Dolar 34,0957
%-0.04
Euro 38,1768
%0.03
Altın 2.918,300
%0.13
Bist-100 10.030,00
%1.44

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kocaoğlu’ndan DSİ’ye çağrı: İzin verin damlama sulama yapalım

Kocaoğlu’ndan DSİ’ye çağrı: İzin verin damlama sulama yapalım

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Tahtalı Havzası’nda hayata geçirmek istedikleri ‘damlama sulama’ yöntemi için Devlet Su İşleri’nden (DSİ) onay istedi. Kocaoğlu, damla sulamanın, DSİ yetkililerinin iddia ettiği gibi...

  • Ege Postası
  • 15.08.2013 - 15:14
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Tahtalı Havzası’nda hayata geçirmek istedikleri ‘damlama sulama’ yöntemi için Devlet Su İşleri’nden (DSİ) onay istedi. Kocaoğlu, damla sulamanın, DSİ yetkililerinin iddia ettiği gibi barajdaki içme suyunun boşa harcanması değil korunması anlamına geleceğini ve yüzde 35’e varan su tasarrufu sağlanacağını söyledi.

Başkan Kocaoğlu, Tahtalı Baraj Gölü’nden alınacak suyun damla sulama yöntemiyle dağıtılmasının, İZSU Su Havzaları Koruma Yönetmeliği ve Tahtalı Havzası Tarım Tebliği hükümlerine uygun olduğunu kaydetti. Kocaoğlu, “DSİ yetkilileri, damlama sulama yerine yeni kuyular açılmasını öneriyor. Oysa bölgede isteyen herkesin kendi parselinde kuyu açarak sulu tarım yapması mümkün olmadığı gibi, bu durum kaynaklarımızın tükenmesine de neden olacaktır. Ayrıca, bölgede gereğinden fazla kuyu açılması, yağmur sularının baraj yerine önce çekilen kuyulara gitmesi anlamını taşıyor. Bu vahşi sulama yöntemini artık bir kenara bırakmazsak, baraj gölü gelen yağışlardan yeterince yararlanamaz. İşte İzmir’in içme suyuna ilişkin asıl tehlike o zaman görülecektir.” diye konuştu.

Barajı besleyen yeraltı sularının kontrolsüz çekilmesini engellemek, kısa mesafeli koruma alanında tarımsal faaliyetlerin ekolojik koşullarda yapılmasını sağlamak ve tek geçim kaynağının tarımsal faaliyet olduğu bölgede, ekonomik yaşamı sürdürmek için geliştirilen projenin hayata geçmesi için valilik ve DSİ’ye yazılar yazdıklarını, pek çok toplantıda da bu taleplerini yinelediklerini hatırlatan Kocaoğlu, “Geliştirdiğimiz proje sayesinde havza tabanından daha az su çekileceğinden damla sulama ile eski sistem sulama arasında yaklaşık yüzde 35 fark olacak. Yani barajı yüzde 35 daha tasarruflu kullanmış olacağız. Bu da 100 milyon metreküp su demek. Bunu DSİ’ye anlattık, yazdık, çizdik ama ‘Tarımsal sulama belediyenin işi değil’ diye sıcak bakılmadı.” şeklinde konuştu.

"VAHŞİ SULAMANIN ÖNÜNE GEÇİLECEK"

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından organik tarıma yönlendirilen bölge üreticisinin, Tahtalı Baraj Gölü'nden yapılacak damla sulamayla, yeraltı sularını çıkarmak için kullandıkları elektrik enerjisinden de tasarruf edeceğini belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Vahşi sulamanın önüne geçileceği için bölgedeki toprak erozyonunu da önlemiş olacağız. Özetle damla sulama yöntemi, her bakımdan avantajlı görünüyor. Üstelik Büyükşehir Belediyesi olarak, bu projenin tüm finansmanını üstlenmeye hazırız. Bilindiği gibi, Tahtalı Barajı kısa mesafeli koruma alanlarında organik tarım dışında sulu tarıma izin verilmiyor. Organik tarıma geçiş ise tek parsel bazında mümkün değil. Projemizde, bütün parsellerin organik tarıma uygun hale getirilmesi ve sertifikalandırılması da var.”

Suyun dağıtımı projesinde, öncelikle Büyükşehir Belediyesi Tarım, Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü’nün, Tahtalı Barajı kısa mesafeli koruma alanındaki tüm arazi sahiplerine ekolojik tarıma geçiş eğitimleri vermesi öngörülüyor. Böylelikle üreticilerin ekolojik tarım sertifikası almaları sağlanacak ve sertifikaya sahip ekolojik tarım yapan çiftçilere damla sulama sistemi kurulacak. Suyun tek tarımsal su abonesi olarak dağıtılabilmesi için de yine Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle birlik ya da kooperatif kurulması sağlanacak.

Sulama suyunun, kapalı borular içinde taşınarak filtre edilip süzüldükten sonra damlatıcılar aracılığı ile bitki kök bölgesinde veya toprak yüzeyine damlalar halinde verilmesine 'Damlama sulama sistemi' deniliyor. Sistem sayesinde, bitkilere daha sık aralıklarla ama daha az su veriliyor. Sulama suyu bitkilere, toprak yüzeyine serilmiş ya da toprak içine 15-30 santimetre gömülmüş olan plastik borular aracılığıyla aktarılıyor. Damlatıcılar, lateral denilen bu plastik borulara bitkilerin ihtiyaçlarına göre belirli aralıklarla yerleştiriliyor. Damlatıcılar, sulama suyunu saatte birkaç litrelik bir debi ile toprağa damlatıyor. Bitkiden salma suyla sulamada yüzde 50 randıman alınırken, bu oran damla sulama ile yüzde 90-95’lere çıkıyor.


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.