Dolar 34,1333
%0.07
Euro 38,2326
%0.17
Altın 2.917,580
%0.1
Bist-100 10.030,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
DDA, siyasilerin yeni anayasa yapımına ilişkin sözlerini tutmalarını istedi

DDA, siyasilerin yeni anayasa yapımına ilişkin sözlerini tutmalarını istedi

Türkiye’de demokrasinin sağlamlaştırılmasını desteklemek amacıyla kurulan Denge ve Denetleme Ağı’nın (DDA) çatısı altında çalışmalarını yürüten İzleme Grubu, 'Yeni Anayasa Sürecinde Şeffaflık ve Katılım İzleme Raporu' çalışmasını...

  • Ege Postası
  • 27.06.2013 - 16:09
Türkiye’de demokrasinin sağlamlaştırılmasını desteklemek amacıyla kurulan Denge ve Denetleme Ağı’nın (DDA) çatısı altında çalışmalarını yürüten İzleme Grubu, 'Yeni Anayasa Sürecinde Şeffaflık ve Katılım İzleme Raporu' çalışmasını tamamladı. Rapor Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliği ile düzenlenen toplantıda kamuoyu ile paylaşıldı.

Park Mimoza Restoran’ta düzenlenen toplantıya, DDA temsilcileri ile Trabzon ve Rize’de çok sayıda basın mensubu katıldı. Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve anayasa hukukçusu Prof. Dr. Levent Köker, burada yaptığı konuşmada, denge ve denetleme mekanizmaları ile hukuk devleti ve demokrasi arasındaki bağlantının önemi üzerinde durdu.

Rapor, DDA İzleme Grubu üyesi ve Yeni Anayasa Girişimi temsilcisi Ayhan Bilgen tarafından açıklandı. Bilgen, Anayasa Uzlaşma Komisyonu tarafından yürütülen yeni anayasa çalışmalarında vatandaşların sürece dahil edilmesiyle tarihi bir adım atıldığını ifade etti. Halkın aktif olarak karar alma süreçlerine katılabilmeleri ve hükümet çalışmalarını takip edebilmeleri için; hem bilgiye ulaşmalarının hem de paylaşılan bilgilerin kolay anlaşılabilir olmasının vazgeçilmez olduğunu kaydetti. Bilgen, görüş alma sürecine güven duyulması için karar vericilerin görüş verenlere geri bildirimde bulunmasının öneminin altını çizdi.

Basın mensuplarının da görüş ve önerilerini dile getirdiği toplantıda DDA temsilcileri, yeni anayasada denge ve denetlemenin ancak vatandaş katılımının ve karar verme süreçlerinin şeffaflığının güvence altına alınması ile sağlanabileceğine vurgu yaptı. Ağ temsilcileri, çoğulcu, eşitlikçi, özgürlükçü ve katılımcı bir demokrasinin ancak denge ve deneteme ile sağlanabileceğine inandıklarını belirttiler.

Ağ temsilcileri, 2011 genel seçimlerinde siyasi partilerin topluma verdiği yeni anayasa sözünü hatırlatarak bu sözün yerine getirilmesini talep etti. Yeni anayasa sürecinin, tüm siyasi partilerin katılımıyla, şeffaf bir şekilde devam etmesine ilişkin taleplerini yineledi.

DDA Ağı temsilcisi ve İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu Başkanı Nizamettin Bilici’nin de aralarında bulunduğu heyet, daha sonra sivil toplum kuruluşlarının katıldığı ikinci bir oturum gerçekleştirdi.







Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.