Dolar 34,1697
%-0.11
Euro 37,8795
%0.28
Altın 2.922,770
%-0.23
Bist-100 9.351,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZSU'da yatırım var zam yok

İZSU'da yatırım var zam yok

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU’nun 2014 yılı bütçesini karara bağladı. AK Partili üyelerin ret oyuna karşılık, 1 Milyar 284 Milyon TL’lik bütçe CHP’li üyelerin oyları ile kabul edildi. Gelir payı 904 milyon TL olarak belirlenen bütçede aslan payı yatırımlara ayrılırken, bütünşehir yasasının etkileri ise borç rakamlarına yansıdı. Yasa ile birlikte Büyükşehir Belediyesi sınırlarına yeni katılacak olan beldelerin borçları da bütçeye dahil edilirken, CHP grubu yeni dönemde yatırımların hız kazanacağını dile getirdi. AK Parti grubunun aşırı borçlanma nedeni ile eleştirdiği bütçede bir diğer dikkat çeken unsur ise, geçtiğimiz ay Başkan Aziz Kocaoğlu’nun direktifi doğrultusunda bütçeye zam eklenmemesi oldu.

  • Ege Postası
  • 20.11.2013 - 22:13
 ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı 6’ıncı meclis oturumunda İZSU’nun 2014 yılı bütçesi karara bağlandı. Bütünşehir yasası kapsamında yeni ilçelerin de bağlanması ile yatırım ağı genişleyen İZSU Genel Müdürlüğü’nün yeni dönem bütçesi 1 milyar 284 milyon lira olarak belirlendi. Hazırlanan bütçenin 551 milyon 352 bin liralık bölümü yatırımlara ayrılırken, kalan yüzde 30'luk dilimin de borçlanma ile denkleştirilmesi öngörüldü. AK Partili meclis üyelerinin yetersiz ve aşırı borçlanma olduğu gerekçesi ile ret oyu verdiği bütçe rakamları oy çokluğu ile kabul edilirken, Başkan Kocaoğlu’nun geçtiğimiz ay verdiği talimat doğrultusunda, yaklaşan seçim nedeni ile bütçede zam öngörülmedi.

CHP YATIRIMLARI ANLATTI


CHP Grubu adına konuşan Olgun Atilla İZSU tarafından hayata geçirilen yatırımları özetleyerek, “Bu seneki bütçede giderlerin yüzde 10, gelirlerin ise yüzde 24 oranında büyümesi öngörülüyor. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisleri’ndeki 4’üncü Faz İstasyonu, 3’üncü İsale Hattı, atık su arıtma tesisleri ve dere islahları gibi birçok önemli yatırımın altına imza atıyoruz. İZSU’da az sayıda personel ile çok verimli hizmet üretiliyor ve bu hizmetler aynı şekilde devam edecek. Girdi fiyatlarındaki artışa rağmen tarifelere zam yapılmamıştır. Bütçedeki toplam tutarın yüzde 84’ü yatırımlara ayrılmaktadır ki, bu da oldukça önemli bir rakamdır. Grup olarak performans ve bütçe rakamlarına olumlu oy kullanıyoruz” diye konuştu.


“KENTİ HALEN SU BASIYORSA BÜTÇE VE YATIRIMLAR YETERSİZ DEMEKTİR”


AK Partili Meclis Üyesi Sıddık Soysal ise hazırlanan bütçe rakamlarının yetersiz olduğunu savunarak, “İZSU Genel Müdürlüğü’nün bütçesine dair harcama kalemini kullanmak umarız ki AK Partili belediye olarak bizlere nasip olur. Stratejik performans programında yer alan kalemler, 4 amaç, 17 hedef ve 78 adet faaliyet ile özetlenmiş. Hazırlanan bütçede 904 milyon gelir kaynağı söz konusu. Bütçeye bakınca yaklaşık 380 milyon TL borçlanma dikkat çekiyor. 5 yıl boyunca 4’üncü Faz diye diye bitiremediniz. Bunun ne olduğunu bir türlü öğrenemedik. Projeye 70 milyon TL para ayrılmış, ancak 5 yıldır bitmiyorsa, yine bitmez. Çamur Çürütme Tesisleri’nden çıkan atıklar halen Harmandalı’na aktarılıyor. İzmir’imizde özellikle İZSU’nun faaliyet alanında olan kentimizin önemli merkezlerini halen daha su basması yapılan tüm çalışmaların yetersiz olduğunu kanıtlıyor. Yatırımların da yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Ve grup olarak 2014 bütçesine AK Parti olarak ret oyu veriyoruz” dedi.

“YENİ KATILACAK BELDELERİN BORÇLARI DA BÜTÇEDE”


Plan Bütçe Komisyonu Başkanı CHP’li Meclis Üyesi Coşkun Süer, borç rakamları ile ilgili yaptığı açıklamada, “Hiçbir kurumun yüzde yüz kendi öz kaynakları ile yatırım yapması mümkün değildir. Eğer bizim yatırımlarımız hayata geçmeseydi, bu borçlanma da mümkün olmayacaktı. Bütünşehir yasasından dolayı da bize katılacak olan beldelerin borçları da bu bütçe içerisinde. Bize katılacak olan yeni beldelerin 21 milyon TL borçları da bu bütçe içerisinde yer alıyor. Yüzde 30 borçlanma mali ilkelere göre normal bir rakamdır” şeklinde konuştu.

BÜTÇE OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ


İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan da bütçe konusunda yaptığı yorumda, “Tenkit varsa, tenkit edilecek, eksik varsa eksikler de söylenecek. Bunlar elbet de dikkate alınacaktır. Önerileriniz için teşekkür ediyoruz” dedi. Usul gereği İsim isim okunarak yapılan oylama sonucunda İZSU’nun 1 milyar 284 milyon TL’lik bütçesi oy çokluğu ile kabul edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.