Dolar 34,1763
%0.04
Euro 38,2359
%0.18
Altın 2.900,360
%-0.68
Bist-100 9.686,00
%-0.93

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’den isyan ve protesto

CHP’den isyan ve protesto

Ankara'daki Cumhuriyet kutlamalarına gönderilmeyen otobüslere tepki gösteren CHP’lilerin tepkisi resmi törende de sürdü. CHP’li vekiller Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Musa Çam ve Hülya Güven ile CHP Parti Meclisi üyesi Hüseyin Saygılı ve İl Başkanı Ali Engin önce basın açıklaması ile isyan etti.Daha sonra protokoldeki yerini alan CHP'li vekiller Vali Cahit Kıraç'a sitemde bulundular ve İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay’ı şikayet ettiler. Ardından da protokolü terk ettiler.

  • Ege Postası
  • 29.10.2012 - 15:30

SERCAN AVCI- EGE POSTASI/Cumhuriyet Bayramı 89. yıldönümü kutlamaları İzmir'de isyana ve protestoya sahne oldu. Ankara’da düzenlenecek Cumhuriyet kutlamalarına katılmak için İzmir’den 11 otobüs kaldırmak isteyen CHP, bu isteğine ‘eksik evrak’ gerekçesiyle ulaşamamıştı. Otobüslerin ve şoförlerin evraklarının tam olmadığını gerekçe gösteren İzmir Emniyet Müdürlüğü CHP’li vekillerin gece 03.00’e kadar süren ikna çabalarına rağmen otobüslerin kalkışına izin vermemiş ve otobüsleri otoparka çektirmişti. Valilik tarafından düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına CHP damga vurdu. Dün gece yaşanan olaylara sert tepki gösteren CHP’liler önce basın açıklaması ile isyan etti, ardından protokoldeki yerlerini terk ederek İzmir Valisi Cahit Kıraç ve olaydan sorumlu tuttukları İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay’ı protesto etti.


OTOBÜSLER ANKARA'YA GİDEMEDİ HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ



CHP’DEN İSYAN VE PROTESTO

Ankara’daki Cumhuriyet kutlamalarına gönderilmeyen otobüslere tepki gösteren CHP’llerin protestosu bugünkü resmi kutlamalarda da sürdü.CHP’li  vekiller Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Musa Çam ve Hülya Güven’le, CHP Parti Meclisi üyesi Hüseyin Saygılı ve İl Başkanı Ali Engin, töreni izlemeye gelen  vatandaşların yanına giderek, “ Hepinizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun. Ankara’daki kutlamalara otobüslerimiz gönderilmedi. Yasakları hep beraber aşacağız” dediler. Ardından tören başlamasına dakikalar kala Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Heykeli’nin önünde bir basın açıklaması yaptılar. CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu ve Alaattiin Yüksel’in açıklamalarının hedefinde İzmir Valisi Cahit Kıraç ve İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay vardı.


 MOROĞLU: SORUMLULAR BULUNUNCAYA DEK KATILMAYACAĞIZ!

İzmir’i yönettiğini söyleyen yöneticilere yakışmayacak davranışlara maruz kaldıklarını belirten vekil Mustafa Moroğlu “Dün gece İzmir Emniyet Müdürlüğü , İçişlerinden ya da Başbakandan aldığı emirler sonrası seyahat özgürlüğümüzü engelledi. Cumhuriyet kutlamalarının halkla beraber olmasını engellemek isteyen iktidar ve onların emirlerine uyan yöneticiler tarafından  kutlamaları engellemek resmen bir saldırıya dönüştü. Dünde bir örnek yaşandı. Araçlarımızın tek tek sudan bahaneler ile Ankara’ya gitmesi engellendi. Bugüne kadar hiç bir yolcu otobüsü ceset torbası taşımadığı için seyahat etmesi engellenmedi. Resmen araçlarımızın evrakları tamam olmasına rağmen araçlarımız gasp edildi ve kaçırıldı. Bunu suç duyurusu olarak takip edeceğiz. Araçlar  2-3 saat başka yerlere kaçırıldı ve gelmediler geriye. Bunun emrini eğer kim verdiyse İzmir Emniyet Müdürü’nün çıkıp bunu yiğitçe açıklaması gerek. Eğer bir emir alınmadıysa bizi engelleyenler hakkında yasal işlem yapmaları gerek. Bugünden itibaren bu tür resmi törenlere yaşadıklarımızın sorumlularının bulununcaya kadar katılmayacağımız açıklıyoruz” diye konuştu.

