Dolar 34,1775
%-0.06
Euro 37,8555
%0.07
Altın 2.909,380
%-0.49
Bist-100 9.063,00
%0.55

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
SGK İl Müdürü Yılmaz: Sigortalı her şeker hastası malulen emekli olamaz

SGK İl Müdürü Yılmaz: Sigortalı her şeker hastası malulen emekli olamaz

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yozgat İl Müdürü İsmail Yılmaz, kamuoyunda şeker hastası olup da sigortalı kişilerin malulen emekli olabildiği yönünde yanlış söylemlerin dolaştığını, bu durumdaki çalışanların ancak kanunda belirlenen...

  • Ege Postası
  • 20.09.2013 - 16:45
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yozgat İl Müdürü İsmail Yılmaz, kamuoyunda şeker hastası olup da sigortalı kişilerin malulen emekli olabildiği yönünde yanlış söylemlerin dolaştığını, bu durumdaki çalışanların ancak kanunda belirlenen şartları taşıması halinde emekli olabileceğini söyledi.

SGK İl Müdürü Yılmaz, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre sigortalı sayılanlar ve bunların bakmakla yükümlü oldukları veya hak sahibi çocuklarının maluliyetinin tespitine ilişkin usul ve esasları düzenleyen 'Maluliyet Tespit Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildiğini belirtip şunları söyledi: “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın süreğen hastalığı olanları da içeren çalışamaz durumdaki engellilerin maluliyet haklarını düzenleyen yeni Maluliyet Tespit Yönetmeliği, 3 Ağustos 2013 tarih ve 28727 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı ve yönetmeliğin 1 Eylül 2013 tarihi itibariyle uygulamaya konuldu. Bu yönetmelik kapmasında artık şeker hastalığı maluliyeti için bir kriter oldu. Ancak her şeker hastası teşhisi konan malulen emekli olamıyor, bunun belirli kriterleri bulunmaktadır." dedi.

Şeker hastalığı sebebi ile en az 3 organında bozulma görülmüşse, bu maluliyet için bir sebep sayılacağını ifade eden Yılmaz, ilgili hastanın da rahatsızlığını gösteren sağlık kurulu raporu olması gerektiğini kaydetti. Yılmaz, "Şeker hastaları malulen emekli olacak diye bir düşünce içine girilmesi yanlıştır. Bir kişinin 3 organının şeker hastalığı yüzünden zarar görmüş olması için en az 15-20 yıllık şeker hastası olması gerekiyor. Bazı vatandaşlarımız bu yönetmeliği yanlış anlayarak, (ben şeker hastasıyım) diye kuruma gelerek malulen emekli olmak için dilekçe vermekte. Fakat malulen emeklilik için gerekli kriterler oluşmadığı için olumsuz cevap veriliyor. Bu da kurumda gereksiz iş yüküne sebep olmakta. Bu yüzden böyle durumda olan vatandaşlarımız kanunda belirtilen kriterleri taşıyorsa müracaat etsin, taşımıyorsa müracaat etmesin." diye uyardı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.