Dolar 34,2737
%0.09
Euro 37,6516
%0.14
Altın 2.907,450
%-0.07
Bist-100 9.113,00
%0.9

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güzelbey: Yerel yönetimler kentlerin geleceğini planlamak zorunda

Güzelbey: Yerel yönetimler kentlerin geleceğini planlamak zorunda

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, değişen dünyada yerel yönetimlere çok büyük görevler düştüğünü ifade etti. Artık ülkelerin değil, şehirlerin yarıştığını açıklayan Güzelbey, farklı projeler üreten kentlerin...

  • Ege Postası
  • 25.04.2013 - 14:12
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, değişen dünyada yerel yönetimlere çok büyük görevler düştüğünü ifade etti. Artık ülkelerin değil, şehirlerin yarıştığını açıklayan Güzelbey, farklı projeler üreten kentlerin daima bir adım öne çıktığını vurguladı. Güney Reklamcılar Derneği’nin (GRD), Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin katkılarıyla düzenlediği 4. Ulusal Pazarlama İletişimi Kongresi, Hilton Oteli’nde başladı. Türkiye’nin çeşitli kentlerinden çok sayıda akademisyen, iletişim uzmanı ve işadamının katıldığı organizasyonda Hürriyet Gazetesi Bölge Temsilcisi Sinan Tanyıldız’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen ‘Yerel yönetimler ve şehir dinamikleri’ konulu oturumda konuşan Güzelbey, klasik belediyecilik döneminin bittiğinin altını çizdi. Gaziantep’te hayata geçirdikleri projeleri örnek vererek sunumunu sürdüren Güzelbey, “Uluslararası toplantılarda hiç kimse ‘şu kadar asfalt, şu kadar sosyal tesis ve park yaptım’ demiyor. Farklı şeyler dile getiriyor. Özellikle sosyal dengesizlikler hususunda neler yaptıklarını aktarıyor. İmar planlarının ekolojik tabanlı olması, küresel ısınma karşısında şehirler neler yapması gerektiğini belirtiyorlar. Her şeyden önemlisi artık yerel yönetimler kentlerinin geleceğini planlamak zorunda.”dedi.

Gaziantep’in bir dönem sanayinin dışında ‘lahmacun, kebap ve baklavası’ ile bilindiğini hatırlatan Güzelbey, 2004’de oturup ilin geleceğini planladıklarını aktardı. Şehirlerin ‘sanayi, ticaret, eğitim ve kültür’ gibi sütunların üzerinden yükseldiğini bildiren Güzelbey, sanayi ve ticaretin yanında ‘kültür ve turizm’ alternatifini öne sürdüklerine işaret etti. Gayrimenkullerin şehrin marka değerinin artması ile değer kazandığını söyleyen Güzelbey, şöyle devam etti: “Yarışan bir şehir için beli bir planın olması lazım. 20 sene sonra bu şehrin geleceği ne olaca? Bunları için biz kademe düşündük. Öncelikle ilin geçmişine sahip, kültürel varlığını öne çıkardık. Ayrıca modern şehirciliğin gerektirdiği ulaşım, altyapı, hayvanat bahçesi, botanik park, bilim merkezi gibi unsurları yapmak gerekir. Göçün meydana getirdiği negatif olgular ‘sokak çocukları ve madde bağımlıları’ şeklinde 2000’li yılarda ortaya çıkmış. Tarihi ve kültürle ile sosyal restorasyon birlikte yapılmalı.”

ADANA’NIN MARKA DEĞERİNİN ÜZERİ TOZLANMIŞ

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz tarih boyunca birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan Çukurova’nın siyasi nedenlerle küçük kentlere ayrıldığını söyledi. Bu bölünmenin o kentlere bir faydası olmadığı gibi Adana’nın küçülmesine neden olduğunu belirten Aldırmaz, “Ama bugün toplamanın ve ortak akıla hareket etmenin zamanı olduğunu biliyoruz. Göreve geldiğimiz günden itibaren bölgesel işbirliğine önem veriyoruz.”diye konuştu. Yeni Büyükşehir Belediyeleri Yasası ile belediyelere verilen yetkilerin yeni bir konuma geldiğine dikkat çeken Aldırmaz, İstanbul’dan sonra yatırım yapılacak en cazip yerin Doğu Akdeniz Bölgesi olduğunu kaydetti. Yöre geleceğinin yeniden planlanması gerektiğini dile getiren Aldırmaz, illerin bölgesel kalkınmayı esas alarak hareket etmesini gündeme getirdi. Büyükşehir Belediyeleri Kanunu öncesi, Adana’nın deniz, yayla ve tarihi bütünlüğünden koparıldığını açıklayan Aldırmaz, “Bizim de tanıtılmaya ihtiyacımız var. 30–40 yılda yapılanları biz 3 yılda yaptığımızı söylüyoruz. Ama bunu kimse bilmiyor. Öyleyse bizim iletişime ve morale ihtiyacımız var. Savaşlar mermiler bittiği zaman değil, moraller bozulduğu vakit kaybedilir, diye bir söz var. Bu açıdan yeni teknoloji ve tanıtımlara gereksinim var. Bu toplantının bize kazandıracağına inanıyorum.”şeklinde konuştu.

Bölgesel bir mastır planının hazırlanması ve imar planlarının toplumun bütün kesimlerinin görüşleri alınarak yapılmasını öneren Aldırmaz, “Adana kendi başına bir marka. Ama üzeri tozlanmış. Yıllarca birbirinden kopuk, değerlerinden habersiz bir yapılanmanın içinde kalmış. Biz bu tozlanmayı temizleyeceğiz.” ifadesini kullandı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Erol Ertan’da yaptıkları faaliyetlerden bahsetti.

'Şirketler Büyür, Şehirler Büyür' sloganıyla hazırlanan kongrenin açılışında konuşan Güney Reklamcılar Derneği Başkanı Mekin Nadirler ise üzerinde yaşanılan verimli coğrafyada evrensel bilgi teknolojileriyle sürdürülebilir bir büyüme göstermenin herkesin ortak hedefi olduğunu söyledi. İletişimin sektörünün toplumun yaşam kalitesini artırmayı vaat eden ürün, hizmet ve bilgiden haberdar ettiğine değinen Nadirler, “Bu yeni iletişim anlayışı, üretici ve tüketiciyi; hizmet sunan ve alanları bir araya getiren anlayıştır.” dedi. Ses düzenindeki aksaklıklardan konuşmacıların ‘iletişimini’ zorlaştıran programın ilk bölümünde Mekin Nadirler, katkılarından dolayı Ç.Ü. Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Asım Güzelbey, Zihni Aldırmaz, Erol Ertan, Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütcü’ye plaket takdim etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.