Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP Tüzük Kurultayı başladı! CHP Lideri Özel'den ön seçim açıklaması: Genel Başkan dahil hepimiz ön seçime gireceğiz

CHP Tüzük Kurultayı başladı! CHP Lideri Özel'den ön seçim açıklaması: Genel Başkan dahil hepimiz ön seçime gireceğiz

CHP tüzük kurultayı Ankara ATO Congresium Kongre Merkezi’nde başladı. İzleyicilere kapalı olan kurultaya CHP kurultay delegeleri katıldı. Açılış konuşmasını CHP Genel Başkanı Özgür Özel yaptı. Yerel seçimlerde CHP’den aday gösterilmeyip bağımsız ya da başka partilerden aday olan CHP’lileri eleştiren Özel, “Partiyi bırakıp bağımsız aday olup bizim partimize seçim kaybettirip AK Parti’nin kazanmasını sağlayanları bir kenara not etmedik. Bizim onlarla işimiz gücümüz yok. Kişisel hırslarından dolayı bu partinin karşısında adaylaşanlar adaylaştıkları yerde kalsınlar. O dönem bu hataları yapanlar bir daha bu partide görev almayacaklardır” diye konuştu. Özel, Tüzük Komisyonu’nda ‘Dönem sınırında genel başkan muafiyeti olsun’ önerisi getirildiğini söyledi. Bu öneriyi kabul etmediğini söyleyen Özel, “Genel Başkan dahil hepimiz ön seçime gireceğiz” dedi.

  • Ege Postası
  • 06.09.2024 - 11:58
  • Güncelleme: 06.09.2024 - 16:11

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) tüzük kurultayı Ankara ATO Congresium Kongre Merkezi’nde başladı. İzleyicilere kapalı olan kurultaya CHP kurultay delegeleri katıldı. 

CHP lideri Özgür Özel, eski Genel Başkanlar Altan Öymen, Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın ile birlikte İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı''na gitti.

Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Genel Başkanlarımız Altan Öymen, Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın ile birlikte İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayımıza gidiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kurultaya davet edilen önceki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katılmadı. 

DİVAN BAŞKANI GÖKAN ZEYBEK

Kurultayın divan başkanlığına CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek oybirliği ile seçildi.

20'YE YAKIN MADDE DEĞİŞECEK 

Tüzük Hazırlık Komisyonu'nun çalışmasına göre CHP tüzüğünde 20'ye yakın maddede değişiklik bekleniyor.

Kurultayın gündemi, Kurultay Tüzük Komisyonu'nun oluşturulması, Program Komisyonu'nun oluşturulması, tüzüğün değiştirilmesi konusunda komisyonca hazırlanan raporun görüşülmesi ve oylanması ile devam edecek. 

Özgür Özel’in konuşmasından önce CHP yönetiminin göreve geldiği 10 ayda yaptıklarını anlatan bir sinevizyon gösterildi.

‘ATATÜRK’ÜN ASKERLERİNE MERHABA’

Sinevizyon gösterisinin ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel kürsüye çıktı. Partililerini, emeklileri, gençleri, çiftçileri, işçileri selamlayan ve ‘merhaba’ diyen Özel, ‘Atartük’ün askerlerine merhaba’ diyerek selamlamasını bitirdi.

PARTİMİZİN BAŞARISIZLIĞI ÜZERİNDEN KARİYER HESAPLARI YAPANLAR OLDU

Özel konuşmasında parti yönetimine gelen eleştirilere yanıt verdi. ‘Sözüm bu meclisten dışarı’ diyen Özel, yerel seçim öncesinde yaşananları hatırlatarak “Partimizin yerel seçimlerdeki başarısızlığı üzerinden kendilerine kariyer hesabı yapanlar oldu” dedi ve şöyle devam etti: “O klavye şövalyelerini, o twitter kahramanlarını, partimizi paçasından aşağı çekmeye çalışanları bıraktık, yolumuza baktık.”

