Dolar 34,2725
%0
Euro 37,4428
%-0.14
Altın 2.922,230
%-0.2
Bist-100 8.732,00
%-1.63

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Pinochet, öğrencileri de takip ediyormuş

Pinochet, öğrencileri de takip ediyormuş

Şili’nin eski diktatörü Augusto Pinochet’in demir yumrukla yönettiği 1973-90 yılları arasında, ülkenin gizli servisi CNI’ye (Central Nacional de Informaciones) öğrenci ve öğretmenleri takip ettirdiği ortaya çıktı.Alman haber ajansı...

  • Ege Postası
  • 28.06.2013 - 14:06
Şili’nin eski diktatörü Augusto Pinochet’in demir yumrukla yönettiği 1973-90 yılları arasında, ülkenin gizli servisi CNI’ye (Central Nacional de Informaciones) öğrenci ve öğretmenleri takip ettirdiği ortaya çıktı.

Alman haber ajansı DPA, CNI’nin Eğitim Bakanlığı’na gönderdiği 30 bin gizli arşiv dosyasına ulaştı.

Belgelere göre, ülkenin kamu, dini ve özel okullarında öğrenciler ve öğretmenler yıllarca takip edildi ve demokrasi talep eden öğretmenler toplu halde okuldan atıldı.

Bunların genellikle rejim yanlısı öğretmenler ve yetkililer tarafından fişlendiği kaydedilirken, ispiyoncuların kendi imzalarıyla birlikte direk Devlet Başkanı Pinochet adına mektup gönderdiği ifade edildi.

REJİME SADIK ÖĞRENCİLER İÇİN "MİLLİ GÜVENLİK" DERSLERİ

Rejime sadık öğrenciler yetiştirmek isteyen Pinochet, bakan, bakan yardımcıları ve diğer üst düzey yetkililerin çocuklarına “Milli Güvenlik” ve “Totaliter Doktrinler” üzerine özel periodik dersler verdi.

Augusto Pinochet’in baskılar ve takiplerle öğrencileri kontrol altında tutma projesi ters teperken, ülke çapında AEM, COEM, ASEC ve FESES gibi rejim karşıtı öğrenci organizasyonları ortaya çıktı.

Yüzlerce cinayet ve binlerce işkenceden sorumlu tutulan CNI'nin, bakanlıklarla günlük olarak yazıştığı ve daha sonra yakılan bu belgelerden bazısının bakanların imzasıyla birlikte korunduğu

Bu dönemde, tüm kamu çalışanları gibi, Şili gizli servisi tarafından incelenmeyen öğretmenlerin de okullarda ders veremediğine dikkat çekildi.

General Augusto Pinochet, 1973'te ABD'nin desteğiyle solcu Başkan Salvador Allende'yi askeri darbeyle devirerek iktidara gelmişti. 1990 yılına ülkeyi diktatörlükle yöneten Pinochet, 3 bin kişinin ölümünden, onbinlerce insanı toplama kamplarına göndermekten ve işkencelerden sorumlu tutuluyor. Mağdurlar tarafından mahkemeye verilen General Pinochet, 10 Aralık 2006'da 91 yaşında ev hapsinde ölmüştü.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.