Dolar 34,1619
%-0.11
Euro 37,8252
%-0.01
Altın 2.908,750
%-0.51
Bist-100 9.101,00
%0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sokmayan bal arısı ırkı, geliştirilmeyi bekliyor

Sokmayan bal arısı ırkı, geliştirilmeyi bekliyor

Kayseri’de 5 kuşaktır arıcılık yapan bir aileye ait kovanlarda bulunan bal arıları, sokmamalarıyla dikkat çekiyor. 'Sakin arı' olarak da bilinen bu türün geliştirilesi bekleniyor.Faydaları saymakla bitmeyen balın üretilmesi oldukça zahmetli....

  • Ege Postası
  • 20.09.2013 - 16:33
Kayseri’de 5 kuşaktır arıcılık yapan bir aileye ait kovanlarda bulunan bal arıları, sokmamalarıyla dikkat çekiyor. 'Sakin arı' olarak da bilinen bu türün geliştirilesi bekleniyor.

Faydaları saymakla bitmeyen balın üretilmesi oldukça zahmetli. Arıcılık yapalar arı sokmalarına karşı koruyucu kıyafet giymeye özen gösterir. Ancak Kayseri’nin İncesu ilçesinde arıcılık yapan Abdullah Oğullu’nun kovanlarındaki arıların iğnesi olmasına rağmen saldırgan olmamalarıyla biliniyor. Arı kovanlarına ne kadar yaklaşılırsa yaklaşılsın, hatta kovanın içine çıplak elle müdahale edilmesine rağmen arılar sokmuyor. Yağma ve hırsızlık olaylarıyla öne çıkan Kafkas cinsi arılara rağmen bu arılar 'hırsızlık' da yapmıyor. Yani, başka kovanlara giderek o kovanın balını çalmıyorlar.

5 kuşaktır arıcılık yaptıklarını anlatan Abdullah Oğullu, iğnesi olmasına rağmen sokmayan bu arıları babasından devraldığını söyledi. “Ne kadar eziyet etseniz de sokmuyor.” diyen Oğullu, “Bu arılara eldivensiz, maskesiz ve körüksüz olarak bakım yapabiliyoruz. Sokmadığını duyan ve görenler gerçekten çok şaşırıyor. Sokmayan arı olmayacağını söylüyorlar. Diğer arıcı arkadaşlarım da bunun çoğalmasını istiyor.” diye konuştu.

Özeliği tam olarak bilinmeyen 'sokmayan arıların' geliştirilmesi için çalışma başlatıldı. Oğullu’nun irtibata geçtiği akademisyenler, İncesu’ya gelerek inceleme yapacak. Arıcı Abdullah Oğullu, “Akademik çalışma yapanlarla irtibata geçtik. Bu arının cinsini, huyunu, bal verimini ve diğer özelliklerini araştıracaklar. Bu arıyı ülkemiz arıcısına kazandırırsak ne mutlu bize.” dedi.

Aynı bölgede arıcılık yapan Mustafa Avşar da, kendilerinin kovanındaki arılara eldivensiz ve maskesiz bakım yapamadıklarını dile getirdi. Avşar, “İnsana gelmiyor bu arı. Çok şaşırtıcı. Ben de böyle arılara sahip olmak isterdim.” dedi.

Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Silici de, bu arıların ‘sakin ve rahat arılar’ olarak bilindiğini söyledi. Abdullah Oğullu’nun arılarını araştıracaklarını belirten Silici, “Benzer türde arılar sıcak bölgelerde ve Asya’da var. İncesu’daki arıları da araştıracağız” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.