Dolar 34,1537
%0.17
Euro 38,0153
%-0.2
Altın 2.886,670
%0.4
Bist-100 9.888,00
%-0.13

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Prof. Dr. Tayyar: Türkiye helal gıda pazarının lider ülkesi olabilir

Prof. Dr. Tayyar: Türkiye helal gıda pazarının lider ülkesi olabilir

Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayyar, "Gerçekleştirilen bu çalışmalar artırılır ve standartlar tam olarak oturtulursa Türkiye helal gıda pazarının lider ülkesi...

  • Ege Postası
  • 16.08.2013 - 12:32
Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayyar, "Gerçekleştirilen bu çalışmalar artırılır ve standartlar tam olarak oturtulursa Türkiye helal gıda pazarının lider ülkesi olabilir." dedi.

    Bursa Girişimci İş Adamları Derneği (BUGİAD) Gıda Komitesi tarafından organize edilen 'Helal Gıda' semineri, Prof. Dr. Mustafa Tayyar'ın sunumu ile dernek binasında gerçekleştirildi. Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayyar, Helal Gıda hakkında komite üyelerine bilgi verdi.

    "TÜRKİYE MERKEZ ÜLKE OLABİLİR"

    Helal gıda sektörünün yükselen bir pazar olduğunu vurgulayan Tayyar, dünya üzerinde Malezya, Amerika, Endonezya ve Körfez ülkelerinde bu sektörün ön planda olduğunu ifade etti. Dünyada 2 milyar civarında Müslüman'ın yaşadığını belirten Tayyar, böylesine değerli pazarda Türkiye'nin daha aktif bir şekilde hareket etmesi gerektiğini dile getirdi. Tayyar, şunları söyledi: "Türkiye konumu itibari ile Müslüman coğrafyasına oldukça yakın, sadece Ortadoğu bölgesinde 350 milyon Müslüman yaşıyor, Türkiye bu durumu avantaja çevirerek helal gıda sektörünün merkez ülkesi olabilir. 2 trilyon dolara yaklaşan bir pazar hacmine sahip helal gıda sektöründe Türkiye'nin söz sahibi olması ülkeye çok büyük avantajlar getirir. İslam Ülkeleri Standartlar ve Metoroloji Enstitüsü (SMIIC) Türkiye’de kurulması pazarı ülkemize çekme noktasında önemli bir adım olduğunu belirtmeliyiz. İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) bağlı olarak çalışan SMIIC'ın kurulması ile Türkiye sektörden daha fazla pay alacağına inanıyorum. Gerçekleştirilen bu çalışmalar artırılır ve standartlar tam olarak oturtulursa Türkiye helal gıda pazarının lider ülkesi olabilir."

    BUGİAD Gıda Komitesi Başkanı Tayfun Kurdal ise tüketicinin helal gıda logolu ürünlere dikkat ettiğini ve bu konuda olumlu yönde bir bilinçlenme olduğunu dile getirdi. Helal gıda sektöründe yaşanan en büyük sorunlardan biri olarak yetersiz ya da yetkisiz yerlerden verilen helal gıda sertifikalarını işaret eden Kurdal, "Hassasiyetin böylesine ön planda olması gerek bir sektörde yetkililerin çok dikkatli olması gerekiyor. İçinde ne olduğu bilinmeyen, nasıl üretildiği belli olmayan ürünlerin bazılarında dahi helal gıda sertifikası görebiliyoruz. İnsanların en hassas olduğu inancı ve gıdayı birleştiren helal gıda sertifikalarının Türkiye'de ve Dünya'da standarda oturtulması gerekiyor." dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.