Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karabağlar'da bütçe polemiği

Karabağlar'da bütçe polemiği

Mayıs ayının son meclis toplantısını gerçekleştiren Karabağlar Belediyesi’nde yaşanan bütçe polemiği oturuma damga vurdu.Belediyenin bütçe rakamlarını eleştiren ve Sayıştay raporlarını hatırlatan AK Parti’li meclis üyelerinin “Ortadan kaybolan 20 milyon lira, kayıp tırlar, harcanan paralar nereye gitt? Yapılan yatırımların sokakta karşılığını göremiyoruz” sözlerine CHP grubundan hükümetin İzmir’e yaptığı yatırım rakamları ile yanıt geldi. Karabağlar Meclisi'nde

  • Ege Postası
  • 09.05.2015 - 09:27
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Karabağlar Belediyesi Mayıs ayı son meclis oturumunda idarenin 2014 yılına ait kesin hesap cetveli meclis onayına sunuldu. Başkan Muhittin Selvitopu yönetiminde gerçekleşen toplantıda ayrıca Adıyaman Besni’deki kardeş belediyeye 230 bin TL’lik yardım yapılması karara bağlandı.
 
 
“TÜRKİYE’YE ÖRNEK BÜTÇE YAPTIK”
2014 yılına ait kesin hesap cetvelinin meclis onayına sunulduğu toplantıda CHP grubu adına söz alan CHP’li meclis üyesi Bülent Sözüpek, maddi açından başarılı bir yılı geride bıraktıklarını söyledi ve “2014 yılında hazırlanan tahmini bütçenin yüzde 75 oranında gerçekleştirdik. Verilen ödenekler yerinde kullanılmış ve  iyi bir kesin hesap rakamları çıkmıştır. Kısıtlı bütçemize rağmen gelirlerimiz giderlerin çok çok üstündedir. Bütçenin denkliği açısından, 2014 yılında Karabağlar belediyesi örnek bir bütçe sergilemiştir ve yatırımlarını disiplini bir şekilde gerçekleştirmiştir. İzmir’de ve Türkiye’de örnek olacağımıza inanıyoruz” dedi ve ulusal vergi politikaları ve hükümetin İzmir’e yönelik yatırımlarını eleştirdi.
 

YATIRIMLARIN KARŞILIĞINI SOKAKTA GÖREMİYORUZ
Kesin hesap cetvelindeki bütçe kalemlerini eleştiren AK Parti’li meclis üyesi Bünyamin Demir, rapora yansıyan rakamların gerçekten uzak olduğunu belirterek, “Karabağlar’ın 58 mahallesini bizzat gezdim ancak bu 62 milyon TL’lik yatırımı göremedim, gösterirseniz sevinirim” de ve şöyle devam etti: “Belediye binasına 52 milyon TL harcamak yerine insanımıza, ilçemize yatırım yapabilirdik. Uzundere’de Rekreasyon Alanı’na yüz milyon liraya yakın para gömüldü. Bu para belediyemize gelir getirici faaliyetlere de harcayabilirdi. Keşke bu yatırımları görebilsek... Eğer projeye ihtiyacınız varsa 99 projemizi sizlerle paylaşabiliriz.”
 
MAL SATMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY YAPMADIK
AK Parti’li meclis üyesi İmet Tunç ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “Sayıştay 20 liralık makbuz için kurumlar vergisi istiyor” sözlerini hatırlatarak, belediyenin geçtiğimiz ayki faaliyet raporundaki eksiklere değindi ve Sayıştay’ı göreve davet ederek şöyle konuştu: “Bizim yasal olarak aldığımız paraları, yani gelirimizi işçi ve memurlara dağıtmaktan başka bir şey yaptığımız yok. Karabağlar’da binlerce mal alımı yapılmış, ancak bu paraların nerelere harcandığını göremiyoruz. Merkezi hükümetten ödeneğimi, paramı alayım, aldığım kadar parayla hizmet edeyim diyerek belediyecilik yapılmaz. Belediyeciliğin özünde üreticilik olmalı. Karabağlar halkı için hayırlı olacak her türlü projeye evet dedik, bundan sonra demeye de hazırız. Siz üretimi ve gelirinizi arttıracak bir şey yaptınız da biz hayır mı dedi? Ürettiğimiz bir lira yok. Konak’tan ayrıldıktan sonraki mallarımızı satmaktan başka bir şey yapmadık. İller Bankası’ndan ilçeye her ay ödenek yatırılıyor. Konak Belediyesi’nden ayrılırken binlerce tapumuz vardı. Bizim yerimiz, malımız mülkümüz vardı, biz yoktan bir şehir var etmedik ki. Vatandaş daha iyi hizmet alsın diye bu belediye kuruldu. Siz bizden proje bekliyorsanız biz size projeleri de getirelim.”
 
İZMİR ÖDEDİĞİ VERGİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR
Eleştirilere yanıt veren Başkan Muhittin Selvitopu , belediyenin mali sıkıntılara karşın hiçbir zaman hizmetler aksatmadığını hatırlatırken, “Her hizmetin bir maliyeti var. Personel giderleri de yatırımdır. Kimse kimseye bedavaya bir şey yapmaz. Temizlik, zabıta hizmetleri gibi hizmetler yasa ile belirlenmiştir. Önümüzdeki süreç içerisinde belediyenin yatırımları olacak. Hepsi için kaynak  da bulacağız ve seçimden önce söz verdiğimiz projeleri gerçekleştireceğiz. Bu rakamlar gerçektir, abartılan bir şey yoktur. Borçlarımızı ödüyoruz. Bir yandan hizmet vermeye de devam ediyoruz. Yüzde 70’in üstünde bir bütçe gerçekleşme oranımız vardır. Türkiye’de kimse kimseye bağış vermiyor. Merkezi  idarenin İzmir’e verdiği pay İzmirliden alınan vergilerdir. İzmir ödediği vergiler karşısında yeterli yatırım alamamaktadır. İzmir’e ne kadar yatırım geldiği ortadadır. Hatta İzmir’den giden paralar başka illerdeki yatırımlara harcanmaktadır. Önümüzdeki yıl daha başarılı bir bütçeye imza atacağız” dedi. Başkan Selvitopu’nun açıklamalarına tepki gösteren AK Parti Grup Sözcüsü İmet Tunç ise, açıklamaları talihsiz bulduğunu belirterek, Karabağlar’ın iş ve sanayi alanlarından çok yerleşim bölgesi olduğunu hatırlattı ve ilçeye merkezi hükümette ödenenden fazla ödenek ayrıldığını dile getirdi.
 
OYÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ
2014 yılı kesin hesap cetveli AK Parti’li meclis üyelerinin ret oylarına karşılık CHP’li meclis üyelerinin oyçokluğu ile kabul edildi. Buna göre, belediye 2014 yılına ait bütçe rakamlarında yüzde 75 oranında gerçekleşme sağlarken, yaklaşık 145 milyon TL’lik gidere karşın, 144 milyon TL’lik de gelir sağlandı. Diğer yandan 2014 yılında bütçeye toplam 99 milyon 651 bin TL’lik borç yansırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yeni hizmet binası, Uzundere Rekreasyon Alanı ve ilçe genelinde yol yapım çalışmaları ve sokak düzenlemeleri gibi projeleri için 10 milyon liralık da destek aldı.
 
ADIYAMAN’A 230 BİN TL YARDIM
Mecliste ayrıca Adıyaman Besni’de kardeş belediye Şambayat Belediyesi’ne, ilçenin yol yapım çalışmaları ve kaldırım düzenlemeleri kapsamında 230 bin TL tutarında maddi yardım yapılması oybirliği ile karara bağlandı. AK Parti’li meclis üyelerinin de onayladığı talep doğrultusunda Başkan Selvitopu’na protokol yetkisi verilirken, proje desteği kapsamında ilçeye belediye kasasından para aktarılacak. Konu hakkında mecliste söz alan AK Parti’li meclis üyeleri “Maddi açıdan ne kadar zor durumda da olsak, yardıma ihtiyacımız olsa da, biz bu yardımı yapalım, belki bu yardım bir gün bize geri döner. Umarız Büyükşehir Belediyesi de bize 230 bin lira yerine 2 milyon 300 bin liralık yardımda bulunur” dedi. AK Parti’li meclis üyeleri adına yorum yapan bazı meclis üyeleri de söz konusu yardım konusunda şunları kaydetti: “İstanbul ve Ankara gibi bütçesi yüksek illerdeki belediyeler de biz kardeş belediye almazlar m? Böylece bizim borç yükümüz hafifler.”
 
“ANKARA VE İSTANBUL DA BİZİ KARDEŞ ALSIN”
Yardımlar konusunda açıklamada bulunan Başkan Muhittin Selvitopu ise, “Belediyemizin mali koşullarını biliyoruz, ama bu yardım doğru bir yere gidecek. Orada ilçenin yollarını gidip bizzat inceledim, çamur içindeydi. Karabağlar’da yaşayan insanların buraya katkısı olacak. O belde için çok büyük bir yardım. Bugüne kadar borçla ilgili kamuoyu önünde açıklamada bulunmadım, borcumuz var diyerek sitem etmedim. Yerel yönetimlerin kasasında zaten para olmaz, bizler hizmet kurumuyuz. Bu altından kalkabileceğimiz bir yardımdır. Peyderpey yapılacak bir yardım, yani nakdi yardım değil. Bütçemizi çok sarsacak bir şey değil. Hak ediş karşılığı yardım yapacağız” dedi.
 
GÖZÜ YAŞLI ANMA
Meclisin sonunda söz alan CHP’li Selvinaz Ömür, anneler günü ile ilgili kutlama mesajı yayınlayarak, Soma’daki maden faciasında çocuklarını kaybeden anneler ve Gezi Parkı olayları sırasında hayatını kaybeden aileleri andı. Meclis üyeleri toplantının sonunda Deniz Gezmiş ve arkadaşları da anmayı ihmal etmezken, AK Parti Grup Sözcüsü İmet Tunç, geçtiğimiz yıllarda Filistin’e yardım amacıyla giden Mavi Marmara gemisinde çıkan olaylarda yaşamını yitiren yakın arkadaşı Cengiz Songür’ü andı. Konuşması sırasında gözyaşlarına hakim olamadığı dikkat çeken Tunç, “Biz Deniz Gezmiş'i rahmetle anıyoruz. Mayıs ayı içerisinde haince saldırıya uğrayan Mavi Marmara şehitlerimizi de... Zira Mayıs ayı aynı zamanda Mavi Marmara ayıdır. Bunların içinde Karabağlar ilçemizde ikamet eden şehidimiz Cengiz Songür'ün de bulunduğunu unutmamak gerekir. Deniz Gezmiş de Cengiz Songür de insani müştereklerde bulunmuş iki vatandaşımızdır. Birisi Filistin'de savaşmış, birisi Filistin'de şehit olmuştur. Bu nedenle şehidimiz Cengiz Songür'ün isminin Karabağlar'a mal olması ve bu ismin ilçemizde yaşatılması gerektiğine inanıyorum” dedi. Karabağlar Belediye Başkanı Selvitopu ise, “İkisi de kapitalizme karşı mücadele etmiş vatandaşlarımızdır, ikisini de rahmetle anıyoruz” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.