Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karşıyaka’da bir açılış klasiği daha…Bu kez Tamaylıgil kurdele kesti

Karşıyaka’da bir açılış klasiği daha…Bu kez Tamaylıgil kurdele kesti

Karşıyaka Belediyesi tarafından yapılan Milli Mücadele Parkı ve Müzesi’nin açılış kurdelesini CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil kesti. Ortadoğu’da yaşananlara karşın Türkiye dış politikadaki tutumunu eleştiren Tamaylıgil konuşmasında Başbakan Erdoğan ve Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na göndermede bulundu. Tamaylıgil,yaklaşan yerel seçimler içinde iddialı konuştu “İzmir’de 28 belediye CHP’de. 30’da 30 olacaktır. İzmir’i hayal edenler, ‘ hadi canım siz de geldiğiniz gibi gideceğinizi bilerek siyaset yapın.‘ İzmir CHP’nindir” dedi.

  • Ege Postası
  • 27.08.2013 - 10:00
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - Yaklaşan yerel seçimler öncesi açılışlarla adeta gövde gösterisi yapan Karşıyaka Belediyesi geleneği yine bozmadı. Haziran’ın ilk haftasında Ahmet Piriştina Kültür Merkezi’nin açılışını CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na, Haziran sonunda ise Mavişehir Meydanı’nın açılışını CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın’a, geçtiğimiz günlerde ise Temizlik İşler Binası’nın açılışını da Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’le birlikte gerçekleştiren Karşıyaka Belediyesi’nin bu kez konuğu CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil oldu. Tamaylıgil, Milli Mücadele Parkı ve Müzesi’nin açılış kurdelesini kesti.

Açılış törenine CHP Genel Sekreteri Tamaylıgil’in yanı sıra,CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin,Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Makedonya Veles Belediye Başkanı Slavcho Chadiev, KKTC Konsolosu Uğur Umar, Kültür Ateşesi Mehmet Öznacar, CHP İzmir eski Milletvekilleri Canan Artıman, Kemal Vatan CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Ali Karaege, Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Fatih Diniz, belediye meclis üyeleri, ilçe başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

TAMAYLIGİL:KORKANLARI RAHATSIZ ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ


‘Yazdığı milli mücadele destanıyla herkesin umut ışığı olan İzmir’de olmak güzel’ diyerek konuşmasına başlayan CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, “Milli mücadelenin ilk kurşunu da İzmir’de son kurşunu da İzmir’de atıldı. Milli mücadele kolay kazanılmadı. Kanlar aktı. Emperyalist düşünceler hiçbir zaman gözlerini doyuramıyorlar. Onların çıkarttığı plan ve projeler karşı o zaman ‘bağımsızlık’ diyen ‘ya istiklal ya ölüm’ diyen liderlerle karşı duruşlar oldu. Mustafa Kemal ve arkadaşlarının yazdığı destanlar anıtlaşıyor. Bizler o destanı her zaman okuyacağız o destanları yazanları hep saygıyla anacağız. O destanı yazanlardan ürkenleri korkanları her zaman rahatsız etmeye devam edeceğiz” dedi.

BAŞBAKAN VE DAVUTOĞLU’NA GÖNDERME

Ortadoğu’da yaşananlara karşın Türkiye dış politikadaki tutumunu eleştiren Tamaylıgil konuşmasında Başbakan Erdoğan ve Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na göndermede bulunarak şöyle konuştu: “Yangınlar yanıyor. Birileri barış adında kadın ve çocukları zulüm altında bırakıyor. Canlar kayboluyor. Büyük Ortadoğu Projesi neyd? Hedefler? Çizmeye çalışılan haritala? O haritaları çizerken eş başkanları. Bizimde Büyük Ortadoğu Eş Başkanımız vardı. Ne old? Ama gerçek şudur ki, hiçbir gözyaşı hataları soldurmaz. Bu yangına hep beraber dur diyebilmektir. Bizim ülkemizin dış politika mimarı var. ‘Stratejik derinlik’ dedi., şimdi de derinlikte boğuldu. Biz savaş istemiyoruz. Savaşı lanetliyoruz. Barış istiyoruz kardeşlik istiyoruz bu coğrafyada artık insanlar ölmesin diyoruz. Barış için girilen Irak’ta 1,5 milyon Müslüman öldü. Barış için insan hakları bağımsızlık olmalı. Biz Bunları sağlamalıyız ki bölgeye umut gelsin. Ama savaşla değil. İnsanlığın en acı yaşattığı sonuç savaştır. Biz öyle bir dış politika ve sonuçlarını yaşadık ki bugün iki tane pilotumuz esir. Gazetecimiz Mısır'da  tutuklu. Bir polisimiz Somali’de katlediliyor. Bütün bunlar yaşanırken biz kendi acılarımızı ve hatalarımızla ortaya çıkan sonuçları için ağlamayı beceremezken vicdanı sulayacak gözyaşları ile insanların karşısına çıkacak yöneticiler ile karşılaşıyoruz.”

