Dolar 32,3405
%-0.06
Euro 34,7633
%-0.08
Altın 2.392,700
%-0.17
Bist-100 10.249,00
%0.4

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de gündem muhalefet şerhleri: Tugay'ın vaatlerine AK Parti'den ret!

Büyükşehir'de gündem muhalefet şerhleri: Tugay'ın vaatlerine AK Parti'den ret!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumunda, Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın 'seçim vaatlerine' AK Parti grubunun şerhleri damga vurdu. Su indirimi ve Anne karta verilen ret oyları AK parti grubunu ve Cemil Tugay'ı karşı karşıya getirdi. Öte yandan ilk meclis oturumunda sunulan su tarifelerinde indirim yapılması, ‘Emekli Dayanışma Kartı’ ve ‘Anne-Çocuk Kartı’ uygulaması önergeleri oylanarak kabul edildi.

  • Ege Postası
  • 19.04.2024 - 19:13
  • Güncelleme: 19.04.2024 - 21:31

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı olağan meclis toplantısının 2. oturumu Belediye Başkanı Cemi Tugay idaresinde gerçekleştirildi. Kültürpark 4 No’lu Hol’deki Meclis Salonu’nda yapılan toplantıda Başkan Tugay’ın seçim öncesi vadettiği su tarifelerinde indirim yapılması, emekliler için Emekli Dayanışma Kartı ve anne ve çocuklar için Anne-Çocuk Kartı uygulamalarının hayata geçirilmesine yönelik önergeler oy çokluğuyla kabul edildi.

TUGAY'IN REVİZYON ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR 

Karşıyaka Belediyesi Başkan Yardımcısı kadrosunda bulunan Zeki Yıldırım’ın, 1’inci derece Genel Sekreter Yardımcısı kadrosuna atandığı Afete Hazırlık Şube Müdürlüğü Psikolog kadrosunda bulunan Fulden Bak’ın Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı kadrosuna atamaları yapıldığı bildirildi. Öte yandan Ali Süha Sabuktay’ın İletişim ve Sosyal Politikalar konusunda Danışman, Elif Demirci İşleğen’in ise basın danışmanı olarak görevlendirildiği aktarıldı.

BÜROKRATLAR TOPU MECLİSE ATIYOR 

Tugay'ın seçim vaatlerinden olan emeklilere dayanışma kartı desteğine ilişkin önerge meclisten oy birliği ile geldi. 

Önergeye ilişkin söz alan AK Partili Meclis Üyesi Ercan Tekin, "Emeklilerin kart desteği ile 3 başlık açılmıştı. Bir tanesi su ile ilgiliydi. Diğer maddeler de kira ve market yardımıyla ilgiliydi. Bürokratlar geldi toplantıya ve biz dedik ki, 'kira ve market yardımıyla ilgili yönetmelik kararımız var.  Yetkisi sizde olan bir konu. Fizibilite raporunun eksik olduğunu Kaç kişiye verileceğine tespit ettik. Bütçe ile alakalı bir bilgi yoktu. Biz bunun gözden kaçtığını düşündük ancak kendisine sorduğumuzda böyle olmadığını fark ettik.  Böyle maddeleri yeniden bize getirmek zaman kaybı. Acaba bürokratlar topu meclise mi atıyor? Yönetmekle ilgili konularda meclisi ya da komisyonun yükünü azaltma noktasında bir ricamız var" dedi. 

Başkan Cemil Tugay ise, "Bunların hepsini tek kart bünyesinde toplamak istedik. Bu sebeple gündeme getirdik" dedi. 

AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız, "Geçmiş dönemde bu tür yardımlarda yetki olmasına rağmen bürokrat arkadaşlarımız konuyu meclise getirmeyi prensip ediniyorlar. Bu bir alışkanlık haline geldi. Buraya dikkat çekmek istedik" ifadelerine yer verdi. 

ANNE KARTINA AK PARTİ'DEN ŞERH! 

0-4 yaş arası çocuğu olan annelere aylık 60 kontör yüklü Anne Dayanışma Kartı verilmesine ilişkin önerge AK Parti grubunun muhalefet şerhi ile meclise geldi. 

