Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kocaoğlu: Yeni fuar alanıyla İzmir'i fuar kenti yapacağız

Kocaoğlu: Yeni fuar alanıyla İzmir'i fuar kenti yapacağız

İZFAŞ tarafından düzenlenen ve UZZK (Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi) tarafından desteği ile organize edilen “Olivetech 2013 3. Zeytin, Zeytinyağı Teknolojileri Fuarı ile ETO (Ekolojik Tarım Organizasyonu) işbirliğinde düzenlenen “Ekoloji İzmir-4. İzmir Organik Ürünler Fuarı” düzenlenen tören ile kapılarını ziyaretçilerine açtı.

  • Ege Postası
  • 16.05.2013 - 11:50
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ -  15’i yabancı olmak üzere toplam 257 katılımcı firmanın buluştuğu fuar organizasyonun açılış törenine katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yapım çalışmaları devam eden yeni fuar alanı çalışmaları ve EXPO 2020 hedeflerine değinerek önemli mesajlar verdi. İEF’de gerçekleştirilen açılış törenine Başkan Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra, Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu,CHP İzmir Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, İZFAŞ Genel Müdür Şakir Örs, EGE-KOOP Başkanı Hüseyin Aslan, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ümit Bayram Kutlu ve diğer sektör temsilcileri, akademisyenler, belediye ve il genel meclis üyeleri ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu, oda ve dernek temsilcisi de katılım gösterdi.

Kocaoğlu: Yeni fuar 90 yılın zirvesi olacak
Başkan Kocaoğlu yaptığı konuşmada ekolojik tarımın geldiği noktaya değinerek şunları kaydetti, “Fuarımızın bu sektörden geçinen herkese hayırlı olmasını dilerim ve bol kazançlar sağlamasını temenni ederim. İzmir fuarcılık konusunda hızlı bir şekilde ilerliyor. Yeni fuarı bir an önce açarak, İzmir’i doksan yıllık fuar tarihi boyunca, bu anlamda en büyük fuar kenti yapma yolunda emin adımlarla yürüyoruz. Bu fuar alanında daha birçok fuar yapacağız. Uluslararası birçok fuar firmasının da yardımı ile, İzmir fuarcılığını büyüterek, bu kentin fuarlar ve kongreler merkezi olmasını ve fuarcılığın gelişimini sağlamayı hedefliyoruz.”

“Ekolojik tarım konusunda açık ara bir numarayız”
İzmir’de tarım konusunda sağlanan gelişimi de özetleyen Başkan Kocaoğlu, ”Ekoloji ve organik tarım konusunda 8 senedir uğraşıyoruz ve bu alanda sektöre de önemli katkılar sağladık. Gururla söylemek isterim ki, ekolojik tarım konusunda İzmir açık ara bir numaradır. Ancak, yine de İzmir’in bu konuda henüz emekleme aşamasında olduğunu düşünüyoruz. Ayaklarımızın yere basması gerekiyor. Üretim sorunumuz ve sertifika sorunlarımız bulunmakta. Bu ürünlerin hak ettiği şekilde pazarlanması anlamında bazı eksiklerimiz var. Eko pazarları çoğaltarak ve anlaşmalı üretim yaptırarak yolumuza devam edeceğiz” dedi.

“En önemli hedef EXPO”
İzmir’in EXPO 2020 hedeflerini de hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, şunları dile getirdi; “Konumuz sağlık. Güçlü bir kent ile EXPO yarışına tüm herkesin de desteği ile hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Kasım ayındaki oylamada ipi göğüsleyip EXPO’yu buraya getirmek istiyoruz. EXPO İzmir’in önündeki en önemli hedeftir. Bugünkü fuar bu konuda daha da önemli bir yere sahiptir. Bu fuarın ve bundan sonraki çalışmaların da EXPO 2020 hedefinde önemli bir dönüm noktası olduğuna inanıyorum. Biz 2020 EXPO ile gelen tüm konuklarımızı sağlıklı hava, sağlıklı yiyecek, sağlıklı toprak, sağlıklı su ile buluşturmak durumundayız. Bu konularda İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşen ve düşmeyen her türlü görevi, EXPO etkinliğini kalıcı kılmak ve İzmir’de çıtayı yükseltmek için her şeyi yapıyoruz. Bu kenti, çevresini korumuş, sürdürülebilir kalkınmasını gerçekleştirmiş bir kent haline getirmek istiyoruz.”

Sektör İzmir’i işaret etti
ETO Başkanı Atilla Ertem, İzmir’in organik sektörde 1987’den bu yana liderlik misyonu üstlendiğini kaydederek, organik sektörü buluşturması anlamında fuarın önemli yer teşkil ettiğine değinde. Ertem, organik sektörde tüketicide farkındalığı arttırmak adına uluslar arası çalışmaların altına imza attıklarının da vurgulayarak, “Beslenme ve sağlık arasında önemli bir ilişki bulunmaktadır. Sağlıklı beslenmeyi ikinci plana atarak, her şeyden önce kendi sağlığımızı tehlikeye atıyoruz. Fuarın İzmir’in sosyal ve ekonomik anlamda gelişmesine önemli katkılar sağlanmasını ve başarıya ulaşmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

“Arz noksanlığı ihracat için büyük fırsat”
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan, sektör temsilcilerine seslenerek, “Sektörde yaşadığımız ve geleceğe ilişkin gördüğümüz birçok problemin yavaş yavaş çözülmeye başladığını görüyoruz. Sektörün hedeflerinin konulduğu bu fuarlarda birçok sıkıntımızın çözülmeye başladığını gördükçe mutlu oluyoruz. Dünyada en önemli zeytin ve zeytinyağı üreticileri arasında yer alan ülkemizde halen bazı sıkıntılar bulunmaktadır. Bugün dünyada da arz noksanlığı bulunmaktadır. Bu noksanlık bizim için ihracatı arttırma yönünde çok iyi bir fırsattır. 5 bin ton olan ihracatımız bu sene 54 bin tona dayanmıştır. Türkiye büyüyen bir dev olduğunu unutmadan, tedarikçi ülke olarak değil, kendi markaları ile bu platformda yer almalıdır. Destekleme primi gibi modeller arttıkça sektörümüzün de daha çabuk gelişeceğine inanıyoruz ve beklentilerimizin de bu yönde olduğunu hatırlatmak isteriz” dedi ve sektörün gelişimine verilecek destek konusunda merkezi hükümete büyük görevler düştüğünü hatırlattı.

Başkan Kocaoğlu da Akhisarlı oldu
Konuşmalarının ardından gerçekleşen açılış merasiminde, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na 45 numaralı ve “Aziz” yazılı bir Akhisar Belediyespor forması ve kulüp atkısı hediye etti. Akhisar Belediyespor’a seslenen Kocaoğlu, Süper Lig’de kalma mücadelesi veren kulübe başarı dileklerini iletti. Sektörün bugünkü durumunu, sorunları ve çözüm yollarının masaya yatırıldığı fuarda, düzenlenecek olan paneller ile zeytin ve zeytinyağı üretiminde gelişmelerin ve pazarlamaya yönelik bilgilerin de aktarılacağı paneller ile zenginleştirilirken, İran, Mısır, Ürdün, Suriye, Filistin, Tunus, Lübnan, Fas ve Yunanistan gibi ülkelerden profesyonel ziyaretçilerin de katılacağı fuar, 16-19 Mayıs tarihileri arasında ziyarete açık olacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.