PARTİMİZE YATIRIM KREDİSİ AÇILDI

Özel, yerel seçim başarısına dair tüm CHP örgütünü tebrik ederken “Partimize açılan kredi bir yatırım kredisidir. Seçmen Türkiye ve CHP’nin geleceğine bir yatırım yapmıştır” değerlendirmesini yaptı.

ADAY GÖSTERİLMEYİNCE BAŞKA PARTİDEN ADAY OLANLAR BİR DAHA BU PARTİDE GÖREV ALMAYACAK

Yerel seçimlerde CHP’den aday gösterilmeyip bağımsız ya da başka partilerden aday olan CHP’lileri eleştiren Özel, “Partiyi bırakıp bağımsız aday olup bizim partimize seçim kaybettirip AK Parti’nin kazanmasını sağlayanları bir kenara not etmedik. Bizim onlarla işimiz gücümüz yok. Kişisel hırslarından dolayı bu partinin karşısında adaylaşanlar adaylaştıkları yerde kalsınlar. O dönem bu hataları yapanlar bir daha bu partide görev almayacaklardır” diye konuştu.

ERDOĞAN VE LİDERLERLE GÖRÜŞME

CHP Genel Başkanı seçildikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil tüm siyasi parti liderleriyle temas kurduğunu söyleyen Özel, “Yaptığım her görüşmede sadece halkın sorunlarını gündeme getirdim” dedi.

NORMALLEŞME TARTIŞMALARI

Erdoğan’la yaptığı görüşmelere giden süreci anlatan Özel, “Normalleşme dediğimiz sürece önce birileri yumuşama dedi. Bir süre sonra onlar da normalleşmeyi kullanmaya başladılar. Halkın bu sürece olan teveccühü tüm araştırmalarda ortaya çıktı. Çünkü normali budur” ifadelerini kullandı.

“Siyaset yıllardır normalinde saptığı için milletin sorunları çözümsüz kaldı” ifadelerini kaydeden Özel, “Oyu bana vermelisin bayrağı indirecekleri ezanı dindirecekler, vatanı böldürecekler” diyenlere milliyetçiliklerini ve başka değerlerini sorgulanmayacaklarını söyledi.

Özel, sözlerini, “Yaptığımız görüşme ne AK Parti ile ittifak görüşmesi ne de Cumhur İttifakı’na iltihak görüşmesidir” dedi, bunun dışında bir tutum içinde olmayacaklarını, siyasi rakiplerinin de böyle bir isteği olmadığını söyledi.

Yeni Anayasa tartışmalarına ilişkin de Özel, “Şimdi yeni bir anayasa konuşmanın değil o yeni anayasayı yapacak yeni bir meclis ve ona güçlü irade koyacak güçlü bir yönetici iradeye ihtiyaç var. ‘Onun da zamanı CHP iktidarıdır’ demekten geri durmadık” sözlerini kaydetti.

İKTİDARIN BAŞINA SİHİRLİ DEĞNEK DEĞERSE YENİ ANAYASA GÜNDEME GELİR

Özel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yarın bir sihirli değnek bu iktidarın başına değerse, yarın sabahtan itibaren tüm AİHM, AYM kararlarına uyarlarsa, kuvvetler ayrılığını uygular, yürütmenin meclisin ve yargı üzerindeki tahakkümünü ortadan kaldırırlarsa, bu konuda geçmiş hatalarını telafi eder, yeni hatalar yapmazlarsa CHP yeni anayasa tartışmalarına kulak kabartabilir.”

NORMALLEŞME: BİLDİKLERİNİ OKUMAYA DEVAM ETTİLER

Normalleşme sürecindeki olumlu birkaç adımdan sonra Taksim’in 1 Mayıs’ta işçilere kapatıldığını, Can Atalay’ın tutuklu kalmaya devam ettiğini, asgari ücrete yeterli zammın verilmediğini, kayyım politikasının sürdürüldüğünü hatırlatan Özel, “Tüm konularda kendi bildiklerini okumaya, yanlışta ısrar etmeye devam ettiler. ‘Türkiye’de anormal bir şey yok’ diyecek kadar çıldırdılar” dedi.