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7. ve 24. maddeleri, 5393 sayılı Belediye Kanununun 14. ve 60. maddeleri ile Sosyal Yardım Yönetmeliğinin 6. maddesi gereğince yapılması planlanan yardımlarımızın Belediyemize bağlı Sosyal Yardımlar Şube Müdürlüğümüz uzman ekipleri tarafından yapılan incelemeler çerçevesinde yardım alması uygun görülen 0 - 4 yaş ( 0-48 ay ) arası çocuğu bulunan annelerin çocukları ile birlikte sosyal hayatta daha aktif yer alabilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı tüm toplu taşıma araçlarında çocukları yanında iken kullanabileceği aylık 60 kontör yüklü Anne Dayanışma Kartı verilmesi hususunun; Hukuk Komisyonunca oyçokluğu ile uygun bulunduğuna, Plan ve Bütçe Komisyonunca Adalet ve Kalkınma Partisi Mensubu ve aynı zamanda Plan ve Bütçe Komisyonu Üyeleri Ercan TEKİN ve Kazım ERTEN’in “Anne dayanışma kartı hakkında komisyona sevkedilen önerge mevcut hakları azaltan bir önergedir. Bu nedenle Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu adına red oyu kullanıyoruz.” şeklindeki muhalefet şerhine karşılık oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Müşterek Rapor.

"YAŞ İNDİRİLDİ" TEPKİSİ 

Önergeye ilişkin söz alan AK Partili Meclis Üyesi Burçin Kevser Sevil, "Bu İzmir basınında büyük bir yankı uyandırdı. Sanki yeni bir şeymiş gibi algı oluşturuldu. Ama geçen dönemin meclis üyesi olarak belirtmek isterim ki zaten bu var olan bir uygulamaydı, 2019-2024 yılları arasında meclis üyeleri tarafından verilen bir önergeydi. Çok kıymetli bir uygulamaydı. Bunun yeniden önümüze gelmesi değişiklikten kaynaklanıyordu. 0-5 yaş çocuğu olan ve sosyal hizmet ağının kriterlerini sağlayan annelerdi. Bunun 0-4 yaşa indirildiğini gördük. Uygulanan sistemde 10 kontür veriliyordu 60’a çıkartılacaktı. Geçen ay çocuğu 5 yaşına girmiş bir aile o kontörü kullandı ama bu karar yürürlüğe giderse o anne bunu kullanamayacak. Biz o anneye ‘Kusura bakma çocuğun 5 yaşında olduğu için artık yararlanamayacaksın’ diyeceğiz. Sistem kendi kendisine mağdur yaratacak. Verdiğimiz bir hakkı bu insanların elinden almayalım, 60 değil 50 kontür sağlayalım gerekirse ama haklarını ellerinden almayalım. Bizim adayımız Hamza Dağ 0-7 yaş çocuklara böyle bir vaat vermişti, 0-5 yaş bile yeterli değildi" dedi. 

"AŞAMA AŞAMA ÇALIŞALIM" 

Cemil Tugay ise açıklamasında, "Daha önceki uygulamayı kaldırmıyoruz, 5 yaşında olan ailelere vermeye devam ediyoruz. 0-4 yaşa 60 kontör veriyoruz. İnşallah sizlerle beraber bu değerli meclisimizin aldığı kararla birlikte bunları daha da arttırarak devam edeceğiz. Ben vaatlerimi insanlara iletirken ‘belediyemizi altından kalkamayacağı yüklere sokmayalım, aşama aşama çalışalım’ dedim. Burada amaç budur" dedi. 

"VAY HALİMİZE" 

AK Partili Hakan Yıldız, "Meclise verdiğiniz bilgi ile bürokratların meclise verdiği bilgi arasında çelişki var. Bu 0-5 uygulamasında bir değişiklik bilgisi bize bürokratşar tarafından komisyonda verildi. Şimdi siz bunun böyle olmadığını söylüyorsunuz. Yeni dönemde büraokratların başkanlık makamıyla bilgi akışı bakımında uyumlu hale gelmesi lazım. 10 kontör verdiğiniz yerde biz bazı soruları sorduğumuzda sistemsel aksaklıkları gördük. Kiraz'daki annemize 10 kontör verdiğinizde bu 10 kontörü almak için gittiğinde elinde 2 kontör kalıyor. 5 yaşındakilerin de kontör sayısının artması lazım ki bu toplumun geniş bir kesimine yayılsın. Bizim önerimiz netti. Meclisin ilk olmasına ve komisyonların yeni olmasına veriyorum. 0-5'i kaldırıyoruz, bize bir açıklama yapılmadı. Bunu doğru bulmuyoruz. Şu an 10 kontör bile 0-5 yaş arasında başka eşitsizlik oluştu. 4 yaşında kadar 60 kontör. Nerede kaldı eşitlik? Süreçlere böyle başlayacaksak vay halimize?" dedi. 