“ÇAPULCUYUZ”

Konuşmasında Gezi Parkı olaylarına da değinen Tamaylıgil; “ 5 genç ‘sadece doğa’ dedi. Kadınlar çıktı bedenime karışma dedi. Sokağa çıktı darbeci oldu, çapulcu oldu. Özgürlüğümüz için sokaklarda olacağız çapulcu olacağız. Tehdit ve baskıdan korkanlar günü kurtarabilirler ama yarın boyunlarında taşın ağırlığı yüzlerini yere çevireceklerdir. Bizim yüzümüz de alnımızda her zaman dik oldu olacaktır” dedi.

İZMİR’DE 30 DA 30 OLACAK

Konuşmasını yerel seçimlere yönelik iddialı sözlerle bitiren Tamaylıgil, "Mücadele ve kazanımlarını inkar eden bir anlayış var. Bunlara karşı aydınlanma ışığını elinde taşıyanlar için yol açıldı. Ayağa kalkma zamanı…Yerelde İzmir’de o aydınlanmayı gördük.İzmir’de 28 belediye CHP’de. 30’da 30 olacaktır. İzmir’i hayal edenler,  İzmir’i hayal edenler, ‘ hadi canım siz de geldiğiniz gibi gideceğinizi bilerek siyaset yapın. İzmir CHP’nindir" ifadelerini kullandı.

ENGİN: PARTİM ADINA DURAK’A TEŞEKKÜR EDİYORUM

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, “Belediye başkanı Karşıyaka’ya bir çok eser kazandır. Ancak bu eser partimizin kuruluş felsefesini de ifade eden bir eser. Partim adına belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Bir yanda kente hizmetler kazandırırken, AKP İzmir’i yağmalamaya tarihsel mirasıma göz koydu. Buna karşı mücadele ediyoruz” dedi.

DURAK: HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA SAHİP ÇIKMALIYIZ

Kanlarıyla destan yazan bir imparatorluğun küllerinden ülke kuranların torunları olarak sahip çıkmak zorunda oldukları bir mirasın sorumluluğunu taşıdıklarını ifade ederek konuşmasına başlayan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, “İçinden geçtiğimiz süreç düşünüldüğünde bugün bu mirasa her zamankinden fazla sahip çıkmak zorundayız dedi. Başkan Durak, Milli Mücadele Parkı ve Müzesi’ni ilçeye kazandırırken Çanakkale Zaferi’nden bugünlere uzanan büyük destanın ne anlama geldiğini Cumhuriyete neden sahip çıkılması gerektiğini gelecek kuşakların bilmesini istediklerini belirtti, sözlerini ‘yaşasın Cumhuriyet bu vatan bizim mirasa sahip çıktık geleceğe de aktarıyoruz” diyerek bitirdi.

2 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Yalı Mahallesi’nde 2 bin 500 metrekarelik alan üzerinde hayata geçirilen proje 2 bölümden oluşuyor. Birinci bölümü park olarak düzenlenen alanın önemli bir bölümünde ise, Milli Mücadele döneminin anlatıldığı Açıkhava Müzesi bulunuyor. Müze’de, Anadolu insanının Çanakkale Savaşı’yla başlayan kurtuluş mücadelesini anlatan heykeller, rölyefler, büstler ve kitabeler yer alıyor. Milli Mücadele Müzesi’nde 22 duvarda 44 yüzey farklı şekilde işlendi. Giriş bölümünde Atatürk Maskı ve İzmir’in işgali ile halkın direnişi tasvir edilirken, Çanakkale Savaşı rölyefleri ve kitabesi yer almakta. Park içerisinde, Kurtuluş Savaşı boyunca önemli başarılar sağlamış pek çok kahramanın büst ve heykelleri, Atatürk’ün Samsun’a çıkışı, Ankara’ya gelişi, TBMM’nin kuruluşu da yer alıyorNutuk’tan alıntıların da bulunduğu Milli Mücadele Müzesi’nde İnönü ve Sakarya Savaşları da rölyeflerle işleniyor. Türk Bayrağı’nın İzmir’e çekilmesi, İzmir İktisat Kongresi, Cumhuriyet’in İlanı, Kubilay olayı, kadın haklarının verilişi, harf devrimi gibi çağdaşlaşma yolunda verilen mücadeleler de ayrıca yazılarla ve rölyeflerle anlatılıyor. Parkın ortasında ise ayrıca büyük bir anıt bulunuyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.