Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir’de rapor tartışması!

Büyükşehir’de rapor tartışması!

Mayıs ayının son meclis toplantısında bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde rapor tartışması yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, faaliyet raporları ve bütçe rakamlarına eleştiriler getiren muhalefete sert yanıt verdi. Mecliste 5 saatlik rapor mesaisi

  • Ege Postası
  • 14.05.2016 - 04:17

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yönetiminde gerçekleşen meclis toplantısında belediye ile bağlı kuruluşlar ESHOT Genel Müdürlüğü ve İZSU Genel Müdürlüğü’ne ait kesin hesap cetvelleri karara bağlandı. İZSU’ya ait faaliyet raporunun da görüşüldüğü toplantı muhalefetten gelen eleştiriler sonrasında gergin anlara sahne oldu.

İZMİR’İN KREDİ NOTU POLEMİĞE YOL AÇTI

Meclis oturumunda ilk olarak Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlar ESHOT Genel Müdürlüğü ile İZSU Genel Müdürlüğü’ne ait kesin hesap cetvelleri görüşüldü. CHP Grup Sözcüsü Deniz Yücel İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü’ne ait bütçelerin başarı ile gerçekleştiğine ve yatırımların geçtiğimiz yıl da artarak devam ettiğine dikkat çekti. Yücel ayrıca, Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir’i daha yaşanabilir bir kent yapmak adına kurum bütçesinin yüzde 40’ının yatırımlara ayrıldığını belirtti. CHP’li Yücel son olarak, dürüst, şeffaf ve başarılı bütçe anlayışının Avrupa’nın önde gelen kredi finans kurumlarından gelen son “AAA” notu ile taçlandırıldığını da söyledi.

DOĞAN ZAMLARI VE İPTAL EDİLEN İHALELERİ ELEŞTİRDİ

Yüzde 84 oranla gerçekleşen bütçe rakamlarını değerlendiren ve AK Parti adına görüşlerini dile getiren Grup Başkanvekili Bilal Doğan ise, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 2013 yılının gerisinde kalmış. 2015 yılı boşa gitmiş. Rakamlar ortada… Maalesef 2015 yılı faaliyetleri geçmiş dönemlerin de gerisinde kalmış. Bu nedenle hayır diyoruz. ESHOT’a gelecek olursak, 16 yıl sonra İzmir’i kağıt biletle tanıştırdınız. Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırırsak gelirler 15 milyon lira daha düşük kalmış. Bu rakam kamu zararı olarak gözüküyor ve bu rakam İzmirlilere yansımış. Akaryakıta yapılan indirimler bile ulaşıma yapılan zammı engelleyememiş. Kurumun alması gereken 100 körüklü otobüs, 20 adet elektrikli otobüs yapılan iki ihaleye karşın alınamadı. 20 otobüsü alamayan belediyemiz 400 araçlık filoyu nasıl kuracak'” şeklinde konuştu.

KÖKOĞUZ: PARALARI NE YAPIYORSUNUZ'

Belediyenin icraatlerini eleştiren AK Parti Grup Sözcüsü Ali Kökoğuz ise, “İzmir’in bütçesi madem çok sağlam, size İzmir’in icraatlerini sorduğumuzda neden iki gözüm iki çeşme ağlıyorsunu? Paranız pulunuz var da, cimri gibi hiçbir işe el atmıyorsunu? Bu binada neden yıllardır deprem güçlendirmesi yapılmıyo? Neden yeni belediye binası yapmıyorsunu? Paraları ne yapıyorsunu? İzmir sizden hizmet bekliyor. Moodys’in size AAA vermesinin İzmirliye bir faydası yok. Sadece ve sadece süsleme ve ürün tanıtımından ibaret” dedi.