Özel, sözlerine şunları ekledi: “Normalleşme CHP’ye yarıyor kaygısına kapılıp sertleşmek, kavga etmek, eski Türkiye’ye dönmek istiyorlar. Biz ne yaptıklarını görüyoruz ve bu oyuna gelmeyeceğiz.”

TÜZÜĞÜ KENDİNİZE UYDURAMAZSINIZ

Tüzük değişikliklerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özel, “Tüzük yapmak anayasa yapmak gibidir. Yapıyorsanız kendinize uyduramazsınız. Bu, Erdoğan’a anayasa yapmaktan farklı olmaz. Tüzük ortak mutabakat, örgütsel mutabakat işidir” dedi.

BU TÜZÜK NE BENİM NE KEMAL BEY’İN

Tüzük Kurultayı hazırlık sürecini anlatan Özel, tüzüğün Özgür Özel’in tüzüğü olmadığını söyledi. Hem kendisinin hem Kemal Kılıçdaroğlu’nun tm taahhütlerinin tüzük taslağına işlendiğini belirten Özel, “Sayın Genel Başkanımızla (Kemal Kılıçdaroğlu) tüzük konusunda bir araya geldik, taslağı dün akşam kendisine mail olarak ilettik. Kendisi de bir önerisi olursa ileteceğini ifade etti” dedi. Özel, “Bu tüzük ne benimdir ne Kemal Bey’indir ne önceki genel başkanlarındır ne Zeynel Emre’nin ne Gül Hanım’ındır” ifadelerini kullandı.

KORKULACAK DEĞİL ÖVÜNÜLECEK BİR TASLAK ORTAYA ÇIKTI

Tüzük hazırlıklarıyla ilgili birçok karalama, korku yayma süreciyle karşılaştıklarını söyleyen Özel, “Korkulacak değil, övünülecek bir taslak ortaya çıktı ve komisyona oybirliği ile kabul edildi” dedi ve şöyle devam etti: “Bu tüzük geçince kimse kaybetmez, bu örgüt kazanır. Bu tüzüğün bu örgüt tarafından sahiplenilmemesini kaygı verici bulurum.”

GENEL BAŞKAN DAHİL HEPİMİZ ÖN SEÇİME GİRECEĞİZ

CHP’li seçilmişlere 3 dönem sınırı getirilmesiyle ilgili tüzük değişiklik maddesine değinen Özel, Tüzük Komisyonu’nda ‘Dönem sınırında genel başkan muafiyeti olsun’ önerisi getirildiğini söyledi. Bu öneriyi kabul etmediğini söyleyen Özel, “Genel Başkan dahil hepimiz ön seçime gireceğiz” dedi.

KURULTAYLARDA İMZA TOPLAMA BASKISI KALKACAK

Genel Başkanların yüzde 5 imza ile yeniden genel başkanlığa aday olmasına ilişkin düzenlemenin delege üzerinde baskıya sebep olduğunu belirten Özel, ‘Mevcut genel başkan aday olmak isterse imza toplamasına gerek olmaz, talebi halinde adaydır’ maddesinin tüzüğe işlendiğini söyledi.

İMAMOĞLU’NUN TUTUMU PARTİMİZİN TUTUMUDUR

Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında devam eden yargı süreçlerini ve İmamoğlu’nun devam eden yargılaması için kullandığı “İstinaf ceza verirse iktidar Yargıtay kararının gününü göremez” ifadelerini hatırlatan Özel şöyle konuştu: “Biz iktidara yürürken kararlılığımızı görüyorlar ve yargı eliyle siyaseti dizayn etmeye çalışıyorlar. Geçtiğimiz haftalarda Sayın Ekrem İmamoğlu’nun uzun süredir bekletilen dosyaları üzerinden maksatlı biçimde sızdırıldı. Sayın İmamoğlu bu çabalara karşı kendi duruşunu en kararlı, en net bir biçimde ifade etti. Partinin genel başkanı olarak herkesin huzurunda ifade ediyorum ki Sayın İmamoğlu’nun tutumu partimizin tutumudur.”

