Dolar 34,6450
%0.26
Euro 36,3307
%0.08
Altın 2.928,890
%0.37
Bist-100 9.636,00
%-0.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Meslek odalarından İzmir'e hayati uyarı

Meslek odalarından İzmir'e hayati uyarı

22 Mart Dünya Su Günü dolayısı ile bir açıklama yayınlayan meslek odaları İzmir'e hayati uyarılarda bulundu. Kentteki su kaynaklarının yanlış yönetimi nedeniyle suyun gün geçtikçe azaldığına dikkat çeken TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, kentin en önemli su kaynakları arasında yer alan Çamlı Barajı'nın sermayeye ve altına heba edildiğini hatırlatarak kritik uyarılarda bulundu. Meslek odalarından İzmir'e hayati uyarı:

  • Ege Postası
  • 22.03.2016 - 14:17
Suyun kamusal bir değer olduğuna dikkat çeken ve sermayenin eline bırakılmaması gerektiğini hatırlatan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Dünya Su Günü ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları aktardı:
 
"Doğal yaşam için en temel ihtiyaçlardan biri olan suyun, artan nüfus ve plansız büyüme ve sanayileşme ile birlikte tükenmeye başlaması, kullanılabilir-içilebilir-temiz suya erişimde yaşanan sorunlar, su yoksunluğu ve yoksulluğu suyun ticari bir meta olarak görülmeye başlamasıyla uluslararası su politikaları da biçim değiştirmektedir.
 
Birleşmiş Milletler tarafından; ilk kez 1992 yılında Rio Konferansında kararlaştırılan Dünya Su Günü; ilk kutlamanın yapıldığı 1993 yılından beri her yıl farklı temalarla kutlanıyor. 2011 yılında “Su ve Kentleşme”,2012 yılında “Su ve Gıda Güvenliği”, 2013 yılında Su Dayanışması, 2014 yılında Su ve Enerji, 2015 yılında “Su ve Sürdürülebilir Kalkınma” olarak belirlenen Su Günü teması, 2016 yılında “Su ve İstihdam” olarak belirlenmiştir.
 
Bugün dünyada miyarlarca kişiye temiz ve sağlıklı su ulaştırılamadığı, büyük bölümünde de su kıtlığı yaşandığı, ölümcül birçok hastalığın temelinde temiz su kıtlığının olduğu bilinmektedir. Suyun yokluğu ekonomiyi, sağlıklı yaşamı, sağlıklı beslenmeyi doğrudan etkilemektedir. Bugün yaşananlardan ders alma, geleceğimizi, suyumuzu koruma zamanıdır.
 
Dünyanın birçok yerinde insanların sağlıklı suya erişimi ile ilgili sorunlar yaşanmaktadır. Ama yaşanan sorunlar su miktarının azlığı ile ilgili değil yönetimi ile ilgilidir. Su hizmetlerinin fiyatlandırılması veya su kullanım haklarının şirketlere devredilmesi suya erişimi engellemektedir. Yaşamın sürekliliği suya doğrudan bağlı olduğuna göre suyun kullanım hakkı ondan hayat bulan canlılardan başkasına ait olamaz, olmamalıdır. Yaşamın sürekliliği için suyu kullananlar aynı zamanda onu korumaktan da sorumlu olmalıdır.


 
Neyazık ki ülkemiz de su sıkıntısı yaşayan ülkeler grubunda yer almaktadır. Bunun temel nedeni ise sularımızın korunamaması, tüm sektörlerde plansız kullanılışı ve hızlı artan nüfus karşısında suyun doğru yönetilememesidir.
 
Ülkemizin her bölgesinde yanlış yönetilen süreçler doğrultusunda su kaynaklarımız vahşice kirletilmekte, yok edilmektedir. Kentimizde de sınırlı olan su kaynakları bu hoyrat anlayıştan nasibini almaktadır. İzmir’in içme suyu kaynaklarının yetersiz olması nedeni ile bir taraftan Gördes Barajı’ndan su getirilmekte; diğer taraftan kentin gelecekteki su ihtiyacını karşılaması planlanan Çamlı Barajı altın madenciliğine feda edilmektedir. Kentimizin su ihtiyacını karşılayan yüzeysel ve yer altı suyu kaynakları kirlenme riski ile karşı karşıyadır.
 
İzmir‘in su açısından zengin bir bölgede olmadığı gerçeği unutulmadan, su tüketimi açısından su kaynaklarını farklı kullanımlar (tarım, sanayi, kentsel) arasındaki paylaşımında bölge ve kent planlamasının aynı zamanda bir su kullanım kararı olduğu gerçeği dikkate alınarak; ihtiyaç ve talepler doğrultusunda su yönetim politikalarının sağlayacağı su tasarrufu da göz önüne alınmalıdır. Su, bir yaşam hakkıdır. Ücretini ödeyemeyenlerin elinden alınabilecek ticari bir mala dönüştürülemez. Çokuluslu şirketlerin eline bırakılamaz. Kamusal bir değer olması gereken su, ne yazık ki özelleştirme kıskacı altındadır. Çağdaş bir su yönetiminin yalnızca modern teknolojiyi kullanarak değil karar alma süreçlerinde ve yönetimde katılımcılığı arttırarak, sosyal politikalarla bütünleştiren bir anlayışı egemen kılmakla sağlanabileceği unutulmamalıdır.
 
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu olarak; 22 Mart Dünya Su Günü‘nde hem ülkemiz hem de dünyada su kıtlığı ile ilgili mücadelenin yanında, su varlığının sermayenin değil yaşamın, canlıların ve insanlığın kullanım hakkı sözleşmelerinin yapılacağı ve kabul edileceğe güne kadar mücadele edeceğimizi kamuoyu ile paylaşırız."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.