CHP’Lİ ÇAKAR’IN SÖZLERİNE AK PARTİ’DEN TEPKİ

Geçtiğimiz aylarda AK Parti’den CHP’ye transfer olan Meclis Üyesi Yusuf Kenan Çakar ise, bütçe konusunda yaptığı değerlendirmede, “Belediyelerin bütçelerinde yüzde 35 yatırıma ayrılıyorsa bu bütçeler başarılıdır. Son iki yılda bu rakam yüzde 50’lere çıkmış durumda. Bu durumdan İzmirliler adına mutluyum. Türkiye standartları açısından oldukça iyi bir bütçe. Uzun zamandır İzmir Büyükşehir Belediyesi borçlu mu borçsuz mu diye tartışmalar yapılıyor. 2005 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin borcu 1,8 katrilyondu. Üzerinden 12 sene geçmiş olmasına rağmen bu rakamın 1 milyar sınırında tutulmuş olmasının büyüyen İzmir kentinde hiçbir şey olmadığını görüyoruz. Bir yandan övgü sayılabilir ama bir yandan da yeni yatırımlar için neden daha fazla borçlanmıyorsunuz diyebiliriz. Yıllık gelir bütçesinin yüzde 5’ine bile karşılık gelmiyor. Bu borçları alıp da işçi maaşı mı ödemişi? Yoksa önemsiz işlere mi harcanmı? Yoksa bu para İzmirlilerin hayatını kolaylaştırmak adına doğrudan bir yatırım için mi kullanılmı? Alınan borçlar cari harcamalar için değil, kendi borcunu çıkartacak raylı sistem ve diğer ulaşım yatırımları için kullanılmış. Keşke daha fazla borçlansaydık. İzmir’in kredi notu ve bütçesi bunun daha fazlasına izin veriyor. İzmir’in projelerinin vaktinde bitmediğiyle ilgili çok fazla eleştiri var. Geçmişte metronun geciktiğiyle ilgili benim de eleştirilerim oldu. Ancak o günkü şartlarda İzmir’deki bu projenin karşılaştırabileceği başka bir yatırım yoktu. Onun için biz sürekli eleştiriler yapmıştık. Buna karşılık kıyaslanabileceği bir yatırım var m? 1674 metrelik Konak Tüneli, 2011 yılında başladı ve 2015 yılında bitti ve 3 yıl 8 ay sürdü. Ray sistemi ve istasyonları bir kenara bırakın, sadece tünel uzunluğu açısından bile metronun matematik açıdan 11 yılda bitmesi gerekirdi. Sabuncubeli Tüneli’nin ne zaman biteceği bile belli değil. Torbalı-Bayındır-Kiraz yolu 2016 sonunda bitecekti. Bunların bir an önce bitmesini temenni ediyorum. Elimizi vicdanımıza koyarak eleştirilerimizi elimizi vicdanımıza koyarak yapalım. Tüm bunlar 2011’den önce yapılan işler. Halen eski konuları döndürüp döndürüp gündeme getirmek nasıl bir siyaset anlayışıdı? Kamu ihale kanunu değişmediği müddetçe bunları tüm kurumlar yaşayacaktır. Bugünkü kamu ihale yasası ile ihaleyi yapmak, kamulaştırmayı yapmak mümkün değilken, yatırım beklemek uzun süreçleri alır. Ancak hızlı giden yatırımlar da var. Ben bir İzmirli olarak İstanbul’a giderken kısalmış yolu kullanacağım diye 200 lira otoyol geçiş parası ödemek zorunda kalmamalıyım. Yatırım böyle olmamalı” diye konuştu. Çakar’ın sözleri AK Parti sıralarından tepki görürken, meclisteki iki grup arasında yer yer sözlü tartışmalar yaşandığı gözlendi.

KOCAOĞLU ELEŞTİRİLERE TOPLU YANIT VERDİ

Eleştirilere yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İyi niyetle, namusumuzla, inançla çalışmaya gayret ediyoruz. Başımıza bir kentkart sıkıntısı geldi. Kağıt bilet uygulamasına başladık. O süreçte ESHOT’un zararı hesaplandı. Ve buna yol açan iki kuruma dava açıldı ve süreç devam ediyor. 2005 yılında sahte bilet operasyonu vardı ve sahtecilikle suç örgütleri finanse ediliyordu. Bunu öğrendikten sonra radikal bir kararla bileti kaldırdık. Elektrikli otobüs için üçüncü ihaleye çıktık. Hepimiz biliyoruz ki, bizim ihale mevzuatımızda kamu çok büyük zarara uğruyor. Yap-işlet-devret ile ihaleye verilen işler tıkır tıkır yürüyor. Hep beraber bütün devlet kurumları problem yaşıyoruz. Neden yap işlet devret modelinde problem yaşanmıyo? Moodys kredi notuna gelecek olursak… Yok efendim para veriyorsunuz yüksek kredi notu alıyorsunuz... Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi para vermeden mi yaptırıyo? Biz para veriyoruz da bizim notumuz ondan mı yüksek çıkıyo? Bunlar komik şeyler. Bununla iftihar etmeniz gerekir. Kredi körfez temizliğinde, katı atık tesisi projesinde kullanılacak. En geç bu yılsonunda Narlıdere Metrosu için ihale çıkacağız, onda kredi kullanılacak. 2017 başında Buca Metrosu’na başlayacağız. Onda kredi kullanılacak. Biz yatırımlarımızı yapacak kredi ve finansa sahibiz. Kredi notumuz 17 basamak birden arttı. Bununla hepimizin gurur duyması gerekir” şeklinde konuştu.

