Dolar 34,1843
%-0.06
Euro 37,8762
%0.27
Altın 2.927,670
%-0.06
Bist-100 9.351,00
%-3.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kulüplere yardım meclisi gerdi!

Kulüplere yardım meclisi gerdi!

Başkan Aziz Kocaoğlu’nun katılmadığı İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ESHOT’un 2014 bütçesi karara bağlandı. 649 milyon 146 bin 914 lira olarak öngörülen bütçesi AK Parti’nin ret oylarına karşılık oy çokluğu ile kabul edilirken, meclis toplantısında yardım krizi yaşandı. AK Parti Grubu kentteki amatör kulüplere yapılması öngörülen 4,5 milyon TL tutarındaki yardımı eşitsiz olduğu gerekçesi ile reddederken, CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan’ın “Bizim aklımıza şimdiye kadar böyle şeytanlıklar gelmesi” sözleri kısa süreli tartışmaya yol açtı.

  • Ege Postası
  • 22.11.2013 - 22:46
 ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kasım ayı 7’inci meclis toplantısında ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2014 yılı tahmini bütçesi görüşüldü. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kent içi toplu taşımada önemli rolü üstlenen ESHOT’un 2014 yılındaki bütçesi geçtiğimiz yıla oranla yüzde 4,27 oranında küçülürken, 649 milyon 146 bin 914 TL tutarındaki bütçe AK Parti’nin ret oylarına karşılık oy çokluğu ile kabul edildi. Bütçede yatırımlara 63 milyon 270 bin lira ayrılırken, yatırımların en önemli kısmını ise yeni otobüs alımları ve mevcut otobüslerin engelli kullanımına uygun hale getirilmesi teşkil edecek.

ATİLLA’DAN 90 DAKİKA VURGUSU


ESHOT’un projeleri ve yatırımları hakkında bilgi veren CHP Grup Sözcüsü Olgun Atilla, “ESHOT bütçesi önümüzdeki sene içerisinde 94 adet projeyi hayata geçirecektir. Toplam 501 milyon TL gelir bütçesi, 148 milyon TL de borç rakamı söz konusu. Bulunduğumuz sene içerisindeki bilet gelirlerinden yüzde 0,82 oranında artış sağladık. Ancak, ESHOT enflasyon rakamlarının altında zam yapmıştır. Hiçbir yerde örneği olmayan 90 dakika tek bilet uygulamasına seneye de devam edeceğiz. 2007’den bu yana süre gelen aktarmalı biniş halk tarafından büyük takdir topladığı gibi Uluslararası anlamda da önemli ödüllere layık görüldü. Bir yılda 300 binin üzerinde yolcu artışı sağlayarak, toplu taşımada 1 milyon yolcuyu aştık. 772 otobüse ek olarak 300 otobüs daha alacağız. Bu rakam otobüs alımlarında bir rekordur. Toplam 1072 otobüs aldık. 100 adet daha körüklü otobüs alacağız. Otobüslerimizin yaş ortalaması Avrupa’nın da altına inerek 5 yaşa gelmiştir. Borçlanma oranımız da bu sene ciddi anlamda düştü. Yapılacak yatırımlar doğrultusunda borçlanma da yapabiliriz. Borcumuza çok diyen olabilir. Ancak ESHOT’un yaptığı yatırımlar göz ardı ediliyor. Kurumun kredi notu ve uluslar arası finans kuruluşları gözünde güvenilirliği artıyor. Büyükşehir sınırlarımızın genişlemesi sonucu birçok orman köyümüze seferlere başladık. Filoda teknolojik koşullar doğrultusunda yapılan yenilikler sonrasında araç bakım giderleri de ciddi oranda azalmıştır. 2014 yılında sefere çıkacak tüm otobüslerin hepsi yeni, klimalı ve engelli kullanımına uygun olacaktır” diye konuştu.


“ESHOT İFLASIN EŞİĞİNE GELDİ”


AK Parti Grubu adına söz alan meclis üyesi Ahmet Türkyılmaz, bütçeye grup olarak ret oyu kullanacaklarını belirterek eleştirilerini şöyle dile getirdi; “2012 bütçesi toplam 501 milyon TL iken bu rakam 2014’te 641 milyon TL olmuş. ESHOT artık personel maaşını dahi borçlanmadan veremiyor. Toplam faiz giderleri 20 milyon TL’ye ulaştı. 2013 yılına göre borçlanmada azalma olduğunu dile getirdiniz. Ancak bu borçlanma sermaye bazındadır ve sanal anlamda bir azalama söz konusu. Bunun sebebi de otobüs alımlarında meydana gelen düşüştür. Kent genelinde 110 akıllı durak var. Gereken yatırım yapılmıyor. İZDENİZ ve İZBAN’ın taşımadaki yüzdeleri çok az, taşımanın büyük bölümü halen ESHOT’un üzerinden devam ediyor. Birimler arasındaki koordinasyonu arttırarak raylı sistem ve deniz taşımacılığını daha aktif şekilde kullanmamız gerekiyor. Bu sayede toplu taşımanın da kalitesi artacaktır. ESHOT bütçesinde ciddi anlamda sıkıntı var ve iflasın eşiğinde. Yönetimin bu konuda ihmalleri var, buna önlem almalılar. Bütçeye grup olarak ret oyu vereceğiz”

