Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Erdoğan: Yaşlıların huzurevi yerine çocuklarıyla hayat sürmeleri daha insani

Erdoğan: Yaşlıların huzurevi yerine çocuklarıyla hayat sürmeleri daha insani

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, yaşlıların huzurevleri yerine mümkünse çocuklarının yanında en azından kendi evlerinde hayatlarını sürdürmelerinin daha insani olduğunu söyledi.     Yaşlıların...

  • Ege Postası
  • 30.09.2013 - 11:59
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, yaşlıların huzurevleri yerine mümkünse çocuklarının yanında en azından kendi evlerinde hayatlarını sürdürmelerinin daha insani olduğunu söyledi.

    Yaşlıların bakımı konusunda kamuya ait huzurevi sayısının 109, burada hizmet alan sayısı 11 bine ulaştığını belirten Erdoğan, “Yaşlıların huzurevleri yerine mümkünse çocuklarının yanında en azından kendi evlerinde hayatlarını sürdürmelerinin daha insani olduğun düşünüyorum. Bu bakımdan evde bakım desteğinin yaygınlaştırılmasının faydalı olduğunu düşünüyorum. Evde bakım konusunda yetişmiş personel ihtiyacının karşılanabilmesi için bu alanlardaki eğitim ağırlık verilmeli, yaşam evleri ihtisaslaşmış bakım merkezleri gibi uygulamalarda bu alandaki diğer kayda değer çalışmalardır.” Diye konuştu.

    Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Medikal Turizm Derneği’nin katkıları ile ‘Küresel Yaşlı Bakımı ve Yaşlı Turizmi Buluşması’ başlıklı uluslararası toplantının açılışı gerçekleştirildi. 30 Eylül-1 Ekim 2013 tarihlerinde Ankara Rixos Otel’de gerçekleştirilecek toplantının açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş’in yanı sıra birçok davetli katıldı. Ev sahipliğini Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAŞAM) Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete’nin yaptığı açılış istiklal karşı ve saygı duruşunun ardından Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı müzik dinleti ile başladı.

    "YAŞAMDA KALMA BEKLENTİMİZ SON 10 YILDA 5 YIL ARTTI"

    Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, dünyada nüfusunun yüzde 15’inden fazlası yaşlı olan ülkelerde yaşlılık sorunu olduğun söyledi. Türkiye’de65 yaş üstü oran kıyaslandığında bu oranın yüzde 7,5 civarında olduğunu kaydeden Kafkas, “Henüz yüzde 15İ yakalamış değiliz. 10 yıldır Türkiye’de sürdürülen ekonomik sosyal ve sağlık alanında yapılan çalışmalar sonucu hayatta kalma beklenti süremiz kadınlarda 79 erkeklerde 74,7’ye yükseldi. Yaşamada kalma beklentimiz 10 yılda 5 yıl arttı. Yaşamda kalma süremiz uzadıkça bundan sonra yaşlılıkla mücadele katsayımız her gün artıyor.” dedi.

    İçişleri Bakanı Muammer Güler, Türkiye’nin tarihi boyunca çocuk ve yaşlıların korunmasına çok önem verdiğini belirtti. Türkiye'nin kültüründe kökleşmiş olan sevgi ve merhamet duygularının çocuk ve yaşlı haklarının aile davranışının odak noktasın haline getirdiğini belirten Güler, “Bu nedenle ataya dedeye saygı duyulmuş ve yaşlılar hep korunmuştur. Yaşlı ve güçsüzlere yardım etmek inancımızın bir gereğidir. Kızılay ve Darülaceze gibi birçok kurum kurulmuştur. Dünyada genç nüfus azalıyor ve yaşlı nüfus artıyor. Övündüğümüz genç nüfustan giderek uzaklaşıyoruz hayatın bir gereği olarak. ” şeklinde konuştu.

    140 BİN YAŞLIMIZA EVDE BAKIM HİZMETİ VERİYORUZ

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ailenin yanında çocuk, yaşlı ve engelli politikasını önemsediklerini söyledi. Ailelerin ekonomik olarak sorunu nedeni ile yaşlısına ve çocuğuna bakamadığı zaman bakanlık olarak destek verdiklerini belirten Şahin, “Bu şekilde çocuk politikamızda artık koğuş sisteminde tamamen çıktığımız yeni bir Türkiye’de yaşıyoruz. Yaşlı politikamızda da koğuş sisteminden çıkarak yeni eylem planı oluşturuyoruz. Oralarda ölümü bekleyen yaşlılar istemiyoruz. O beyaz saçın getirdiği tecrübeyi yaşamla paylaşmayı istiyoruz. O yüzden koğuş sisteminden ev sistemine geçiyoruz. 400 bin kişiye evde bakım veriyoruz bunun 140 bini yaşlılarımıza. Önemli bir ekonomik destek. Koğuş sisteminden ev sistemine geçtiğimiz çocuk evleri varsa yaşlılarımız için de artık apartman dairelerinde koğuş sisteminden çıkarılarak ev tipi yaşam alanlarına alınıyor. Mümkünse ailesinin yanında ailesinin yanında mümkün olmuyorsa yaşamın içinde yaşayacağı yalıtılmış kendi içinde sürekli birbirine hastalığını anlatan mutsuz yaşlılardan çıkıp huzurlu mutlu yaşamın son nefesine kadar huzurlu olacağı bir yer hazırlıyoruz.”