İMAMOĞLU YORUMU: PARTİMİZİN GÖZDESİNİ KEM GÖZLERE BIRAKMAYIZ

Özel sözlerine şu cümleyi de ekledi: “CHP Ekrem İmamoğlu’nın yanındadır. İstanbul’un sevgilisi, partimizin gözdesini kimsenin kem gözlerine bırakmayız”

İKİNCİ YÜZYIL DEĞİŞİM KURULTAYI

‘İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı’ ismiyle düzenlenen kurultay salonunda ‘Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye’nin Birinci Partisi’, ‘Her derdin var bir çaresi, Cumhuriyet Halk Partisi’ sloganları yer aldı. Salondaki dijital ekranlarda da CHP’nin yerel seçim başarısını anlatan videolar, miting görüntüleri yayınlandı.

CHP GELECEĞİN GÜVENCESİ

Kurultay için ‘Cumhuriyet Halk Partisi demokrasinin kalesi, geleceğin güvencesi’ sözlerinin yer aldığı yeni bir şarkı da hazırlandı. Şarkı delegeler salona yerleşirken dinletildi.

HAZIRLIKLAR BÖKE KOORDİNASYONUNDA

Kurultay salonundaki hazırlıkları CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve Medya ile İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut koordine etti.

İMAMOĞLU VE YAVAŞ’A YOĞUN İLGİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Mansur Yavaş, salonda en çok ilgi gören isimlerdi. Delegeler sık sık iki isimle fotoğraf çektirdi.

ÖYMEN, KARAYALÇIN, ÇETİN KURULTAYDA

Kurultaya CHP’nin önceki dönem genel başkanları Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Murat Karayalçın katılırken, önceki dönem genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultaya katılmasının beklenmediği ifade edildi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kurultay salonuna önceki dönem genel başkanları Öymen, Karayalçın ve Çetin’le birlikte girdi.

İMAMOĞLU VE YAVAŞ'TAN AÇIKLAMA

Kurultaya gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gazetecilerin sorusu üzerine, "İyi bir kurultay olsun, hep beraber tüzüğü tartışalım. Partimize, partimizin geleceğine, demokrasimize hayırlı olsun." değerlendirmesini yaptı. 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da tüzük kurultayının partisinin iktidara yürüyüşünün ilk basamağı olacağını söyledi. 

2 GÜN BOYUNCA ÇALIŞMA YÜRÜTÜLECEK

CHP'nin tüzük kurultayı programı, yeni parti programı hazırlıkları çerçevesinde düzenlenecek Program Çalıştayı ile devam edecek. Çalıştay kapsamında 2 gün boyunca 20 yuvarlak masada program güncelleme çalışmaları yürütülecek. 

Merkez ve yerel yönetim konularının da gündeme geleceği çalıştayda, küresel gelişmeler de ele alınacak. Çalıştaya, Sosyalist Enternasyonal'in fikir tartışmalarını ve politika çalışmalarını yürüten komitesi de katılacak. Sosyalist Enternasyonal Komitesi'nin hazırlayacağı Ankara Deklarasyonu, kurultay delegeleri tarafından kurultayın kapanışında oylanacak. 

CHP'nin kuruluş yıl dönümü olan 9 Eylül Pazartesi günü ise Anıtkabir ziyareti yapılacak. Aynı gün Devlet Mezarlığı, Karşıyaka Mezarlığı ve Cebeci Mezarlığı ziyaret edilecek. 

Pembe Köşk'te "CHP Tarihi Sergisi"nin açılışı yapılacak. Kuruluş yıl dönümü kutlamaları kapsamında, CHP Genel Merkezi önünde Şevval Sam konser verecek.

Tüzükte hangi değişiklikler tartışılacak?

