Dolar 34,2714
%0.31
Euro 37,4959
%-0.07
Altın 2.926,150
%1.27
Bist-100 8.876,00
%-0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gezi Parkı eylemleri en çok Alman ekonomisine yaradı

Gezi Parkı eylemleri en çok Alman ekonomisine yaradı

Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletindeki Hoernecke adlı bir şirket, uzun yıllardır Oleoresin Capsicum (OC) olarak bilinen biber gazının yanında tazyikli suyun içine karıştırılan biber gazını üretiyor. Türkiye'ye en son 2008 yılında...

  • Ege Postası
  • 05.07.2013 - 11:32
Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletindeki Hoernecke adlı bir şirket, uzun yıllardır Oleoresin Capsicum (OC) olarak bilinen biber gazının yanında tazyikli suyun içine karıştırılan biber gazını üretiyor. Türkiye'ye en son 2008 yılında biber gazı sattığını iddia eden şirketi sahibi Thomas Hoernecke, son olayların ardından talepleri geri çevirdiklerini açıkladı.

Almanya'da haftalık yayımlanan "Die Zeit" gazetesi bu hafta biber gazı sanayiini ele aldı. Türkiye'de sadece Gezi Parkı eylemlerinde bugüne kadar 130 binden fazla biber gazı fişeği atıldı. Geçen yıl CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran'ın soru önergesine “İthalatı gerçekleştirenlere ilişkin bilgiler ticari sır niteliğinde olduğundan bu bilgilerin paylaşılması ve/veya yayımlanmasının uygun olmayacağı değerlendirilmektedir.” diyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayatı Yazıcı, ithalatçılar hakkında bilgi vermemişti. Die Zeit'ın araştırmasına göre Gezi Parkı eylemleri en çok Alman ekonomisine yaradı.

Cenevre Anlaşmaları'na göre 'kimyasal silah' sayıldığı için savaşta kullanılması yasak olan biber gazına toplumsal olaylarda güvenlik güçleri tarafından kullanılmasına müsaade ediliyor. Biber gazını özellikle kadınlar savunma amacıyla da yanlarında taşıyor. Gazetenin haberine göre Baden-Württemberg eyaletindeki Hoernecke adlı şirket, uzun yıllardır Oleoresin Capsicum (OC) olarak bilinen biber gazının yanında tazyikli suyun içine karıştırılan biber gazını üretiyor. Türkiye'ye en son 2008 yılında biber gazı sattığını iddia eden şirketi sahibi Thomas Hoernecke, "Türkiye geçtiğimiz günlerde biber gazı satın almak için şirketimize başvurdu, fakat yaşanan son gelişmelerden sonra bu talebi geri çevirdik." dedi.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD'den sonra Almanya'nın en çok biber gazı satan ülkelerden biri olduğu ifade ediliyor. Emniyet yetkililerinin konuyla ilgili bilgi vermemesini eleştiren gazeteye göre biber gazını üreten ve ithalatını gerçekleştiren firmalarla ilgili bilgiler sır gibi saklanıyor. Avrupa ve Almanya'da biber gazı ihracatı ile ilgili sıkı düzenlemeler mevcutken ihracat sayıları açıklanmıyor. Almanya'nın Türkiye'ye de yüksek miktarda biber gazı sattığı bilinirken, kaç ton ve kaç milyon Euro değerinde olduğu hakkında bilgi verilmiyor. Haberde ayrıca son günlerde toplumsal olayların yoğun olduğu Brezilya, Güney Afrika, Rusya ve Singapur'a da çok miktarda biber gazı satıldığı belirtiliyor.

Türkiye'de üretilmeyen biber gazı, ABD ve Almanya gibi ülkelerden ithal ediliyor. Türkiye son 12 yılda 628 ton biber gazı ithal etti ve bunlar için 21,2 milyon dolar ödedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.