Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İEKKK'da gündem üretim ve süt

İEKKK'da gündem üretim ve süt

İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nın 41’ncisi Tire’de gerçekleşti. Toplantıda gündem başta süt sektörü olmak üzere tarım ve hayvancılık olurken göçü engellemek için kooperatifçiliğin önemi vurgulandı.

  • Ege Postası
  • 16.05.2013 - 23:13
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ -  Toplantıya Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Kaymakam Hüseyin Ergi, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük de katıldı. İdil Yiğitbaşı’nın başkanlığında yürütülen toplantıda bir açılış konuşması yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konuşmasına Reyhanlı’daki saldırıları kınayarak başladı. Tire Süt Kooperatifi ile belediyenin birlikte yürüttüğü “Okul Sütü” projesinin Türkiye’ye örnek olduğunu kaydeden Kocaoğlu, “Merkezi hükümetimiz bunu tüm Türkiye okullarına yaydı. Birincisi çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi için çok önemli bir projeydi. İkincisi özellikle süt hayvancılığının gelişmesi için de bu talebin artması sanıyorum hem üreticilerimize hem de sektöre çok büyük katkı sağlayacak. Biz de bunun yanında şu anda 80 bini aşkın çocuğumuza her hafta 2 litre sütü evlerine teslim ederek ‘Süt Kuzusu’ projesini sürdürüyoruz. Tire’de yine süt konusunda Sütaş ve Gürsüt yatırım yapıyor. Böylece Tire’de 10’ncu süt tesisi kuruluyor” dedi ve 21 Mayıs Dünya Süt Günü’nü de kutladı.

Eskiyörük: Ülke çapına örnek olduk

Toplantıya ev sahipliği yapan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, başta okul sütü projesi olmak üzere, hayata geçirilen projeler ile ilçenin yoksulluktan çıkarak örnek bir kalkınma modeli olduğunu ve ülke çapında örnek oluşturduğunu vurguladı. Köyden kente göçü tersine çevirmek için yapılan çalışmaları görsel bir sunum eşliğinde özetleyen Eskiyörük, “Bölgede önce tütün, ardından da pamuk tarımının bitmesiyle lokomotif sektör süt hayvancılığı olmuştur. Bölgede süt üretiminin yüzde 99’u küçük işletmelerde sürdürülmektedir. Kooperatifimiz de bölgede sütçülüğün gelişmesi yönünde bir lokomotif oldu ve Türkiye’ye örnek bir kırsal kalkınma modeli yaratıldı. 2 bine yakın kooperatif üyesi ve 246 kişilik istihdam sağladık” dedi. Başkan Eskiyörük, karşılaştıkları sorunlara da değinerek, “Üreticinin sırtından geçinmeye kalkanlara karşı da mücadele ediyoruz. En önemli hedefimiz ise, Küçük Menderes Birliği oluşturmak ve bu bölgede gerçek kooperatifçiliği yerleştirmektir” dedi ve karşılaştıkları yüksek maliyet gibi sıkıntıları aşmak için de çalışmalar kaydettiklerini belirtti.

Başkan Kocaoğlu’na teşekkür ettiler
Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek de ilçenin başta sanayi olmak üzere bir çok alanda gelişim gösterdiğini belirtirken, Tire Kaymakamı Hüseyin Ergi ise “Tire son zamanlarda hızla gelişmekte ve ekonomimiz büyük yol kat etti. Sütün başkenti haline gelen Tire’de büyük firmaların buraya ilgi göstermesi ve yatırımlarına hız vermesi bizleri sevindiriyor. Örnek bir kırsal kalkınma modeli oluşturan ve bizlere desteğini sunan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Pınar Grubu’na çok teşekkür ediyorum” dedi.

Ayran ikram edildi

Açılışta konuşan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük’ün toplantıdan sonra yemek programını hatırlatarak kurul toplantısının Regaib Kandili’ne denk gelmesinden dolayı, “Akşama milli içeceğimiz olan ayranı ikram edeceğiz” diyerek ayran servis edileceğini söylemesi dikkat çekti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz günlerde “Milli içkimiz ayrandır” diyerek bu konuda bir tartışma başlatmıştı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.