Dolar 34,1525
%0.16
Euro 38,0630
%-0.08
Altın 2.886,580
%0.4
Bist-100 9.911,00
%0.11

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kocaeli'nde 25. deprem kayıt istasyonu açıldı

Kocaeli'nde 25. deprem kayıt istasyonu açıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi'nde 25'inci deprem kayıt istasyonunu törenle açtı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sismolojik İzleme Ve Deprem Eğitim Merkezi projesi ile Çin’de düzenlenen uluslararası...

  • Ege Postası
  • 16.08.2013 - 14:02
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi'nde 25'inci deprem kayıt istasyonunu törenle açtı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sismolojik İzleme Ve Deprem Eğitim Merkezi projesi ile Çin’de düzenlenen uluslararası kentsel yenilik yarışmasında birincilik ödülü kazanmıştı. Dünya basınında da geniş yer alan projenin kazandığı ödülün büyütülmüş hali deprem kayıt istasyonu şeklinde yapılarak kentte kazandırıldı. Kocaeli’ndeki 25. kayıt merkezi olacak istasyonun açılışı Sekapark Sismoloji ve Deprem Eğitim Merkezi önünde yapıldı.

    Açılışa Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Vali Yardımcısı Ali Sözen, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, Genel Sekreter Ersin Yazıcı, Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Yazıcı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gökmen Mengüç, Park Bahçeler ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Cenan Turan, Kocaeli Müzeler Müdürü İlsen Özbay ve vatandaşlar katıldı.

    Müzeler Müdürü Özbay açılıştaki konuşmasında ivme ölçer cihazının sismik hareketleri takip etmek için önemli bir veri kaynağı olduğunu söyledi.

    ‘Bundan 14 yıl önce Kocaeli’nde hayat durdu’ diyerek konuşmasına başlayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, bir anda Kocaeli’nin daha önce yaşamadığı bir duyguyu yaşadığını belirtti. Başkan Vekili Özak, “Hayat durdu, birçok can gitti. İnsanların hayatında yeni bir dönem başladı. Bugüne kadar depremle ilgili özellikle bilinç noktasında son derece yetersiz olan bir Türkiye vardı. Sonra insanlar düşünmeye başladılar bundan sonra hayatımızı nasıl düzene sokarız diye. Daha yaşanılabilir kentler nasıl oluştururuz diye. 20 bine yakın vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremin kazandırdığı en önemli şey bilinçlenme oldu. Büyükşehir Belediyemiz 2004 yılından bu yana depremle ilgili konularda bilimsel ölçüde öncülük yaptı. Kentlerdeki yenilik hareketleri başlığı altında yapılan yarışmada belediyemiz birincilik aldı.” şeklinde konuştu.

    Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker de depremin üzerinden 14 yıl geçtiğini ancak hafızlarda daha dün gibi yer aldığını dile getirdi. Milletvekili Şeker, “1999 depreminden sonra Türkiye’de bir deprem bilinci oluştu. Bu sadece Kocaeli ile sınırlı değil. Depremle ilgili bir taraftan belediyeler diğer taraftan da devlet planlama ve binaların depreme dayanıklı olup olmadıkları konusunda çalışma yaptı. En son mecliste çıkarılan afet riski altındaki alanların dönüşüm yasası ile birlikte çalışmalar hızlandı. Bu kapsamda depremde yıkılma tehlikesi arz eden riskli alanların 3 etap yıkım işlemi yarın başlayacak. Körfez ve Gölcük’te riskli alanlar belirlendi. Bu bölgelerde yapılar tamamen boşaltılacak. Çünkü buralarda zemin problemleri var. Bizi üzerimize düşen güvensiz binaları güvenli hale getirmek.” dedi.

    Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği Sismolojik İzleme Ve Deprem Eğitim Merkezi 2 bölümden oluşuyor. Sismolojik izleme merkeziyle deprem riskleri takip edilirken, bilgilendirme merkezinde depremin zararlarından korunma konusunda uygulamalı eğitim veriliyor. 3 boyutlu simülasyon ile vatandaşlar depremi bire bir yaşarak önemli tecrübeler edinebiliyor. Dünya Birleşik Şehirler ve Yerel Yönetimler Birliği tarafından Çin’in Guangzhou kentinde düzenlenen Uluslararası Kentsel Yenilik Yarışmasına dünyadan 153 şehir katılmıştı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu projesi dalında 255 proje içinde birinci oldu. Kamu, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarca beraber yürütülmesi, sürekli uygulanmakta olması, yenilikçi bir anlayışla hazırlanması ve depremin etkilediği her yerel yönetime örnek olması projenin birinci olmasında etken oldu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.