Dolar 34,1012
%0.25
Euro 38,1192
%0.17
Altın 2.876,580
%1.67
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZENERJİ işçisine erken bayram!

İZENERJİ işçisine erken bayram!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı firmalardan İZENERJİ’de çalışan 3 bin 400 personeli kapsayan toplu sözleşme sürecine nokta koyan tartışmalı Yüksek Hakem Kurulu kararına dair itirazları değerlendiren İzmir 11’inci İş Mahkemesi, süreci sil-baştan yapabilecek bir kararın altına imza attı. YHK’nın verdiği kararı yok hükmünde sayan yerel mahkeme, toplu iş sözleşmesi için görüşmelerin yolunu yeniden açarken, işveren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin atacağı adım ise merakla bekleniyor.

  • Ege Postası
  • 30.04.2014 - 22:41
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geçtiğimiz Temmuz ayında İzmir’de büyük tartışmalara neden olan ve işveren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin talebi üzerine YHK’da noktalan toplu sözleşme sürecinde şok bir gelişme yaşandı. 3 bin 400 İZENERJİ işçisini kaderini çizen ve personelin mağduriyeti ile sonuçlanan “YHK krizi” ile ilgili sendikanın taleplerini değerlendiren İzmir 11’inci İş Mahkemesi nihai kararını vererek, YHK’nın hükmünü geçersiz saydı. “Grev kırıcı” olarak da nitelenen kurulun kararını değerlendiren yerel mahkeme, işçiyi haklı bulurken, son kararı ise belediyeye bıraktı. Buna göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi karar itiraz etmek yerine uzlaşma yolunu seçtiği takdirde, toplu sözleşme görüşmeleri yeniden başlayabilecek ve İZENERJİ işçisinin talepleri yeniden değerlendirmeye alınacak.
 
YARGI, İŞÇİNİN LEHİNE KARAR VERDİ
“YHK krizi” sonrasında İZENERJİ çalışanlarının mağduriyeti ile sonuçlanan toplu sözleşme sürecine dair DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın itirazlarını değerlendiren yerel mahkeme son sözünü söyledi. İzmir Bayraklı Adliyesi’nde gündüz görülen “YHK” davasının 3’üncü celsesinde, İzmir 11’inci İş Mahkemesi kurul tarafından şartları belirlenen toplu iş sözleşmesine dair kararı geçersiz sayarken, davacı sendikayı haklı bularak 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesinde belediye personelinin yüzünü güldürdü. Kurul tarafından alınan grev yasağı başta olmak üzere, sözleşmenin diğer hükümlerini yasalara aykırı bulan yargı kararına göre, işveren konumunda olan Büyükşehir Belediyesi’nin 8 gün içerisinde Yargıtay yolu açık olmak üzere itiraz hakkı bulunuyor. Belediye temyize gitmeyerek sendika ile uzlaşma yolunu seçtiği takdirde ise, 3 bin 400 İZENERJİ işçisi için toplu sözleşme süreci sil baştan olacak.
 
İZELMAN İŞÇİSİNE DE UMUT OLDU
Diğer yandan, benzer gerekçelerle hukuk mücadelesi başlatarak İZELMAN işçisi için de YHK aleyhine dava açan sendikanın aldığı bu yargı zaferi, 16 Mayıs tarihinde görülecek olan İZELMAN davası için de umutları arttırırken, gelişmeler sonrasında yaklaşık 4 bin İZELMAN işçisi için de heyecanlı bir bekleyiş başladı.
 


“İŞÇİ SINIFININ ZAFERİ”
Gerekçeli kararı önümüzdeki günlerde açıklanacak davada, toplu sözleşme sürecinin kaldığı yerden devam etmesi gerektiği belirtilirken, karar sonrasında işçilerin örgütlü bulunduğu Genel-İş Sendikası adına açıklama yapan 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı, işçinin yargıda örnek olacak bir zafer kazandığını belirterek şöyle konuştu: “Bu dava sadece İZENERJİ işçinin değil, tüm Türkiye’deki işçi sınıfının zaferidir ve emsal niteliğinde bir karardır. Karar toplu sözleşmenin kaldığı yerden devamına hükmediyor ve grev hakkımızı bizlere geriye veriyor. Kararın Yargıtay süreci de olduğu takdirde azami 2 ay içerisinde sonuçlanacaktır. Artık bu ülkede kimsenin toplu sözleşmeyi YHK’ya gönderme bahanesi kalmamıştır. Grev hakkımız mahkeme kararı ile geri gelmiştir. İşçinin toplu sözleşmede grev hakkının elinden alınması bu ülkenin sorunudur. Gücümüz sizsiniz, işçilerdir. Eğer grev hakkın yoksa, istediğin kadar mücadele et, masa başında sen kaybedersin. Grev bizim ekmek mücadelemizde tek silahımızdı. Süreç işçinin lehine sonuçlanmıştır. Bu işçi için umut olacak bir karardır. Ama biz kısmi değil, kalıcı çözüm istiyoruz. Önümüzdeki günlerde yine alanlarda mücadele edeceğiz ve bu anti demokratik yasalara karşı ciddi eylemlerin altına imza atacağız. Biz YHK’nın tamamen kaldırılmasını ve kapatılmasını istiyoruz.”
 
KOCAOĞLU’NA “MASA BAŞINDA UZLAŞI” ÇAĞRISI
Karar sonrasında bayram havası yaşanan sendika binasında İZNERJİ işçisiyle buluşarak müjdeyi belediye personeli ile paylaşan DİSK Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı son olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Aziz Kocaoğlu’na uzlaşma çağrısında bulunarak, “Belediye başkanımıza çağrıda bulunuyoruz. Biz başından bu yana hiçbir zaman grevden yana olmadık. Bu iş yerleri bizim iş yerlerimiz, bizim ekmeğimiz. Derdimiz ekmeğimizi büyütmek. Yargıtay’a gitmeden, birlikte yeniden masaya oturalım. Eksikleri birlikte giderelim. İZENERJİ işçinin kayıplarının telafi edilmesi için adımlarımız olacak. Önce toplu sözleşme masasına Büyükşehir Belediyesi’ni davet edeceğiz. Bizim derdimiz bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. İZENERJİ işçisi çok zor maddi koşullar altında çalışıyor. Önümüzdeki hafta içerisinde taleplerimizi netleştirip, yargı sürecine göre hareket edeceğiz” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.