Dolar 34,6557
%0.03
Euro 36,3448
%-0.09
Altın 2.932,510
%0.03
Bist-100 9.636,00
%-0.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güven ve 42 vekil engelliler için komisyon kurulmasını istedi

Güven ve 42 vekil engelliler için komisyon kurulmasını istedi

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven ve beraberindeki 42 CHP'li milletvekili, engelli bireylerin öncelikle sağlık, tıbbi cihaz, araç, gereçler ve sağlık hizmetlerine erişimleri ile ilgili sorunlarının detaylı olarak araştırılmasını istedi

  • Ege Postası
  • 17.11.2012 - 10:31
ANKARA - CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven ve beraberindeki 42 CHP'li milletvekilinin imza attığı araştırma komisyonu kurulması isteminin gerekçesi olarak, “28 Ekim 2009 tarihinden bu yana ülkemizi bağlayan Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'nin hükümlerine ve hatta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bu konudaki çalışmalarına rağmen neden çözümlenmediğinin ve çözümlerinin araştırılması” gösterildi.

TIBBİ ARAÇ- GEREÇLER HALA SORUN

Güven, “Engelli vatandaşlarımızın özellikle sağlık sorunları ile ilgili talep ve şikayetleri gün geçtikçe artmaktadır. Hükümet ise ‘Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ni 30 Mart 2007 tarihinde ilk imzalayan ülkelerden biri olması ile öğünmektedir” dedi. “Engellilerimizin sağlık ve gereksinimleri olan tıbbi cihaz, araç ve gereçler ile ilgili sorunlarının yapılan toplantılara ve öneriler, çıkarılan raporlara rağmen çözümlenmediği görülmektedir. Hala ihtiyacı olduğu halde eksik uzuv için protez yaptıramamakta, yatağa bağımlı engelliler ise havalı yatak alamamaktadırlar. Bu durumlar yalnızca buz dağının görünen yüzü. Sorunlar aslında göründüğünden daha da büyük” diyen Güven, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ni imzalamakla hükümetin nelerden sorumlu olduğunu şu sözlerle anlattı: “Sözleşmenin ‘sağlık’ başlıklı 25’inci maddesinde ‘taraf devletler engellilerin engelliliğe dayalı ayrımcılığa uğramaksızın ulaşılabilir en yüksek sağlık standardından yararlanma hakkını tanır. Taraf devletler engellilerin sağlıkla ilgili olarak rehabilitasyon da dahil olmak üzere, cinsiyete duyarlı sağlık hizmetlerine erişimini mümkün kılmak için uygun tüm tedbirleri alır’ denilmiştir. Sözleşmenin 26’ncı maddesinde de özetle; taraf devletlerin engellilerin azami bağımsızlığını, tam fiziksel, zihinsel, sosyal ve mesleki becerilerini elde etmelerini ve yaşamın her alanına tam katılımlarını sağlamak için akran desteği dahil uygun tedbirleri etkin bir şekilde alacakları, bu bakımdan taraf devletlerin özellikle sağlık alanında kapsamlı habilitasyon ve rehabilitasyon hizmetlerini sunacakları, mevcut hizmetleri güçlendirecekleri ve genişleteceklerine hükmedilmiştir.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.