    Anadolu Üniversitesi ile yürüttüğümüz çalışma ile yaşlı bakımında neye ihtiyacımız var o yaşlının durumu nedir, durumuna göre evinde yaşlı ailesine bakan insanlarımıza eğitim vereceğiz.“ diye konuştu.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye’nin kültür ve inanç değerlerine olan bağlılığının yanı sıra sosyal devlet ilkesini güçlü olarak yaşatması sebebiyle yaşlıları toplumda el üstünde tuttuğunu ifade etti. Yaşlıların ailenin ayrılmaz bir parçası olduğunu kaydeden Erdoğan şunları söyledi; “Ancak şehirleşmenin artması ile birlikte çekirdek aile modelinin ön plana çıkması, hayat süresinin uzaması, sağlık hizmetlerinin gelişmesi gibi pek çok sebeple bu durumun değişmeye başladığını kabul etmeliyiz. Özellikle çalışan ebeveynlerin kendi çocuklarının bakımları bile güçlükle yürüttükleri bir dönemde yaşlı anne babalarının bakımını üstlenmeleri zorlaşmaktadır. Bu durum yaşlı bakımının hızla ülkemizin gündemine girmesine neden oluyor. Eskiden oldukça istisna olan yaşlıların bakıcı veya bakım evlerinde hayatlarını sürdürmesi her geçen yıl yaygınlaşıyoruz. Buna paralel olarak devlette yaşlıları koruyacak ve bakımlarını üstlenecek onları tekrar sosyal hayata katacak toplum ile kaynaştıracak politikalar ve araştırmalar geliştiriyor. Sürekli hastalığı olan bakımları zorlaşan yaşlılar için evde bakın desteği uygulaması başarı sonuçlar verdi. Bu uygulanmadan 90 bin kişi faydalanıyor. Yaşlıların bakımı konusunda önemli müesseseler olan kamuya ait huzurevi sayısı 109’a burada hizmet alan sayısı 11 bine ulaştı. Yaşlıların huzurevleri yerine mümkünse çocuklarının yanında en azından kendi evlerinde hayatlarını sürdürmelerinin daha insani olduğun düşünüyorum. Bu bakımdan evde bakım desteğinin yaygınlaştırılmasının faydalı olduğunu düşünüyorum. Evde bakım konusunda yetişmiş personel ihtiyacının karşılanabilmesi için bu alanlardaki eğitim ağırlık verilmeli, yaşam evleri ihtisaslaşmış bakım merkezleri gibi uygulamalarda bu alandaki diğer kayda değer çalışmalardır.”

    "YAŞLI BAKIMI VE TURİZMİ İLE İLGİLİ ÜLKEMİZİN PAZAR PAYI İMKANLARI ELE ALINACAK"

    Farklı ülkelerden ve ülkemizde çok sayıda bilim insanı, sivil toplum örgütü, kurum ve kuruluş temsilcileri katılacağı toplantı kapsamında ülkemizde ve dünyada bakım ve turizm odaklı olarak yaşlı refahı, yaşlı bakımı ve turizmi ile ilgili olarak ülkelerin fırsat ve zorluklar ile ülkemizin bu konudaki Pazar payı imkanları ele alınacak. ‘Yıllara Yaşam Katalım’ sloganıyla düzenlenen toplantıda ‘Yaşlılığa Genel Bakış’, ‘Yaşlı Bakımı ve Turizmi’, ‘Yaşlı Bakımı ve Yaşlı Turizminde Uluslararası Stratejiler’, ‘Yaşlı Bakımı ve Yaşlı Turizminde İşgücü ve İstihdam’, ‘Yaşlı Bakımı ve Yaşlı Turizminde Türkiye Dünya Yaşlılarına Ev Sahipliği Yapabilir mi'’, ‘Yaşlılığın Geleceği’, ‘Yaşlı Turizminde Yeni Yaklaşımlar’ ve ‘Yaşlı Bakımı ve Yaşlı Turizmine Sektörel Bakış’ başlıklarında konferanslar gerçekleştirilecek.

    Konferanslarla iki gün boyunca sürecek olan toplantı Sonuç Bildirgesinin kamuoyuna açıklanması ile sona erecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.