AK PARTİ’DEN İZSU’NUN RAPORUNA VETO

Yaklaşık 4 saat süren toplantıda İZSU Genel Müdürlüğü’nün faaliyet raporu da meclis onayına sunuldu. Kurumun 2015 yılına ait faaliyet raporu AK Parti grubunun ret oylarına karşın CHP’li üyelerin oyçokluğu ile kabul edildi. Rapora dair eleştirilerini sunan ve İZSU’nun icraatlerini yetersiz gördüklerini kaydeden AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, geçtiğimiz hafta yaşanan su kesintileri sonrasında tankerler önünde oluşan su kuyruklarını hatırlattı. İZSU’nun başarısız yönetildiğini belirten AK Parti’li Doğan, “İzmir'in hem suyu, hem de parası boşa akıyor. 40 yıl geriye giden bu belediyecilik anlayışı nedeniyle İzmirliler tankerler önünde su kuyruklarına, Ege'nin en pahalı suyuna, geç okunan sayaçlara ve katlamalı faturalara, Meles'in kötü kokusuna, yazlıklarında fosseptiğe, sokaklarda hendeklere, her yağmurda su basan caddelere ve altgeçitlere mahkum olmuştur. Başarılı yönetim kadroları tasfiye edilen, idarecilik anlamında gün geçtikçe geriye giden İZSU Genel Müdürlüğü'nün geldiği nokta faaliyet raporunda da açıkça kendisini göstermektedir. Geçmişte büyük yatırımlara ve önemli projelerin altına imza atan İZSU'nun vizyonsuz, durağan ve sıradan bir kamu kurumu haline geldiğini görüyoruz. İZSU hem mali açıdan, hem idarecilik açısından, hem de faaliyetleri açısından geçtiğimiz yılı boşa geçirmiştir. Yapılan onca zammın dahi İZSU'yu kurtarmaya yetmediğini görüyoruz” diye konuştu.

“İZMİR’İN HEM PARASI, HEM DE SUYU BOŞA AKIYOR”

İZSU’nun hedeflediği yatırımları hayata geçiremediğini aktaran AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, sözlerine şöyle devam etti: “Performansı ve vatandaş memnuniyeti gün geçtikçe düşen İZSU'nun bu durumu faaliyet raporlarında açıkça kendisini göstermektedir. Dere ve kanalların çevresinde yapılan korkuluk imalatları, boya-badana, temizlik, yenileme faaliyetleri ve basit tadilat işlerinin büyük projelermiş gibi anlatıldığını gördük. Kente temiz ve sağlıklı su temin edilmesi için yeni su kaynakları açılması planlanırken, bu hedefler tutturulamamıştır. Bazı ilçelerde günü kurtaracak kuyular açılmış ama uzun vadeli bir yatırım yapılmamıştır. Anlaşılan o ki, ilerleyen dönemde İzmir'i ve kırsaldaki birçok ilçeyi susuzluk çilesi beklemektedir. Peki İZSU kentimiz için kritik önem arz eden büyük projelerde ne yapmı? Yaklaşık üç yıldır sözde olmaktan öteye geçemeyen 4 ayrı baraj projesi bu yıl da kağıt üstünde kalmış. Her sene yapılacak denen Bostanlı Barajı, Değirmendere Barajı, Çamlı Barajı,  Alionbaşı Barajı bu yıl da hayata geçilememiştir. İhale hazırlıkları hiç bitmeyecekmiş gibi görünüyor... Bizim sizlere önerimiz, gelin bu işi de ESHOT'a devredin. Eminiz ki, ESHOT Genel Müdürlüğü olsaydı, şimdiye kadar 9 kez ihaleye çıkmıştı...”

PROJELERİN AKIBETİNİ SORDU

Bütünşehir yasası ile bağlanan kırsaldaki ilçelerin kan ağladığını savunan Doğan, “Su ve kanal altyapısı olmayan çevre ilçelere vidanjörler ile hizmet götürerek adeta günü kurtaran İZSU, söz verilen yatırımları ne zaman hayata geçirecekti? Sayın Kocaoğlu'nun iki senedir dile getirdiği ancak bir türlü tutamadığı "Arıtmasız ilçe kalmayacak" şeklindeki sözlerini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Aliağa, Bayındır, Beydağ, Dikili, Foça, Karaburun, Kemalpaşa, Kiraz, Kınık, Selçuk, Tire ve Torbalı'da arıtma tesisleri ne zaman yapılaca? Buradaki vatandaşların durumu ne olaca? Her fırsatta "Hizmette eşitlik" diyen Sayın Kocaoğlu'na soruyoruz, büyük çoğunluğu AK Parti'nin seçim kazandığı ilçelerde yaşanan bu hizmet eksikliği ne zaman son bulaca? Yoksa İzmirlilere kesintisiz, sağlıklı içme ve kullanma suyu sağlamaktan vaz mı geçtini? Ege'nin en pahalı suyunu kullanan İzmirlilere layık gördüğünüz hizmet bu m? Arıtma şampiyonuyuz diyerek suyu pahalıya satıyorsunuz ama ihtiyaçlı bölgelere yeni arıtmaları yapmıyorsunuz. İZSU vatandaştan topladığı paraların üzerine yatmasın, hizmet yapsın.”