"VAADİMİN ARKASINDAYIM" 

Cemil Tugay ise Yıldız'a yanıt olarak, "Ben vaadimin arkasında duruyorum. İzmir halkı beni seçti. Ben vaadimi yerine getiriyorum. İyi niyetiniz için teşekkür ederim. Belediyenin ekonomik olarak düzenini bozmadan yönetmeyi de ihmal etmemiz lazım. Önümüzdeki aylarda daha iyi imkanlara sahip olunca bu tür uygulamaları beraber kararlaştıracağız" ifadelerine yer verdi. 

SU İNDİRİMİNE AK PARTİ'DEN RET! 

Tugay'ın vaatleri arasında yer alan su indirimine ilişkin önerge AK Parti grubunun ret oyu ile meclise geldi. 

İlgili önerge şu şekilde;

"İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğünün 2024 Yılı Mayıs Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısında alacağı kararla, 1 Haziran 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere tüm abonelerimizin tarifelerinde 0-4 metreküp su ve atık su tüketim bedellerinde % 25 oranında indirim yapılması hususunun; Hukuk Komisyonunca oyçokluğu ile uygun bulunduğuna; Plan ve Bütçe – Esnaf, Meslek Odaları ve Tüketiciyi Koruma Komisyonlarınca Adalet ve Kalkınma Partisi Mensubu ve aynı zamanda Plan ve Bütçe - Esnaf, Meslek Odaları ve Tüketiciyi Koruma Komisyonları Üyeleri Ercan TEKİN, Kazım ERTEN, Hakan KALFAOĞLU ve Latif AYDEMİR’in “Yapılan indirim yetersizdir. Talebimiz bu indirim oranının % 50 olmasıdır. Bu nedenle Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu olarak Komisyon Kararına red oyu kullanmaktayız.” şeklindeki muhalefet şerhine karşılık oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Müşterek Rapor. "

"ZAM YAPACAK MISINIZ?" 

Önergeye ilişkin söz alan AK Partili Meclis Üyesi Ercan Tekin, "Vaadinizde yüzde 25'lik bir indirim söz konusu. Bu 0-4 metreküp arasındaki su ile alakalıydı. İzmirlilerin günlük ortalama kullanımı 11 metreküp. Kasım ayında mecliste zamlarla alakalı yüzde 15'lik bir artış yaşandı. Aynnı bütçede Haziran ayında yüzde 50'lik zam ön görülüyor. Biz 1 Mayıs itibariyle yüzde 25 indirim yapıyoruz. 1 Haziran'daki indirimin dışında yüzde 50 zammı yapacak mısınız?" diye sordu. 

"KAŞIKLA VERİP KEPÇE İLE ALMAK" 

AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız, "İndirimde yüzde 25'i az bulduk. Bu sebeple red oyu verdik. Yüzde 50 indirim istedik. Bizim sözümüz vardı. İzmir en pahalı suyu kullanan il durumunda. 1 Haziran'da geçmiş dönemde alınan zam kararı uygulanırsa kaşıkla verdiğimizi kepçe ile geri alacağız. Bu noktada tavrımız bu. Verdiğimizin bir karşılığı olmayacak. Biz yüzde 50 olması noktasındaki görüşümüzün arkasındayız" dedi. 

"KADEMELİ İNDİRİM" VAADİ 

Yıldız'ın 'en pahalı su' söylemine tepki gösteren Tugay, "Türkiye'nin en pahalı suyunu Manisa kullanıyordu. Yakın zamanda yeni seçilen başkanımız indirim yaptı. İndirimde yarışacağımız görülüyor. Temmuz'da zam ön görülmüştü. Bunu İZSU ile konuştuk. Bu zammı yeniden değerlendireceğiz. Önümüzdeki bir kaç ayın muhasebesini yapalım. Mesainin 5. günündeyiz. Verimlilik artışı, tasarruf yönünde çabalarımız var. İZSU'nun en büyük gideri elektrik. Keşke hükümetimiz bir indirim yapsa da milletimizle birlikte bizde nefes alsak. Bahsettiğiniz zamı yapmayacağız. Seçim döneminde şu kadar indirim yapacağım demedim. Su fiyatını kademeli olarak indireceğiz dedim. Takdir ederseniz ki bu indirimleri yaparken kurumun işleyişini bozmamak gerekiyor. Amacımız 2 sene içerisinde en ucuz su fiyatına sahip il olmak" dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.