 YÜKSEL: BU TÖRENLER GEÇİŞTİRME TÖRENLERİ

Bir diğer CHP İzmir Milletvekili Alatttin Yüksel ise, Vali Cahit Kıraç ve Emniyet Müdürü Ali Bilkay ile görüşmelerine rağmen sonuç alamadıklarını belirtti. Yüksel, “Vali Bey ‘hiçbir problem yok’ dedi. Gidebileceğimizi söyledi. Emniyet Müdürü ise ‘otobüslerin ferdi kaza sigortası yok’ dedi. Otobüslerin her türlü belgeleri vardı. Emniyet Müdürü’ne yaptığının yanlış olduğunu seyahat hakkımızı engellediği için dava edeceğimizi söyledik. Anlaşılan İçişlerinden emir almışlar Ancak bunu söyleyebilirlerdi. Vali de Emniyet Müdürü de ‘biz emir aldık’ diyebilirlerdi.  ‘Sabah 9:30’da otobüsü alabilirsiniz’ dediler. Akşam bizimle alay ettiler. Ancak bugün Cumhuriyetimizin 89 yıldönümüdür. Yaşasın Cumhuriyet. Bunu değiştiremeyecekler” dedi. Yüksel tören alanındaki demir barikatları da eleştirerek, “ Dünkü törenden başlayan ve bugünde devam eden demir barikatlar var tören alanında... Halk hala şikayetçi. Tören alanına gelemiyor. Bu törenler geçiştirme törenleridir” dedi.


PROTOKOLÜ TERK ETTİLER

CHP’liler yaptıkları basın açıklamasının ardından protokoldeki yerlerini aldılar. İzmir Valisi Cahit Kıraç protokoldeki yerini almaya gelince  CHP’li vekiller otobüs krizini dile getirdiler ve Vali Kıraç’a hem sitemde bulundular  hem de İzmir Emniyet Müdürü Bilkay’ı şikayet ettiler. Ardından CHP'li Vekiller “ İktidarın değil Cumhuriyetin valisi olmalı” diyerek protokolü terk ettiler ve  demir barikatların  arkasında töreni izleyen halkın arasına katıldılar.





VALİ KIRAÇ EXPO’NUN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

İzmir Valisi Cahit Kıraç törende yaptığı konuşmada Cumhuriyetin ilanının 89. Yıldönümünün bayram olarak milletçe gurur ve coşku içinde kutlandığını belirtti. Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasının Mustafa Kemal Atatürk’ün yeni kurulan devleti Cumhuriyet ile taçlandırdığını söyleyen Kıraç, cumhuriyetin tarihin en büyük devrimlerinden biri olduğunu söyledi.

Konuşmasını  ülkenin yıllar içindeki gelişimini hatırlatarak sürdüren Kıraç, EXPO 2020 ve terör ekseninde konuştu. İzmir’i yaşam kalitesi yüksek bir dünya kenti yapmayı amaçladıklarını belirten Kıraç,”Planlamalar ve projeler yapıyoruz. Bu projeler içinde EXPO 2020 çok önemli. EXPO'lar yapıldıkları ülkelerin ekonomilerine önemli katkı sağlamaktadır. Kentsel dönüşümün ve bölgesel gelişimin itici gücü olmaktadır. EXPO’ya ev sahipliği yapan şehir cazibe merkezi haline3 dönmekte ve 30-40 yılda yapılacak yatırımları 6-7 sene içinde sağlamaktadır. EXPO 2020’nin İzmir’de düzenlenmesi durumunda İl’e gelecek yatırım miktarı 30 milyar dolara ulaşacağı ifade edilmektedir. EXPO Ülkemizin ve İzmir’in imajını değiştirecek turistik aktiviteleri büyütecektir. Dolayısıyla EXPO 2020’yi bölgemizin soysa ekonomik gelişmesi için büyük bir fırsat olarak görüyor ve önemsiyoruz” dedi. Kıraç alt yapı çalışmalarının ve lobi faaliyetlerinin de büyük bir titizlikle sürdüğünü ifade etti.


 BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI VERDİ

Konuşmasının sonunda teröre değinen ve bu eksende birlik beraberlik mesajları veren Vali Kıraç şunları söyledi; “Bu topraklarda yaşayanlar olarak hiçbir etnik ayrıma dayanmayan kardeşliğimizin milli birlik ve beraberliğimizin geçmişi bin yıllarla ifade edilmektedir. Milletimizi en zor zamanlarda bile dünyaya sadakat ve vatanseverliğin eşsiz örneklerini vermiştir. Bu değerleri kalleş mayının veya hain bir saldırının bozacağını sananlar hüsrana uğrayacaktır. Bugüne kadar çok daha büyük sıkıntıların üstesinden gelmiş olan Türk Milleti sükunet ve sağduyu ile bu badireleri de elbette atlatacaktır” 


Kıraç'ın konuşması ardından başlayan geçit öterinde ilk olarak kentteki çeşitli okullarda eğitim gören öğrenciler yürüdü. Öğrencilerin ardından sivil toplum örgütmeri ve sendika üyeleri geçit törenine katıldı. Son olarak askeri birliklerin, polis ve beleyideye ekiplerinin geçit töreniyle kutlamalar sona erdi.  Vali Cahit Kıraç, kutlamaları düzenleyen kurulu tören sonrasında kutladı. Protokolün alandan ayrılmaya başlamasıyla birlikte izleyiciler, meydana inip kutmalaranı sürdürdü.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.