Tüzük Hazırlık Komisyonu'nun çalışmasına göre CHP tüzüğünde yaklaşık 20 maddelik değişiklik yapılacak.

CHP PM ve partinin meclis grubunun da değerlendirmesine açılan tüzük değişikliği taslağının en tartışmalı başlıklarını ön seçim, milletvekili adaylarının belirlenmesinde genel başkana verilen kontenjanın yüzde 15’e çıkarılması ve parti kurullarında görev alacaklara yönelik dönem sınırlamasının olması bekleniyor.

Gerek PM, gerekse meclis grubunda, taslak metinde en çok eleştirilen başlık, milletvekili adaylarının belirlenmesinde genel merkeze yüzde 15 kontenjan tanınması oldu.

Bu düzenlemeyi eleştirenler, genel başkanın zaten Siyasi Partiler Yasası’ndan kaynaklı yüzde 5 kontenjan hakkı olduğunu, tüzük değişikliği ile genel başkanın 120 dolayında milletvekilini belirleme hakkına sahip olacağını, bu durumun da parti içi demokrasiyi zedeleyeceğini söyleyerek bu değişikliğe karşı çıkıyor.

Kurultayda bu konuda büyük çekişme yaşanması bekleniyor.

Genel Başkan Özel, yüzde 15’lik kontenjanı kendisinin değil, gençlik, kadın kolları ve Meclis grubunun kullanacağı gerekçesiyle, bu değişikliğin yapılmasını savunuyor.

Bir başka tartışmalı başlık ise ön seçim konusunda.

Tüzük taslağına göre “hakim denetiminde ön seçim” zorunlu olmaktan çıkarılıyor ve örgüt denetiminde ön seçim, aday yoklaması ve örgüt denetiminde aday yoklamasının da dahil edildiği karma bir sistem öngörülüyor.

Ancak parti içinde bir grup, hakim denetiminde ön seçimin esas alınması gerektiğini savunuyor.

Tüzük taslağında, başta milletvekilliği olmak üzere bir kişinin parti kurullarında en fazla 3 dönem üst üste görev alabileceği ancak ön seçime girenler için bu koşulun aranmayacağı öngörülüyor.

Bazı PM üyeleri ise dönem sınırlamasının, geçmişte uzun yıllar parti kurullarında görev alanları kapsayacak şekilde uygulanmasını istiyor.

Program değişikliği için nasıl bir çalışma takvimi öngörülüyor?

Tüzük değişikliğinin ardından Cumartesi ve Pazar günü ise parti programında değişiklik hazırlığına dönük çalıştaylar düzenlenecek.

Parti yöneticilerinin “CHP’nin iktidara yürüyüş programı” olarak nitelendirildiği iki günlük çalıştayda, yaklaşık 1 yıllık çalışma yürütecek olan Program Hazırlık Komisyonu oluşturulacak.

Program çalışmaları kapsamında, yuvarlak masa toplantıları gerçekleştirilecek.

Bu kapsamda, “demokrasi ve adalet”, “sosyal refah”, “kapsayıcı kalkınma” ve “dış politika ve güvenlik” başlıkları altında, eş zamanlı yuvarlak masa toplantısı yapılacak.

Kurultay, CHP’nin kuruluş yıldönümü dolayısıyla yapılacak etkinliklerle sona erecek.

PM değişikliği veya MYK’da değişiklik gündeme gelir mi?

CHP kulislerinde tartışılan bir konu ise tüzük değişikliğinin ardından PM ve dolayısıyla Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) değişikliğe gidilecek yeni bir olağanüstü kurultay sürecinin başlatılıp başlatılmayacağı.

Parti içinde bazı isimler, tüzük değişikliğinin hızla hayata geçirilmesi gerektiğini ve bu kapsamda da PM’nin yeni tüzüğe uygun olarak yenilenmesi için bir olağanüstü kurultaya gidilmesi gerektiğini savunuyor.

Parti kulislerinde konuşulan bir başka iddia ise Özel’in MYK’da değişikliğe gidebileceği yönünde. (Gazete Duvar)

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.