Dolar 34,1368
%0
Euro 38,0526
%0.36
Altın 2.882,200
%-0.11
Bist-100 10.069,00
%1.83

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kızıl ajan Eskişehir'de tarihi mekanları gezdi

Kızıl ajan Eskişehir'de tarihi mekanları gezdi

ABD’de Rus casusluk şebekesi üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandıktan sonra sınır dışı edilen 'kızıl ajan' lakaplı Anna Vasilyevna Chapman, Eskişehir’de 16. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi Kurşunlu Cami Külliyesi'ni ziyaret etti....

  • Ege Postası
  • 04.05.2013 - 14:21
ABD’de Rus casusluk şebekesi üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandıktan sonra sınır dışı edilen 'kızıl ajan' lakaplı Anna Vasilyevna Chapman, Eskişehir’de 16. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi Kurşunlu Cami Külliyesi'ni ziyaret etti. Tarihi Odunpazarı evlerini de gezen kızıl ajan, tarihi Atlıhan Çarşı'sında odun ateşinde cam bardakta çay içti, beyaz altın olarak bilinen Lületaşı'ndan yapılmış hediyeler aldı. Uluslararası Genç Doğa Bilimciler Turnuvası için Eskişehir'e gelen Chapman'ın tarihi bölgeleri gezdikten sonra kentten ayrıldığı ve yarın ki ödül töreni için kente geleceği öğrenildi. Kentteki Safran Otel'de kalan Chapman'ın nerede olduğu ise merak konusu oldu.

ABD'de 2010 yılında Rus casusluk şebekesi üyesi olduğu gerekçesiyle 11 kişiyle birlikte tutuklandıktan sonra sınır dışı edilen 'kızıl ajan' lakaplı Anna Vasilyevna Chapman, geçtiğimiz Salı günü Eskişehir’de ortaya çıkmıştı. Rus Dış İstihbarat Servisi'nin en önemli ajanlarından olan Chapman, Anna Chapman ismiyle Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Uluslararası Genç Doğa Bilimciler Turnuvası'nın açılış törenine katıldı. Anna Chapman, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı’nın da iştirak ettiği törende Uluslararası Organizasyon Komitesi Üyesi sıfatıyla bir konuşma yaptı. Protokol üyeleriyle aynı yerde oturan Chapman kentin ileri gelen yöneticileriyle salon içerisinde hatıra fotoğrafı çektirmesi dikkat çekti. Karayoluyla sınırdan giriş yaptıktan sonra Eskişehir'e gelerek 30 Nisan 2013 tarihinde Uluslararası Genç Doğa Bilimciler Turnuvası'nın açılış törenine katılan Chapman'ın 6 Mayıs'ta kentten ayrılacağı belirtildi.

30 Nisan'da Osmangazi Üniversitesi'ndeki Uluslararası Genç Doğa Bilimciler Turnuvası'nın açılış törenine katılan Chapman'ın 1 Mayıs günü de Eskişehir'in tarihi ve turistik yerlerini gezdiği kaydedildi. Bir grup öğrenci ile 16. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi Kurşunlu Cami Külliyesi'ni ziyaret eden Chapman'ın burada Cami'yi, Kervansaray'ı ve Mevlevihane'yi gezdi. Kurşunlu Cami Külliyesi'ne hayran kalan Chapman, akabinde tarihi Atlıhan Çarşısı ile tarihi Odunpazarı evlerini dolaştı. Buralarda hatıra fotoğrafı çektiren Chapman, Atlıhan Çarşısı'nda odun ateşinde pişen cam bardakta çay içti, 'beyaz altın' olarak bilinen Lületaşı işletmelerini gezdi, hediyeler aldı. Chapman'ın bu ziyareti sırasında Çiğ börek ile mantı yediği öğrenildi.

Uluslararası Genç Doğa Bilimciler Turnuvası için Eskişehir'e gelen ve açılış törenine katıldıktan sonra tarihi bölgeleri gezen Chapman'ın ertesi günde kentten ayrıldığı kaydedildi. Uluslararası Organizasyon Komitesi Üyesi sıfatıyla Eskişehir'e gelen Chapman'ın yarınki Uluslararası Genç Doğa Bilimciler Turnuvası ödül töreni için kente geleceği öğrenildi. Kentteki Safran Otel'de bir süre kalan Chapman'ın şimdi ise nerede olduğu merak konusu oldu.

Bu arada, Chapman'ın Eskişehir'e geleceğini söz konusu turnuvanın organizatörlerinden olan Osmangazi Üniversitesi Yetkililerin bilgisinin olduğu ileri sürüldü. Organizasyonda yer alan üniversitedeki bazı yöneticilerin kentteki bazı yerel gazetecilere Rus ajan Chapman'ın kente geleceğini önceden haberdar ettiği iddia edildi. Osmangazi Üniversitesi tarafından konuya ilişkin İngilizce olarak hazırlatılarak dağıtılan broşürde Chapman ismi ve resminin yer alırken, Uluslararası Genç Doğa Bilimciler Turnuvası (www.iynt2013.com) isimli resmi internet sitesindeki listede yer almaması dikkat çekti. Söz konusu sitede diğer komite üyelerinin resim ve isimleri mevcut.

Öte yandan, Chapman'ın Uluslararası Genç Doğa Bilimciler Turnuvası'nın açılış töreninde katılımcıların tarafından büyük ilgi gördü. Kentteki bazı yöneticilerin Chapman ile tören sırasında salonda hatıra fotoğrafı çektirdiği ortaya çıktı. Söz konusu bazı yöneticilerin Chapman ile çektirdikleri bu fotoğrafları da sosyal paylaşım sitesi 'Facebook' adreslerinde yayınladıkları görüldü. Bazı yöneticilerin Chapman’ın Rus ‘kızıl ajan’ olduğu haberlerinin medyada yer alması sonrasında Chapman ile birlikte yer aldıkları fotoğrafları ‘Facebook’ adreslerinden kaldırdı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.