sonuç getirebileceği kaygısı oluştu. Bunun bir karmaşaya yol açacağı kanaatindeyiz" ifadelerine yer verdi.

İZBB BASMANE ÇUKURUNDAKİ HİSSESİNİ DEVREDECEK

İzmir’in kronik sorunu haline gelen Basmane Çukuru ve yıkılan İzmir Büyükşehir Belediye Binası’nın akıbeti belli oldu. İzBB Başkanı Cemil Tugay’ın girişimleri, TMSF yetkilileri ile yaptığı görüşmeler sonuç verdi ve ortak biz çözüm yolu bulundu. TMSF ile İzBB Başkanı Tugay’ın yaptığı toplantılardan çıkan sonuç kapsamında; TMSF Konak Meydanına eski Büyükşehir Belediye binasının yerine yeni bina yapacak, bunun karşılığında İzBB de Basmane çukurundaki hissesini TMSF’ye devir edecek. 

“BELEDİYE BİNASI AYNI YERE YAPILMAMALI”

Meclis gündemine, komisyonlardan oyçokluğu ile gelen önergeye AK Parti Grubu karşı çıktı. Grubu adına konuşan Hakan Yıldız, “Kaygılandığımız, eksik gördüğümüz noktalar var. Davalarla çıkmaza dönen, o günkü şirketin iflasıyla TMSF’ye devir yaşandı. TMSF ile varılan bir mutabakat ve plan notu değişikliği var. Bizim yıkılan belediye binasının yerine yeni bir belediye binasına sıcak bakmadığımızı ifade etmiştik. Konak’ta 16 bin metrekare yoğunlukta binanın yapılmaması gerektiği kanaatindeyiz.  Yeni plan tadilatıyla burayı yeni tartışmalara açıyoruz. Kazanılmış bir dava riske atılıyor” dedi. 

“İTİBARDAN TASARRUF OLMAZ”

CHP Grup Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır ise Basmane Çukuru ve İzBB binasının kronolojik geçmişini anlatarak, “Bu çok önemli bir girişim. Konak meydanında belediye binasının olması önemli, tarihsel olarak da önemli. Konak meydanı tarihi bir sit alanıdır. Koruma amaçlı imar planı hazırlanmalıdır. Geline süreçte kültür varlıklarını koruma bölge kurulun güncelleyerek son şeklinin verildiği, Basmane Çukuru’na mülkiyeti İzBB’ye ait imar ve kitle hattının plan notu ilave edilmesi için hazırlanan 1/1000 ölçekli koruma planları İzBB’nin kararı var. Orada İzBB’nin binasıyla ilgili 1994 yılından bu yana 30 yıllık süreç var. Elde edilmiş, vatandaşın kolayca ulaşabildiği, prestij ve itibar kaynağı olan binanın orada var olması bizim için önemli. İtibardan tasarruf olmaz, arkadaşlar bunu bilirler” ifadelerini kullandı.

İZSU'YA YÜKLENDİ

Gündem dışı konuşmalar kısmında yangın bölgesinden gelen Latif Aydemir son durumu aktardı. Aydemir, “Gece başlayan sabaha kadar süren yangın daha da büyüdü. Maddi ve manevi kayıp yaşayanlara geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Şu an orada herkes feryat figan ağlıyor. Önce iğneyi kendimize batırmamız lazım. İZSU’ya ait yangın söndürme vanalarının olması gerekirken binaların hiçbirinde yok. Bugün o vanalar olsaydı… Neden İZSU’nun vanaları yok. O vanaların olmaması bizim yüz karamız. Büyükşehir olarak bunun takibini yapıp birlikte özeleştiri yapalım. O eksikler olmasaydı belki bugün bu kadar can ve mal güvenliği için sorun olmasaydı. Ben orada birinci derece yanık olan insanlar gördüm. Karşıyaka’da sanayi sitesinde bile bir tane vana yoktu. Aslında bunun yapılması zorunlu. Aliağa da olsa Menemen de olsa aynı şeyi söylerdik" dedi. 

"YANGIN UÇAĞI FİLOSU YETERLİ Mİ?"

CHP’li Devrim Akseki ise AK Parti'nin İZSU eleştirilerine yanıt olarak, “Latif Bey’in yangın vanalarıyla ilgili söylediği ciddiye alınmalı. Şu anda ekipler bölgede. Köylerde birçok hayvan kurtarıldı, yaralı olanlar tedaviye alındı. Ancak vatandaşlar yangına yeterince müdahale edilmediğini ve belediyenin yetersiz kaldığı söyleniyor. Vatandaştaki algı belediye bir şey yapmıyor ancak yangını da AFAD yönetir. Vana konusunda ne kadar haklıysanız ben daha haklı olduğum bir şey söyleyeceğim. Bu ülkenin yangın uçağı filosu yeterli mi? Yeterli deniyorsa el kaldırabilir mi? 20 yangın söndürme uçağımız var. Ülkemizin yüz ölçümünden daha küçük alan Yunanistan’da İspanya’da İtalya’da iki katından fazla yangın söndürme uçağı var" diye konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.