Dolar 34,2673
%-0.01
Euro 37,4082
%-0.23
Altın 2.922,370
%-0.2
Bist-100 8.699,00
%-1.99

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güney Kore ile Çin arasındaki üst düzey görüşme sona erdi

Güney Kore ile Çin arasındaki üst düzey görüşme sona erdi

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasındaki üst düzey görüşme sona erdi. İki lider görüşmeden sonra yaptıkları ortak basın toplantısında hali hazırdaki işbirliğini güçlendireceklerini ifade...

  • Ege Postası
  • 27.06.2013 - 15:09
Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasındaki üst düzey görüşme sona erdi. İki lider görüşmeden sonra yaptıkları ortak basın toplantısında hali hazırdaki işbirliğini güçlendireceklerini ifade etti.

Güney Kore’de yeni hükümet, Çin’e adeta çıkarma yaptı. Başkent Pekin’e gelen Güney Kore Devlet Başkanı Park’a bir çok bakan ve üst düzey yetkili eşlik etti. Park bugün Devlet Başkanı Xi ile bir üst düzey görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin sona ermesinden sonra iki lider bir ortak basın toplantısı gerçekletirdi.

Ortak basın toplantısında ilk sözü ev sahibi Xi aldı. Çinli lider, yapılan görüşmelerde iki ülke arasındaki işbirliğini daha da güçlendirme kararı aldıklarını söyledi. Xi, 2015 yılında iki ülkenin ticaret hacminin 300 milyar dolara çıkarmayı hedef olarak belirlediklerini söyledi.

Konuşmasında sık sık iki ülkenin bir partner olduğuna dikkat çeken Çin lideri, nükleer silahlara değinmeyi de ihmal etmedi. Bölgenin nükleer silahlardan arınmasının gerekliliğine vurgu yapan Xi, Kore Yarımadası’nda güvenliğin tesisi konusunda Güney Kore ile iş birliklerini daha da arttıracaklarını sözlerine ekledi. Xi, konuşmasının sonunda 6’lı görüşmelerin tekrar başlaması için gayret edeceklerini ifade etti.

Xi Jinping’den sonra Güney Koreli kadın lider Park Geun-hye söz aldı. Park, konuşmasında Çinli liderin konuşmasına paralel ifadeler kullandı. Başta güvenlik olmak üzere eğitim, çevre gibi meseleler iki ülke arasındaki iş birliklerinin daha da artacağına dikkat çeken Park, bu ziyaret vesilesi ile bir çok iş birliği anlaşmaları imzaladıklarına aktardı. Çinli liderin aksine Kuzey Kore’nin ismini vermekten çekinmeyen Park, Pyongyang yönetiminin nükleer silahlardan vaaz geçmesi için Pekin yönetimini ile beraber hereket edeceklerini sözlerine ekledi. Güney Koreli liderin konuşmasının sonunda Çince teşekkür etmesi salonda dikkat çekti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.