Dolar 34,1259
%-0.03
Euro 38,1013
%0.49
Altın 2.900,690
%0.53
Bist-100 10.027,00
%1.41

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Güler Aliağa Çaltıdere köylülerin isyanına tercüman oldu

CHP'li Güler Aliağa Çaltıdere köylülerin isyanına tercüman oldu

CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Birgül Ayman Güler, Aliağa - Çaltıdere Köylülerinin 2B kapsamındaki arazileri için hesaplanan yüksek rayiç bedelini ve maruz kaldıkları sıkıntıları Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sordu.

  • Ege Postası
  • 24.04.2013 - 12:21
İZMİR - Aliağa - Çaltıdere Köyü’nde 2B kapsamında olan arazilerin rayiç bedelleri belirlenirken kriterlerin neler olduğunu anlayamadıklarını belirten Güler, “Çaltıdere Köyü’nde yaşayan yurttaşlarımızın arazilerine dönüm başına 65 bin lira fiyat biçilmiş. Bu fiyat hem de ilgili yasa gereği, ‘tarımda kullanılan araziler, rayiç bedelin yüzde 50'si üzerinden hesaplanır’ hükmü gereği belirlenen fiyat” dedi.
Bu durumda normalde 20 dönüm arazisi olan bir yurttaşımız atasından kalma, yıllardır üzerinde tarım yaptığı araziyi alabilmesi mümkün değil diyen Güler, “yurttaşlarımızın arazilerine sahip olabilmeleri için belirlenen fiyattan devlete 1 milyon 300 bin lira para ödemeleri gerekiyor. Köylerde yaşayan tarımla geçinmeye çalışan bu insanlar, gündelik gereksinimlerini karşılayamazlarken bu büyük meblağlara varan fiyatlarla arazilerini nasıl alaca? Bu paraları nasıl ödeyece? Borçlanıp arazileri almaya kalksalar, borçlarını ödemeye ömürleri vefa etmez. Çiftçilerimiz, hükümetin tarım politikalarından çektikleri sıkıntılar yetmezmiş gibi bir de 2B kapsamındaki arazilerin rayiç bedelleri noktasında büyük bir haksızlığa ve adaletsizliğe uğruyorlar” dedi.
Aliağa – Çaltıdere Köyü’ndeki arazilerin yüksek bedelle satılamayacağını belirten Güler, “Yurttaşlarımıza ‘sizin arazileriniz deniz kenarında o yüzden fiyatlar bu kadar yüksek’ deniyor. Bu araziler tarım alanı, imara açılamaz bunu bakanlık da biliyor. Araziler 1. derece sit alanı. Hak sahibi yurttaşlarımız arazilerini alamazlarsa hakları kaybolacak ve arazileri açık artırmaya çıkacak ve sonuçta arazileri ellerinden alınacak” dedi.



AKP İktidarı ile birlikte Türkiye’nin her an kötü bir sürpriz ile karşılaşabildiğini söyleyen Güler, “Araziler yurttaşlarımızın ellerinden alındıktan sonra bu arazilere imar mı gelece? Bu kadar yüksek fiyat ancak imara açılacak bir arazide olabilir” dedi.
“2B Türkiye’de olduğu gibi Çaltıdere’de de adaletsizlik ve eşitsizlik üzerine oturmuş durumdadır”
Çaltıdere’de 2B kapsamında olan arazilere bölge bölge 65 bin lira ile 20 bin lira arasında fiyat biçildiğini söyleyen Güler, “Birbirine sınırı olan arazilerin kimine 65 bin lira kimine 20 bin lira fiyat biçilmesi köylülerimizin olduğu kadar bizim de akıllarımızda soru işaretleri uyandırdı. 2B arazilerinde uygulanan politika tüm Türkiye’de olduğu gibi Çaltıdere’de de adaletsizlik ve eşitsizlik üzerine oturmuş durumdadır” dedi. Köylülerin gerekli imzaları toplayıp ilgili makamlara başvurularda da bulunduğunu söyleyen Güler, “Çaltıderelilerin sorunları ve talepleri bizzat konunun muhataplarının ağızdan dinlenmeli. Sorunlara çözüm masa başında oturularak bulunmaz. 2B yasası ile ilgili hemen her yerde büyük sorun ve karışıklıklar ile yaşanmakta. İşin doğrusu, miras yolu ile atadan babadan geçen bu arazilerin köylülere ya ücretsiz verilmesi ya da rayiç bedeli emlak vergi değeri olarak belirlenmesi gerekirdi. Bu durumda köylülerimizin bu ağır faturaların altından kalkabilmeleri mümkün değildir” dedi.



Özlem Şan Oğuzhan, “Araziler köylülerimize bedelsiz bir şekilde teslim edilmeli”
Aliağa İlçesi’nde 2B yasası ile ilgili yaşanan sıkıntıları dikkatle takip ettiklerini belirten CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu konudaki politikası; atadan, dededen kalan arazilere, yurttaşlarımız hiçbir kuruş para ödemeden sahip olmalıdır. Derhal bu yasa geri çekilerek bedelsiz bir şekilde arazilerin köylülerimize tapularıyla birlikte teslim edilmesini bekliyoruz. Çaltıdere Köyü’nde yaşayan yurttaşlarımız tamamına yakını bu durumdan şikayetçi. 10 dönüm arazisi olan bir kimsenin 650 bin lira ödeme yapmasına imkan yok. ” dedi.

Selattin Yıldız, “2B Yasası’ndan bizim köyümüzde hiç kimse umduğunu bulamadı”
Çaltıdere Köyü’nde yaşayan yurttaşlar adına açıklama yapan köy muhtarı Selattin Yıldız, “Bu araziler içinde bazı arkadaşlarımızın tapulu yerleri var. Bize 65 bin lira rayiç bedel çıkaran devlet, arkadaşlarımızın tapulu arazilerinin dönümünü 30 bin liraya alır m? Arkadaşlarımız çocuklarını evlendirmek, okutmak için arazilerini sattıklarında dönüm başına en fazla 15 bin lira bedel biçtiler. Devlet tarafından 2B arazilerine uygulanan politika sadece hak kaybına uğramamızı yol açar. 2B yasasından bizim köyümüzde hiç kimse umduğunu bulamadı. Bu yasa üzerinde düzeltilme yapılması şarttır” dedi.

İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular:
CHP’li Güler’in Bakan Şimşek’e yönelttiği sorular şöyle:
1-)Çaltıdere Köyü’nde yapılan rayiç bedel hesaplaması neye göre yapılmıştı? Rayiç bedel belirlemede izlenen yol ve yöntemler nelerdir'
2-)Arazilerin 1. derece sit alanı olmasına karşın buraların imara açılması çalışması var mıdı? İleride yapılması olası mıdır'
3-)Belirlenen fiyatların bu kadar yüksek olmasının nedeni nedir'

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.