“İZSU PARALARIN ÜZERİNE YATMASIN, HİZMET YAPSIN”

Eleştiriler mecliste tansiyonu bir kez daha yükselmesine yol açarken, AK Parti’li Doğan konuşmasına şöyle son verdi: “Meles'te her yıl yaşanan kötü kokuya İzmirliler bu sene de katlanmak zorunda kalacak m? Önümüz yaz, bu konuya kalıcı çözüm bulunacak m? Gültepe'de Fırat adlı gencimizin altyapı eksikliği nedeniyle yaşamını yitirdiği sokaklara ve o çevredeki sıkıntıya çözüm getirildi m? En ufak bir arızada neredeyse bir hafta susuz kalan 41 mahallemizdeki vatandaşlarımızın susuzluk eziyetine yine tankerler ile çözüm getireceksini? Yoksa İzmir Afrika gibi mi olaca? Alsancak ve Güzelyalı'da bitmek bilmeyen altyapı çalışmaları ne zaman bitece? Geç biten işler ve ihale kazaları nedeniyle karnesi zayıflarla dolu İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin söz verilen vaatlerine baktığımızda ise tablonun bu yıl da değişmediğini görüyoruz. İki senedir başlanamayan kanalizasyon master planı çalışmaları bu yıl start alacak m? Söz verilen tarihe yetişmeyen Yeni Foça ve Kavaklıdere’deki artıma tesisleri bir kez daha beceriksizliğin kurbanı mı old? Altyapıda devam eden ayrık sistem çalışmaları ne zaman tamamlanaca? Stratejik plan hedefleri yalan mı old? İzmir'in malı İzmir'de kalsın dediniz, evet değiniz gibi kaldı. Sizlere soruyoruz, Menderes'teki Şaşal Tesisleri'ni çürümeye mi terk edeceksini? İzmirlilerin malına, yerel sermayesine, kaynaklarına böyle mi sahip çıkacaksını? Personel yetersiz diyen ama kadroları da boş tutan İZSU, bu yıl da sayaçları geç okuyup, arızları günler sonra mı giderece? Varlık içinde yokluk çeken, susuzluğa mahkum edilen İzmirli hemşerilerimizin bu çilesi ne zaman son bulacak'”

KOCAOĞLU’NDAN FUAR ÇIKIŞI: BU SİYASET DEĞİL!

Toplantıda ayrıca ilk kez bugün görücüye çıkan ve kentteki meslek örgütleri ile sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerilerine açılan Kültürpark yenileme projesiyle ilgili bir sunum gerçekleştirildi. Muhalefet adına temennilerini ileten ve Kültürpark’a “modern bir hapishane” benzetmesinde bulunan AK Parti Grup Sözcüsü Ali Kökoğuz, fuar alanı çevresindeki duvarların yıkılması önerisinde bulundu. Gaziemir’deki inşa edilen Fuar İzmir’in toplam 11 yılda bitirildiğini söyleyen Kökoğuz’un sözleri salonda gerilimi yükseltirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan “Bu siyaset değil, İzmirli buna gülüyor. Ne sana faydası var, ne AKP’ye faydası var, ne de İzmirliye bir faydası var… Fuar İzmir’i 2,5 senede bitirdik. Proje aşamasının, kamulaştırmanın ne kadar sürdüğünü, ne problemler yaşadığımızı bilmiyor musunu? Bunu söyleyince prim mi aldınız'” şeklinde yanıt geldi. 

MAĞDURLARDAN “4 MİLYAR LİRALIK” EYLEM!

Diğer yandan, meclis oturumu öncesinde belediye sarayının önü yine ilginç bir eyleme sahne oldu. Bu hafta üçüncü kez Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan Balçovalı Arsa Mağdurları bir basın açıklaması yaptı. Avukat Mustafa Kemal Turan ve Balçovalı vatandaşlar Üçkyular’da mevcut semt pazarı olan alanda hayata geçirilecek AVM projesine imtiyazlı imar hakkı tanındığını ve belediyenin 4 milyar liralık zarara uğratıldığını savundu. Mağdurlar daha sonra yanlarında getirdikleri 4 milyar lira değerindeki temsili paraları havaya saçarak Büyükşehir Belediyesi’ni protesto etti. Gerçekleşen eylem sonrasında belediye sarayı ve çevresinde izdiham yaşanırken, paraları gerçek sanan çok sayıda vatandaş belediye önüne akın etti ve sahte para toplamak için adeta birbirleri ile yarıştı. BAMİD Üyesi mağdurlar daha sonra eylemlerine son verdi ve olaysız şekilde dağıldı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.