AK PARTİLİ ÇAKAR’DAN 90 DAKİKA ÖNERİSİ


ESHOT tarafından uygulanan 90 dakika tek bilet uygulamasının yanlış aksettirildiğini belirterek bir öneride bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar ise, aktarma uygulamasının sadece 11 metropol ilçede geçerli olduğunu söyledi ve çevre ilçelerde de aynı uygulamanın hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. AK Partili Çakar, işletmenin koyduğu hedefleri gerçekleştirmekten uzak olduğunu da belirterek “Otobüslerimizin yaşı belirtilenin aksine 8,5’tur. 100 tane otobüsün alınması ile otobüs filosunun yaş ortalamasının düşmesi mümkün değil. ESHOT’un araç yaşı ortalaması daha aşağıya indirilmeli ve her sene belli oranda araç alımı gerçekleştirilmeli. ESHOT her yıl koyduğu hedefin ancak yüzde 50’sini gerçekleştirebiliyor. Otobüs alımına ayrılan para 63 milyon TL, borçlanma tutarı 148 milyon TL. Demek ki, borçlanmadan otobüs alamıyoruz” dedi.


BÜTÇE OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ


AK Parti Grup Başkanvekili Çakar’ın eleştirilerine yanıt veren Meclis Başkanvekili Adnan Oğuz Akyarlı, “ESHOT filosunda toplam 1592 otobüs var. Bunun 1150 adedi işletmede kullanılıyor. Kalanlar ise servis aracı olarak hizmet veriyor. Söz konusu yaş ortalaması toplu taşımada kullanılan araçlara aittir” dedi. ESHOT’un 2014 yılı bütçesi AK Parti grubundan gelen ret oylarına karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

AK PARTİ’DEN YARDIM TEPKİSİ

Diğer yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin amatör kulüplere sağlayacağı 4,5 milyon TL’lik yatırım mecliste sert tartışmalara neden oldu. İlgili önerge hakkında komisyon toplantısında muhalefet şerhi koyan AK Partili Meclis Üyesi İrfan Eskin, yardım yapılacak kulüplerin seçiminde Başkan Aziz Kocaoğlu’nun yetkili kılınmasına karşı çıkarak “Biz bu yardımın İzmir’deki tüm kulüplere eşit dağıtılmasını istiyoruz” dedi. CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise, yardım yönetmeliği uyarınca amatör kulüplere başarı sırası esas alınarak dağıtılacağını belirterek, yardımın tüm belediyelerin tarafından yaptıklarını ve her kulübün değişik ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

“YARDIMLARIN DA BİR KRİTERİ OLUR”

AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar ise, İzmir’deki tüm amatör kulüplerin yardımdan eşit şekilde yararlanmasını istediğini belirterek, “İzmir’de sadece 10 tane spor kulübü yok. Toplam 219 amatör kulüp var ve hepsinin buna ayrı ayrı ihtiyacı bulunuyor. Peki bu yardım hangi standart ve hangi ilkelere dayanılarak dağıtılacak, o belli değil. Herhangi bir başarının esas alınmadığı da belli. Eğer başarı esas alınmayacaksa, herhangi bir kriter konmamışsa, bu kulüpler arasında bu para nasıl paylaştırılaca? Eşit paylaştıracak ibaresi eklenmeyecekse, bu kulüpler bu paranın nasıl dağıtılacağını açıkça izah edin” diye konuştu.

ÇAKAR İLE AYDOĞAN TARTIŞMA YAŞADI

Çakar’ın sorularını yanıtlayan CHP’li Sırrı Aydoğan, “Bizim aklımıza şimdiye kadar böyle şeytanlıklar gelmedi. Bu para, amatör kulüplere para verilirken gizli saklı verilmiyor. Bunu herkes takip edebilir. Kesinlikle art niyet düşünmedik” derken salonda tansiyon bir anda yükseldi. AK Parti adına yeniden söz alan Çakar, Aydoğan’a sert tepki göstererek, yardımların keyfi yapılacağını ve tüm kulüplerin bundan eşit yararlanamayacağını belirterek, “Sırrı Bey’i meclis önünde özür dilemeye davet ediyorum. Sözleri hakaret içeriyor. İçine düştüğü çaresiz durumdan sıyrılmak için etrafa hakaret etmeyi adet haline getirdi. Yaşına yakıştıramıyorum. Biz böyle bir adaletsiz sistem içerisinde oylarımızla yer almayacağız. Herkese biner lira, kalan on kulübe 500’er TL vermek adalet mi'” dedi. Meclis Başkanvekili Adnan Oğuz Akyarlı’nın araya girmesi sonrasında tansiyon yatışırken, amatör kulüplere 4,5 milyon TL tutarında yardım yapılmasını öngören ilgili önerge oyçokluğu ile kabul edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.